8.1 C
România
27 septembrie 2021
Moldova lui Plahotniuc, o dictatura construita pe absurditate, transmite corespondentul Deutsche Welle
Externe

Moldova lui Plahotniuc, o dictatura construita pe absurditate, transmite corespondentul Deutsche Welle

Moldova lui Plahotniuc: o dictatură construită pe absurditate, transmite corespondentul de la Chișinău al publicației germane Deutsche Welle. Guvernarea de la Chișinău se răzbună pe UE, alimentează sentimentul antieuropean în Moldova și încearcă să amortizeze propagandistic lovitura de imagine pe care a primit-o după decizia Parlamentului European de a suspenda finanțarea Moldovei, urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău.

Democrații au emis și un comunicat în care menționează că rezoluţia Parlamentului European nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului şi nici asupra cetăţenilor Republicii Moldova. Iar ca să fie mai convingători au anunțat marți un nou proiect grandios – apă potabilă și canalizare pentru toate localitățile din țară, asigurând că „bugetul de stat devine din ce în ce mai puternic”. Numai că proiectul ar urma să înceapă în 2019, adică după alegerile parlamentare din toamna acestui an. Altfel spus, democrații lui Plahotniuc speră că alegătorii vor ciupi din această „nadă electorală” și că-i vor vota la toamnă, pentru a avea apă la robinet.

În paralel cu acest mesaj adresat alegătorilor, democrații au mai lansat unul primarilor încă neracolați de PDM: în pofida suspendării finanțării din partea UE, salariile funcționarilor din administrația publică locală se vor majora cu 50%.
Concomitent cu această „îmbrățișare” sufocantă a funcționarilor locali, exprimată printr-o grijă cu un profund iz populist, democrații au demarat o campanie deschisă de denigrare a Uniunii Europene în Moldova.
Ei acuză UE că s-ar face vinovată de eșecul reformei justiției în Moldova pentru că UE a insistat ca această reformă să fie făcută. Mai grav, premierul moldovean a recurs la tertipuri lacrimogene, sensibile pentru a arăta cât de „rea” este UE pentru că a sistat finanțarea Moldovei. El a spus că banii din asistența macrofinanciară a UE erau planificați pentru alimentația copiilor din școli și grădinițe și pentru salariile profesorilor. Indirect, premierul pretins „pro-european” a sugerat că acum copiii din Moldova vor rămâne flămânzi din vina UE.

Pe acest, micile absurdități trec aproape neobservate. Bunăoară, președintele Curții Supreme de Justiție, care a participat la invalidarea alegerilor din Chișinău, a fost denunțat de un cetățean că ar fi mers cu mașina de serviciu la cumpărături.
Centrul de Investigații Jurnalistice a solicitat oficial instanței supreme să confirme sau să infirme dacă autoturismul cu care a fost surprins magistratul la cumpărături ar fi de serviciu. Curtea Supremă a refuzat să ofere un răspuns, invocând faptul că solicitarea de informații „nu conține semnătură digitală”, deci „este anonimă”, prin urmare „nu se examinează”.

Stiri pe aceeasi tema

Vladimir Jirinovski, nationalist rus: Moldovenii sunt romani! Noi, rusii, le-am dat numele de moldoveni

Cristiana Petrariu Bota

Parlamentul de la Londra a aprobat o lege prin care cere amanarea pe termen lung a Brexit si exclude posibilitatea unei iesiri din UE fara acord

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson efectueaza o vizita in Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult