9.1 C
România
27 noiembrie 2021
Modificarile la Legile Justitiei ajung la Comisia de la Venetia. Consiliul Europei a aprobat solicitarea PNL
Breaking News

Modificarile la Legile Justitiei ajung la Comisia de la Venetia. Consiliul Europei a aprobat solicitarea PNL

Modificarile la Legile Justitiei ajung in sfarsit la Comisia de la Venetia. Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat, joi, solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE. Anunțul a fost facut de PNL într-un comunicat de presă.

„După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE” se arată în comunicat.

PNL mai precizeaza ca cei de la Curtea Constituțională din România vor trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri.

„In aceste conditii, CCR va trebui sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, asa cum a tinut cont si in alte cazuri. Parcursul legilor Justitiei va trebui sa astepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Venetia.”, subliniaza PNL intr-un comunicat transmis joi HotWeek.ro.

Forumul Judecatorilor din Romania a cerut public sefei CSM, Simona Marcu, sa sustina, joi, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Venetia, in cazul celor trei legi ale Justitiei. Era ultima sansa ca proiectele legislative sa ajunga pe masa unor experti independenti inainte de a fi promulgate.

Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a reluat joi discutiile privind solicitarile ca Legile Justitiei sa fie trimise spre analiza Comisiei de la Venetia. Asta dupa ce, luni, Comisia Juridica a APCE a decis ca acestea sa fie trimise pentru analiza Comisiei de la Venetia. Aceasta din urma este un for consultativ al Consiliului Europei, dar extrem de relevant in materie de drept constitutional.

După cel de-al doilea control de constituționalitate, două din cele trei legi ale Justiției au fost declarate constituționale, urmând ca prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistraților declarate neconstituționale să fie discutate în Comisia specială din parlament condusă de Florin Iordache, după ce CCR publică motivarea acestei decizii.

La sfârșitul lunii martie, PNL a folosit două căi prin care a solicitat APCE să sesizeze Comisia de la Veneția, în baza precedentului identificat în cazul inițiativei pentru modificarea legislației organizațiilor neguvernamentale, semnată de parlamentarii PSD, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, proiect care a intrat în analiza Comisiei de la Veneția.

 

Stiri pe aceeasi tema

Turcia, rol determinant in criza refugiatilor cu care se confrunta UE

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul de Interne le-a cerut scuze celor care au avut de suferit la protestul din 10 august, a acuzat mai multe manipulari si a prezentat unele cazuri drept stiri false

Ioana Badulescu

PSD convoaca Parlamentul duminica pentru motiunea de cenzura de demitere a Guvernului Grindeanu

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult