30 C
România
24 septembrie 2023
Ministrul Justitiei a anuntat ca va publica dosarul de candidatura al procurorului general Augustin Lazar
Breaking News

MODIFICARI LA LEGILE JUSTTITIEI. Procurorii si judecatorii vor raspunde material pentru erorile judiciare, presedintele este eliminat din procedura de numire a procurorilor sefi

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat modificări semnificative la cele trei legi ale justiţiei, care vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Ministrul Toader a declarat la începutul ședinței de Guvern că acest pachet de legi nu vizează legea grațierii, amnistia și nici infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijența în serviciu.

Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul privind legile justiției. Este vorba de trei legi care se referă la statutul procurorilor și judecătorilor, organizarea judiciară și legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi.

O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni. Ministerul Public susţine că nu a fost consultat în prealabil cu propunerile de modificări aduse de ministrul Justiţiei Tudorel Toader legilor justiţiei şi trage un semnal de alarmă, susţinând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă într-un comunicat că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei.

Modificare radicala la intrarea in Magistratura: Un candidat nu va putea da examen daca are sub 30 de ani

Tudorel Toader a declarat la începutul ședinței de Guvern că acest pachet nu vizează legea grațierii, amnistia și nici infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijența în serviciu. Ministrul Justiției a adăugat că acest pachet nu va fi adoptat prin ordonanță de urgență.

„Vorbim în acest proiect de lege despre legile justiţiei: Legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim nici despre graţiere, nici despre amnistie, nici despre abuz sau neglijenţă în serviciu, nici despre foaia de parcurs pe decizia CEDO”.

Toader a precizat că proiectul de lege va merge la Guvern şi îşi exprimă speranţa că va fi adoptat, apoi imediat în Parlament pentru a intra în procedura legislativă normală.

Ministrul a anunțat și câteva modificări importante în privința statutului procurorilor și judecătorilor.

Procedura de numire în funcţiile de conducere la Instanța Supremă se păstrează, în sensul că preşedintele ICCJ este numit de către preşedintele României, dar nu la propunerea plenului CSM, ci la propunerea Secţiei pentru judecători.

Astfel, preşedintele ICCJ şi vicepreşedintii ICCJ vor fi numiţi de preşedintele României, la propunerea CSM – doar Secţia pentru judecători, ci nu a plenului, cum este în prezent.

Procedura de numire la Ministerul Public – pentru funcţiile de conducere ar urma să decidă Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, în baza unei proceduri transparente. Președintele este eliminat din numirea procurorilor-șefi.

Acest lucru înseamnă că procurorul general, adjunctul acestuia, şeful DNA vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitţei, şi nu a preşedintelui, ca până acum.

Alte modificări: pentru promovarea în funcție la Tribunal sau la Tribunal specializat un judecător are nevoie de 7 ani de activitate. La fel și un procuror. Acesta din urmă va avea nevoie de 8 vechime pentru a promova la DIICOT sau DNA.

Totodată, ministrul propune și prelungirea mandatelor funcțiilor de conducere de la 3 la 4 ani în ambele cazuri. Nu vor beneficia de această modificare actualii șefi ai Parchetului General și DNA, Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi.

Principalele modificări propuse la Legile justiției – Legea nr. 303/2004, Legea nr. 304/2004 şi Legea nr. 317/2004

Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul justiţiei, a prezentat astăzi, 23 august 2017, principalele modificări propuse la Legile justiției, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Modificările propuse survin ca urmare a unui amplu proces de consultări publice demarat în anul 2016, în vederea asigurării transparenței decizionale, continuat pe parcursul anului 2017, când au fost solicitate avize din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul urmărește asigurarea separației și a unui just echilibru al puterilor în stat, principiu de bază al democrației constituționale, enunțat în legea fundamentală a țării (art. 1 alin. 4 din Constituția României).

„Sunt propuneri de fond şi nu de formă, pe care le considerăm firești, necesare şi normale, de natură să asigure buna funcționare între cele trei puteri ale statului, de natură a eficientiza şi credibiliza actul de justiție”, a declarat domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justiţiei.

Principalele modificări vizează condițiile de acces în magistratură, cariera magistraților, inclusiv condițiile de promovare la o instanță sau parchet superior sau specializat și renunțarea la promovarea pe loc, modificarea duratei mandatelor de conducere, suspendarea din magistratură a membrilor CSM pe durata mandatului, separarea competențelor decizionale privind cariera magistraților, procedura de numire în funcțiile de conducere la ÎCCJ și la Ministerul Public, răspunderea magistraților, înființarea unei direcții specializate, în cadrul Ministerului Public, cu competență exclusivă pentru efectuarea urmăririi penale în cazul infracțiunilor săvârșite de către magistrați, precum și trecerea Inspecției Judiciare ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției.

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justitiei va urma procedura de avizare, urmând să fie prezentat Guvernului, iar ulterior transmis Parlamentului României, pentru dezbatere și adoptare.

Related posts

Iohannis, dupa intalnirea cu ambasadorii UE: Toti s-au aratat ingrijorati. PSD voteaza legi cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, amputand puterile presedintelui

Ioana Badulescu

Romania, a patra zi de proteste! Peste 150.000 de oameni s-au strans la Guvern. Vedetele serii, niste manechine in haine de detinuti cu chipurile lui Dragnea, Iliescu si Iordache

Lucy Ionesco

Guvernul ar putea amana scaderea TVA la 18% pentru 1 ianuarie 2020 pentru a evita riscul iesirii din tinta de deficit bugetar

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult