9.2 C
România
20 septembrie 2021
Ministerul Muncii: Cresterea alocatiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, nu sunt fonduri
Breaking News

Modificarile la Codul Fiscal, amanate de Guvern pentru saptamana viitoare. Mediul de afaceri si sindicatele condamna Revolutia Fiscala fara dezbatere publica

Guvernul a amânat pentru luni ședința extraordinară în care urmau să fie adoptate modificările aduse Codului Fiscal. Executivul a transmis că nu are încă toate avizele necesare. Nu a fost însă o zi liniștită: mediul de afaceri și sindicatele au lansat noi avertismente, iar președintele comisiei de buget-finanțe din Senat, social democratul Eugen Teodorovici a cerut ca schimbările fiscal-bugetare să treacă prin Parlament și să nu se meargă în continuare pe calea ordonanței de urgență.

Nu în ultimul rând, președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat o modificare legislativă de ultim moment, cu impact major: neplata contribuțiilor de către angajator ar urma să devină infracțiune.

Biroul de presă al guvernului a transmis că ședința extraordinară s-a amânat pentru că lipsește un aviz de la Consiliul Legislativ.

Între timp, Consiliul Economic și Social, instituție cu rol consulativ, din care fac parte membri de sindicat, reprezentanți ai patronatelor și ai societății civile, a avizat negativ proiectul de modificare a Codului Fiscal. A fost criticată, printre altele, trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului.

Una din marile dileme și totdată o posibilă consecință a schimbărilor de natură fiscal-bugetară vizează nivelul salariilor. Există temeri că angajatorii vor micșora lefurile, tocami pe fundalul trecerii contribuțiilor dintr-o parte în cealaltă.

Coaliția la guvernare respinge scenariul, iar premierul Tudose cere, într-o înregistrare preluată de presă, claritate în mesaje: „Am o rugămine către mediul de afaceri: hai să nuanțăm. Scădeți netul? Eu am înțeles că nu micșorați netul. Iar ajungem la una vorbim și alta ne înțelegem”.

Neplata contributiilor de catre angajator va fi infractiune. Dragnea: Masurile vor fi cuprinse in Ordonanta privind modificarile la Codul Fiscal

Președintele PSD Liviu Dragnea insistă în continuare că, în ansamblul lor, măsurile sunt de bun augur, inclusiv pentru mediul de afaceri: Sunt măsuri care aduc numai bine. Noi am tot vorbit cu mediul de afaceri. Am vorbit și cu companii foarte mari. Și medii și mici. Nu sunt bulversate din acest motiv.

Lipsă de stabilitate și de predictibilitate. Întreprinzătorii nu au timpul necesar asimilării (…) afirma însă, recent, la RFI reprezentantul IMM-urilor, Florin Jianu.

Pare un dialog surd și cu sindicatele, în care același transfer al contribuțiilor pune gaz pe foc. Confederaţia Naţională Sindicală ”Cartel ALFA” invocă riscul pierderii unor locuri de muncă și amenință cu greva generală: CNS Cartel ALFA îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre sindicate şi Guvern și o acuză pe Lia Olguţa Vasilescu, că este, citez, un „ministru cinic”. Medierea nu pare posibilă, atâta vreme cât sunt divergențe și fracturi de comunicare clare între guvern și președinție.

“Solicit coaliției să renunțe la aceste măsuri. Recomand prudență, pentru că nimeni nu-și dorește o politică de azi pe mâine. Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să judece la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist”, a venit și avertismenul președintelui Iohannis.

La PSD însă, mesajul de la Cotroceni e perceput în altă cheie: N-am văzut-o ca o critică. Domnul președinte susține măsurile noastre. (Liviu Dragnea)

Modificările la Codul fiscal ar trebui discutate și aprobate în Parlament, prin lege, iar decidenții ar trebui să lase orgoliile la o parte și să ia hotărâri în interesul național, indiferent de culoarea politică, a transmis, senatorul PSD Eugen Teodorovici, președintele Comisiei pentru buget-finanțe. De la Banca Națională vine, pe același fundal, un apel la responsabilitate. Guvernul trebuie să fie atent să nu creeze nervozitate mare, spune, la RFI Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR:

„A încerca să bagi într-un pat al lui Procust tăieri de taxe şi impozite, concomitent cu creşteri salariale şi de pensii, acestea împreună tensionează bugetul public”

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, atrage atenția că Republica Moldova a întrecut România în clasamentul Băncii Mondiale la capitoul uşurinţa de a face afaceri. Schimbările de natiră fiscală nu se fac brusc, transmite diplomatul american:

„Nu pot spune cu certitudine că nu a existat un moment în SUA în care să se fi făcut schimbări rapide în politica economică, dar, de exemplu, chiar acum, în Statele Unite, Congresul discută o modificare majoră a taxării. Este controversată, dar munca pentru aceste schimbări, potrivit şefului comitetului care se ocupă de proces, a început acum șase ani”.

Revoluția Fiscală, așa cum a numit-o o parte a presei de specialitate înseamnă un pachet de măsuri prin care executivul încearcă să echilibreze sistemul, o dată cu majorările de venituri pe care ar urma să le aplice. Concret, salariul minim brut pe țară crește la 1.900 de lei, dar plata contribuțiilor trece la angajat. Se introduce o contribuție asiguratoare pentru muncă, în locul mult mediatizatei taxe de solidaritate, iar impozitul pe venit scade de la 16 la 10%. Totodată, companiile cu cifră de afaceri mai mică de un million de euro vor fi impozitate, obligatorui, cu 1% din cifra de afaceri.

În ultimul moment, PSD mai anunță o modificare de substanță: neplata contribuțiilor de către angajator ar urma să devină infracțiune. Stopajul la sursă ar urma așadar să fie, din nou, incriminat, iar schimbarea s-ar putea face tot prin ordonanță de urgență.

Iti recomandam si: ACTIVITATI INDEPENDENTE – Ministerul Finantelor modifica baza de calcul a CAS si CASS pentru persoanele cu venituri din activitati independente

Taxa de solidaritate devine „contributia asiguratoare pentru munca” si se majoreaza la 2,25%

Revolutie fiscala! Guvernul a anuntat modificarile din Codul Fiscal: Salariul minim brut creste la 1.900 lei, noi modificari la pensii, taxa de solidaritate, indemnizatia de crestere a copilului si CAS – CASS

Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit

Stiri pe aceeasi tema

Sarbatoare impresionanta la Alba Iulia de Ziua Nationala. Klaus Iohannis, Familia Regala, Patriarhul Daniel si mii de oameni au participat la ceremoniile de Centenar

Ioana Badulescu

Reza Baqir, noul sef al FMI, se afla in Romania. Urmeaza un nou acord cu creditorii internationali?

Cristiana Petrariu Bota

Valuri de pensionari in MApN, MAI si SRI. Astazi, 18 generali au fost trecuti in rezerva prin decret in vederea pensionarii

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult