Guvernul Orban a cazut prin motiune de cenzura, cearta politica va fi arbitrata de Klaus Iohannis
Breaking News

Modificarile la OUG 91, care ajusteaza Legea salarizarii unitare, adoptate de Camera Deputatilor. Medicii, asistentele si ambulantierii intra pe noua grila salariala

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, modificarile la OUG 91/2017 prin care se ajusteaza Legea salarizarii unitare. Modificarile au fost adoptate cu cu 175 voturi „pentru”, 83 „impotriva” si 14 abtineri, ordonanta reglementand ca medicii, asistentele si persoanele care lucreaza pe ambulanta sa intre, de la 1 martie 2018, pe grila salariala din 2022. Liberalii au votat impotriva, motivand ca ordonanta nu face decat sa carpeasca „o lege a salarizarii neunitare”. Proiectul de lege merge la promulgare.

Totodata, conform modificarilor adoptate astazi de Camera Deputatilor, orele suplimentare efectuate de politisti vor fi platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza intr-o limita de 3%, iar jandarmii vor avea indemnizatie de 10% pentru interventii.

„Orele suplimentare (pentru politisti – n.r.) sa fie platite cu 75% din solda lor de baza, in conditiile in care se incadreaza intr-o limita de 3%, sa nu fie un festival de ore suplimentare, ai nu ai treaba te duci la serviciu, ci numai pe acele cazuri speciale in care ordonatorul de credite face un ordin si spune: in cazul infractiunilor flagrante, in cazul accidentelor. Pana acum, orele suplimentare se compensau cu timp liber. In momentul de fata, platindu-se, exista posibilitatea sa exagereze cu orele suplimentare”, a declarat deputatul PSD Adrian Solomon, dupa sedinta Comisiei de munca.

„Politistii deja au salarii mai mari, dar vor avea niste drepturi recunoscute in plus de lege tocmai ca recunoastem eforturile pe care le fac. Jandarmii, de exemplu, vor avea indemnizatie de 10% pentru interventii, pentru ca stau de dimineata in ploaie si asculta cum sufla unii in vuvuzele, fara sa aiba o pornire viscerala”, a adaugat Adrian Solomon, citat de Agerpres.

Adrian Solomon a mai explicat ca in Comisia de munca s-au marit grilele de salarizare pe anumite domenii.

„S-au marit grilele pe anumite domenii astfel incat sa nu mai iasa in urma maririi cu 25% de la 1 ianuarie din grila si sa piarda la salariu. Am reglat acest lucru, cateva functii de director care erau foarte mari si nu am putut sa le marim. Au fost mariri intre 10 si 15%”, a spus Solomon.

Potrivit social-democratului, nu vor mai fi manageri de spitale care vor avea salariu mai mic decat cel al directorului medical.

„Managerii de spitale vor fi fericiti, pentru ca nu vor mai putea spune daca nu sunt medici, sunt economisti, juristi, ca vor avea salariul ca manager mai mic decat salariul directorului medical. Deci, am reglat lucrul acesta”, a explicat Solomon.

„Am scos din lege sintagma unitati sanitare publice, astfel incat sa se aplice maririle de la 1 martie pentru tot personalul medical, inclusiv asistentele si medicii din scoli, din centrele de expertiza, de la casele de pensii. Am rezolvat si problema ambulantierilor si soferilor de ambulanta, pentru ca medicul si cu asistentul nu merg singuri pe masina respectiva la interventie si de multe ori soferul participa activ la resuscitare, la caratul targilor. Intra pe grila din 2022 inclusiv soferii, ambulantierii, de la 1 martie. Medicii, asistentele, ambulantierii si soferii de ambulanta vor intra de la 1 martie cu grila din 2022. Restul personalului, inclusiv din sanatate, va trebui sa aplice etapizat legea, cum s-a hotarat”, a precizat Adrian Solomon marti seara, dupa sedinta Comisiei de munca.

Intrebat in legatura cu faptul ca sindicalistii din sanatate sustin ca o parte din personal va avea salarii mai mici, Solomon a afirmat ca salariile medicilor nu au cum sa fie mai mici.

„Salariile nu au cum sa fie mai mici. Sa fie clar. Veniturile nici ele nu pot sa fie mai mici, pentru ca vorbim despre sporuri de 100% pe un salariu de 6.000 de lei si vom vorbi de un spor de 30% pe un salariu de 16.000 de lei”, a explicat Solomon, adaugand ca el crede ca, dupa adoptarea acestui act normativ, venitul celor din sanatate va fi mai mare.

 

Stiri pe aceeasi tema

MINISTRII DIN GUVERNUL TUDOSE: Pop la Educatie, Tutuianu la Aparare, Marcel Ciolacu intra pe un post nou infiintat de vicepremier

Ioana Badulescu

Rovana Plumb, reactie dupa ce a fost respinsa de comisia JURI: Am fost scoasa din cursa de jocuri politice facute si cu ajutorul unor colegi romani

Ioana Badulescu

Romania inregistreaza cel mai mare numar de decese din cauza coronavirusului de la debutul pandemiei. Avem si astazi peste 2.000 de cazuri de infectare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult