9.2 C
România
20 septembrie 2021
Republica Moldova a votat! Igor Dodon, candidatul pro-rus al Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), si Maia Sandu, candidata pro-europeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), s-au infruntat in turul doi al alegerilor prezidentiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Igor Dodon a fost ales presedinte cu 52,37 % din voturi, in timp ce Maia Sandu a obtinut 47,63% din voturi.
Breaking News

Moldova a votat! Igor Dodon a fost ales presedinte cu 52,37 % din voturi. Maia Sandu a obtinut 47,63%

Republica Moldova a votat! Igor Dodon, candidatul pro-rus al Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), si Maia Sandu, candidata pro-europeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), s-au infruntat in turul doi al alegerilor prezidentiale. Potrivit rezultatelor preliminare, Igor Dodon a fost ales presedinte cu 52,37 % din voturi, in timp ce Maia Sandu a obtinut 47,63% din voturi.

Rezultatele preliminare arata că Igor Dodon a fost ales președinte cu votul a 52,37 % din alegătorii care au participat duminică la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, despre care rivala sa, Maia Sandu, a declarat că s-ar fi desfășurat cu multe încălcări. Sandu a obținut 47,6 %, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală după ce au fost contabilizate procesele verbale din 99,81 de secțiile de votare. Ea promis să rămână vigilentă ca nimănui să nu-i fie „furat” votul, transmite Europa Libera pe pagina online.

Prezența la urne la turul doi de scrutin a fost de peste 53% sau de peste 1 milion 600 de mii de alegători. Un număr record de peste 123 de mii de alegători au votat în străinătate, mai mult decât dublu față de primul tur. Dar mulți alegători din diaspora nu au putut vota din cauza aglomerației și epuizării buletinelor de vot.

Liderul socialiștilor Igor Dodon și-a declarat victoria la puțin timp după miezul nopții. În discursul său victorios rostit după miezul nopții în fața jurnaliștilor și suporterilor la sediul de partid, Dodon a spus că vrea să fie președintele tuturor, inclusiv al celor care nu l-au votat.

„Înțeleg că nu va fi simplu, dar eu vă promit că voi fi președintele tuturor, și celor care se consideră de dreapta, și celor de stânga, și celor care vor în Uniunea Europeană, și celor care vor alături de Rusia. Vă promit că voi fi un președinte al tuturor”.

Politicianul care pledează pentru relații mai strânse cu Rusia a felicitat-o pe rivala sa pro-europeană, Maia Sandu, spunând că și ea a obținut un rezultat bun.

„Dar acum, vă rog foarte mult, haideți să calmăm spiritele. Noi nu avem nevoie acum de ură în societate. Celor care ați votat-o pe Maia Sandu – o să iau în calcul toate dorințele Dumneavoastră, tot ceea pentru ce pledați, tot ceea în ce credeți, o să ascult pe fiecare”.

Maia Sandu le-a vorbit jurnaliștilor înainte de aflarea primelor rezultate. Ea a spus că a alegerile „au fost organizate prost”, criticând mai ales lipsa de buletine suficiente în străinătate.

ALEGERI REP. MOLDOVA. Diaspora din Romania, Marea Britanie, Franta sau Italia reclama probleme la vot. Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe

„Această situație este inacceptabilă. Autoritățile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a-și exercita dreptul la vot”.

Lidera PAS a îndemnat la calm și vigilență până la numărarea tuturor voturilor.

„Acum avem o sarcină importantă: să ne păstrăm calmul, să ne focusăm pe încheierea votării în diaspora și să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenți până la capăt și vă promit că vom clarifica împreună fiecare încălcare, fiecare caz în care oamenii nu au putut să voteze. Nu le vom permite să vă fure votul”.

Maia Sandu nu a vorbit deocamdată, după aflarea rezultatelor preliminare.

Președinta Comisiei Electorale Centrale și-a cerut scuze pentru organizarea votării în străinătate, inclusiv în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania, Rusia și România, unde nu au fost destule buletine de vot. Alina Russu le-a vorbit jurnaliștilor în vreme ce în fața Comisiei Electorale Centrale, la Chișinău, începuse un protest.

„Regretăm situația creată, în care un număr din cetățenii Republicii Moldova nu și-au putut exprima dreptul la vot. Ceea ce s-a întâmplat azi este o lecție care trebuie învățată de către noi și de către alte instituții implicate în realizarea alegerilor din Republica Moldova”.

Alegătorii din străinătate au lansat, în semn de protest, o petiție online, care a fost semnată în primele câteva ore de aproape 6 mii de oameni.

Atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon au cerut înainte de alegeri deschiderea mai multor secții de votare și trimiterea mai multor buletine de vot în străinătate. În vreme ce Sandu a mizat pe alegătorii din țările occidentale care au votat masiv pentru ea, Dodon a fost sprijinit de cei din Rusia, unde se află cea mai mare parte a moldovenilor din străinătate.

Duminică, a participat la vot un număr neobișnuit de mare de aproape 15 mii de alegători din regiunea transnistreană, cu aproximativ cinci mii peste numărul tradițional.

Cele mai importante stiri despre alegerile din Republica Moldova sunt pe site-ul Europa Libera.

Stiri pe aceeasi tema

OUG privind starea de urgenta a fost data de Guvern, aceasta vizeaza si cele trei zile nereglementate de dupa starea de urgenta

Cristiana Petrariu Bota

DIICOT: In casa lui Dinca am gasit noi fragmente osoase si probe biologice care vor fi analizate

Ioana Badulescu

Coronavirus Romania. 43 de persoane au murit din cauza COVID-19, 1.815 infectii si 206 pacienti vindecati

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult