Modificari la Legea Educatiei. Un nou plan cadru pentru gimnaziu a fost adoptat, miercuri, de Ministerul Educatiei si urmeaza o noua programa scolara si noi manuale. Rezultatele ar trebui sa se vada peste minim 5 ani. Planul-cadru aduce mai multe ore si mai multe materii, intr-un sistem si-asa incarcat, bazat pe memorare si reproducere de informatii. Un lucru bun in acest plan-cadru este intentia de a acorda ceva mai multa libertate si autonomie scolilor si profesorilor. 25% din numarul de ore va fi la dispozitia profesorilor, iar cateva optionale raman la alegerea scolii.
Planul-cadru adoptat de Ministerul Educatiei este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII si cate ore ii vor fi alocate pe saptamana fiecarei materii. Noul plan-cadru pentru clasele V-VIII urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu anul scolar 2017-2018.
Potrivit noului plan-cadru, disciplina Limba si literatura romana pierde o ora la clasa a V-a. La ora actuala, elevii fac 5 ore/saptamana de Romana la clasa a V-a si 4 ore/saptamana la clasele VI-VIII, iar noul plan prevede 4 ore/saptamana pentru toate clasele de gimnaziu. Materia Latina, in prezent studiata la clasa a VIII-a, va fi studiata doar la clasa VII-a, sub forma de Elemente de limba latina si de cultura romanica.
Se introduce la toate clasele o noua disciplina obligatorie – Informatica si TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor). La clasa a V-a, apare o ora in plus de istorie, fata de vechiul plan-cadu (2 ore/saptamana).
Vezi aici cele mai noi stiri din Educatie
Cultura Civica devine Educatie sociala, iar in cadrul acestei discipline se vor studia urmatoarele: Gandire critica si drepturile copilului (clasa a V-a), Educatie interculturala (clasa a VI-a), Educatie pentru cetatenie democratica (clasa a VII-a) si Educatie economico-financiara (clasa a VIII-a).
Disciplinele Muzica si Arte Plastice primesc separat cate o ora pe parcursul celor 4 ani de studiu, inclusiv in clasa a VIII-a. Religia ramane neschimbata – o ora pe saptamana.
Ministerul Educatiei nu a introdus optionalul Educatie pentru sanatate transformat in materie obligatorie, acesta ramanand ca optional.
Ce noutati aduce noul plan cadru pentru gimnaziu:
La clasa a V-a
Este redusa cu o ora alocarea pentru Limba romana;
O disciplina noua – Informatica si TIC;
Educatia tehnologica si aplicatii practice: accent pus pe latura aplicativa;
Educatia sociala: este introdus Studiul gandirii critice in contextul drepturilor si responsabilitatilor.
Alocarea pentru discplina Istorie creste la 2 ore/saptamana;
CDS cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.
La clasa a VI-a:
O noua disciplina, care continua studiul de la clasa a V-a – Informatica si TIC;
Este introdusa Educatia interculturala – in cadrul disciplinei Educatie sociala,
Educatia tehnologica si aplicatii practice: accent pus pe latura aplicativa;
CDS va cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.
La clasa a VII-a:
O noua disciplina, care continua studiul de la clasa a VI-a – Informatica si TIC; Este ontrodusa Educatia pentru cetatenie democratica -inclusiv elemente de educatie juridica- in cadrul disciplinei Educatie sociala;
Se introduce disciplina elemente de Limba latina si de cultura romanica.
Educatie tehnologica si aplicatii practice: se va pune accent pe latura aplicativa;
Ponderea CDS creste, numarul maxim de ore alocat fiind de trei ore pe saptamana.
La clasa a VIII-a:
Noua disciplina, care continua studiul de la clasa a VII-a – Informatica si TIC; Este introdusa Educatia financiar-economica si antreprenoriatul – in cadrul disciplinei Educatie sociala;
Este asigurata o alocare de o ora pe saptamana pentru ambele discipline din aria Arte (Muzica si Arte plastice).
Consilierea si dezvoltarea personala are o centrare puternica pe orientarea scolara; Educatie tehnologica si aplicatii practice: accent pus pe latura aplicativa.
Creste ponderea maxima de ore din CDS la 4 ore/saptamana;