Modificari la Legea Educatiei. Un nou plan cadru pentru gimnaziu, urmeaza o noua programa scolara si noi manuale
Examene

Modificari la Legea Educatiei. Un nou plan cadru pentru gimnaziu, urmeaza o noua programa scolara si noi manuale

Modificari la Legea Educatiei. Un nou plan cadru pentru gimnaziu a fost adoptat, miercuri, de Ministerul Educatiei si urmeaza o noua programa scolara si noi manuale. Rezultatele ar trebui sa se vada peste minim 5 ani. Planul-cadru aduce mai multe ore si mai multe materii, intr-un sistem si-asa incarcat, bazat pe memorare si reproducere de informatii.  Un lucru bun in acest plan-cadru este intentia de a acorda ceva mai multa libertate si autonomie scolilor si profesorilor. 25% din numarul de ore va fi la dispozitia profesorilor, iar cateva optionale raman la alegerea scolii. 

Planul-cadru adoptat de Ministerul Educatiei este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII si cate ore ii vor fi alocate pe saptamana fiecarei materii. Noul plan-cadru pentru clasele V-VIII urmeaza sa fie pus in aplicare incepand cu anul scolar 2017-2018.

Potrivit noului plan-cadru, disciplina Limba si literatura romana pierde o ora la clasa a V-a. La ora actuala, elevii fac 5 ore/saptamana de Romana la clasa a V-a si 4 ore/saptamana la clasele VI-VIII, iar noul plan prevede 4 ore/saptamana pentru toate clasele de gimnaziu. Materia Latina, in prezent studiata la clasa a VIII-a, va fi studiata doar la clasa VII-a, sub forma de Elemente de limba latina si de cultura romanica.

Se introduce la toate clasele o noua disciplina obligatorie – Informatica si TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor). La clasa a V-a, apare o ora in plus de istorie, fata de vechiul plan-cadu (2 ore/saptamana).

Vezi aici cele mai noi stiri din Educatie

Cultura Civica devine Educatie sociala, iar in cadrul acestei discipline se vor studia urmatoarele: Gandire critica si drepturile copilului (clasa a V-a), Educatie interculturala (clasa a VI-a), Educatie pentru cetatenie democratica (clasa a VII-a) si Educatie economico-financiara (clasa a VIII-a).

Disciplinele Muzica si Arte Plastice primesc separat cate o ora pe parcursul celor 4 ani de studiu, inclusiv in clasa a VIII-a. Religia ramane neschimbata – o ora pe saptamana.

Ministerul Educatiei nu a introdus optionalul Educatie pentru sanatate transformat in materie obligatorie, acesta ramanand ca optional.

Ce noutati aduce noul plan cadru pentru gimnaziu:

La clasa a V-a
Este redusa cu o ora alocarea pentru Limba romana;
O disciplina noua – Informatica si TIC;
Educatia tehnologica si aplicatii practice: accent pus pe latura aplicativa;
Educatia sociala: este introdus Studiul gandirii critice in contextul drepturilor si responsabilitatilor.
Alocarea pentru discplina Istorie creste la 2 ore/saptamana;
CDS cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.

La clasa a VI-a:
O noua disciplina, care continua studiul de la clasa a V-a – Informatica si TIC;
Este introdusa Educatia interculturala – in cadrul disciplinei Educatie sociala,
Educatia tehnologica si aplicatii practice: accent pus pe latura aplicativa;
CDS va cuprinde minimum o disciplina ce va fi predata integrat.

La clasa a VII-a:
O noua disciplina, care continua studiul de la clasa a VI-a – Informatica si TIC; Este ontrodusa Educatia pentru cetatenie democratica -inclusiv elemente de educatie juridica- in cadrul disciplinei Educatie sociala;
Se introduce disciplina elemente de Limba latina si de cultura romanica.
Educatie tehnologica si aplicatii practice: se va pune accent pe latura aplicativa;
Ponderea CDS creste, numarul maxim de ore alocat fiind de trei ore pe saptamana.

La clasa a VIII-a:
Noua disciplina, care continua studiul de la clasa a VII-a – Informatica si TIC; Este introdusa Educatia financiar-economica si antreprenoriatul – in cadrul disciplinei Educatie sociala;
Este asigurata o alocare de o ora pe saptamana pentru ambele discipline din aria Arte (Muzica si Arte plastice).
Consilierea si dezvoltarea personala are o centrare puternica pe orientarea scolara; Educatie tehnologica si aplicatii practice: accent pus pe latura aplicativa.
Creste ponderea maxima de ore din CDS la 4 ore/saptamana;

Related posts

BAC 2018. Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat incepe luni cu proba orala la Limba romana

Ioana Badulescu

ADMITERE UNIVERSITATEA BUCURESTI 2017. Cazare gratuita pentru candidati in caminele UBB in perioada inscrierilor

Ioana Badulescu

Inscriere in clasa I in anul scolar 2014-2015. Calendar inscriere in invatamantul primar

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult