Prevederea privind obligativitatea ca educatorii si invatatorii sa absolve studii universitare a fost abrogata de Senat
Examene

Modificari la Legea Educatiei: Elevii vor putea fi membri in consiliile de administratie a scolilor

Legea Educatiei a fost modificata de Senat la propunerea unor elevi din Constanta. Potrivit modificarilor aduse, miercuri, de senatori la Legea Educatiei, elevii majori vor fi membri in consiliile de administratie scolilor, cu drepturi depline. Legea actuala a Educatiei, publicata in 2011, nule oferea acest drept elevilor. Potrivit prevederilor actuale, elevii puteau fi doar observatori în consiliile de administraţie a unităţilor şcolare şi cel mult consultanţi, dacă doreau profesorii. Proiectul pentru reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor a fost iniţiat în 2013. 

Modificarea la Legea Educatiei care prevede ca elevii majori vor fi membri in consiliile de administratie a scolilor a fost initiata de elevii din Constanta. Astfel, Articolul 96, alin.2) din Legea Educaţiei a fost completat cu menţiunea: „în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor, un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani“, potrivit celor de la Adevarul.

Proiectul pentru reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor a fost iniţiat în 2013.

Această modificare a fost susţinută şi iniţiată de elevii din Constanţa.

„La 30 iunie 2013, când eram preşedinte la Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, împreună cu colegii mei din Alba şi Mureş am redactat iniţiativa şi am trimis-o la deputaţi pe email. Fiindcă sesiunea s-a terminat, a intrat în circuit în toamnă. Asociaţia Elevilor din Constanţa încă era în procedura de înfiinţare pe atunci, iar eu eram preşedinte şi la CJE, şi la AEC. Au fost două grupuri de parlamentari care şi-au însuşit iniţiativa, reprezentate la acel moment de Tudor Ciuhodaru şi Sorin Roşca Stănescu. Din acel moment nu a existat sesiune parlamentară care să nu aiba acest proiect pe masă“, relatează Alexandru Bajdechi (19 ani), actualmente student în anul I la Drept, la Universitatea Bucureşti.

Când a devenit student şi a mers la Bucureşti, Alexandru a putut să se ocupe îndeaproape de demersul legislativ continuat de Asociaţia Elevilor din Constanţa. A făcut lobby la deputaţi, la senatori, a strâns semnături, iar insistenţa sa a convins – de voie, de nevoie – parlamentarii să îi acorde sprijin.

Stiri pe aceeasi tema

DEFINITIVAT 2019. Pe 24 iulie 2019 va avea loc proba scrisa la Definitivat, pe 31 iulie 2019 se vor afisa primele rezultate

Cristiana Petrariu Bota

CLASA ZERO 2015: INSCRIERILE IN CLASA ZERO – PREGATITOARE 2015-2016 INCEP IN 16 FEBRUARIE

Cristiana Petrariu Bota

BACALAUREAT 2018 – Ministerul Educatiei anunta modificari importante, aplicabile de anul viitor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult