Moldova, parasita de UE, risca sa intre in incapacitate de plata. Urmeaza restante la plata pensiilor si salariilor
Breaking News

Moldova, parasita de UE, risca sa intre in incapacitate de plata. Urmeaza restante la plata pensiilor si salariilor

Republica Moldova a fost parasita de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala (BM) si risca sa intre in incapacitate de plata in mai putin de 2 luni. Situatia este grava, iar autoritatile moldovene au la dispozitie cel mult 6 – 8 saptamani pentru a evita un colaps intern. Riscul ca Guvernul de la Chisinau sa nu-si mai poata onora platile interne este foarte mare, iar autoritatile ar trebui sa intocmeasca cat mai repede un plan anti-criza si sa relanseze invitatia la negocieri pentru FMI. Un prim efect va fi imposibilitatea de a mai plati pensiile si salariile. 

Atat reprezentantii FMI, cat si ai BM, au cerut Moldovei sa lichideze banca de economii, iar bancile cu probleme sa fie nationalizate. Devalizata, cu un guvern interimar si fara dorinta de a eficientiza bancile, Rep. Moldova se afla acum pe marginea prapastiei.

Creditorii externi au inghetat relatia cu Moldova

Fondul Monetar International si Banca Mondiala si-au stopat o serie de proiecte de finantare bugetara cu Republica Moldova, iar UE ar putea intrerupe finantarea reformei justitiei in aceasta tara din cauza neonorarii angajamentelor de catre autoritati. In aceste conditii, peste cel mult 8 saptamani, Moldova va intra in incapacitate de plata, sublniaza Vitalie Calugareanu intr-un material publicat pe site-ul Deutche Welle.

Fondul Monetar International (FMI) a conditionat, cu aproximativ o luna in urma, reluarea creditarii Republicii Moldova prin lichidarea celor trei banci („Banca de Economii”, „Banca Sociala” si „Unibank”) implicate in furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al tarii. Consiliul aliantei minoritare de guvernare de la Chisinau (PLDM-PDM) s-a intrunit intr-o sedinta si a decis exact contrariul – sa initieze procedura de nationalizare a „Bancii de Economii”. Premierul Chiril Gaburici a incercat sa se opuna, dar peste cateva zile si-a anuntat demisia, iar in consecinta FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova.

FMI si Banca Mondiala cer lichidarea bancilor devalizate

Directorul Bancii Mondiale (BM) pentru Moldova, Alex Kremer, a anuntat, marti, ca Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Alex Kremer a spus ca relatia BM cu Republica Moldova va ramane inghetata „pana cand autoritatile moldovene vor intreprinde actiuni decisive” pentru solutionarea problemelor din sectorul bancar:

„Noi recomandam autoritatilor ca cele trei banci aflate in prezent sub administrare speciala – Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank – sa fie lichidate. Orice incercare de a nationaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea si un risc ca banii contribuabililor sa fie utilizati pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potentiale de viitor. Nu este exclus ca o parte din datoriile restante ale Bancii de Economii sunt catre persoane implicate in aceasta frauda. Daca acest lucru ar fi adevarat, revitalizarea Bancii de Economii le-ar permite sa extraga si mai multi bani din contul contribuabililor”, a atentionat Alex Kremer.

„Ar fi ilogic si iresponsabil ca Banca Mondiala sa transfere in bugetul Moldovei banii actionarilor sai prin usa din fata, in timp ce exista riscuri ca sume si mai mari de bani publici sa fie pierdute prin usa din dos, din cauza fraudelor si coruptiei din sectorul bancar”, a comentat Kremer.

Mai mult, potrivit lui, bugetul Republicii Moldova nu este pregatit sa beneficieze de suport bugetar din partea Bancii Mondiale: „Banca Mondiala poate oferi sprijin unei tari doar atunci cand bugetul national al tarii respective este sustenabil si reflecta deciziile in materie de politici. Guvernul de la Chișinau va trebui sa emita obligatiuni de stat pentru a proteja deponentii (bancilor in deriva – n.n.) de frauda din sectorul bancar, iar bugetul tarii pentru 2015 nu include in prezent costul dobanzii aferente acestor obligatiuni”, a spus Kremer.

UE intrerupe finantarea reformei justitiei?

Tot marti, la ultima ședinta a Guvernului la care acesta si-a prezentat oficial demisia, miniștrii din partea Partidului Democrat au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Nationale de Integritate menit sa asigurare independenta CNI, prin excluderea controlului politic – una din conditiile prevazute in Acordul de finantare de catre Uniunea Europeana a reformei justitiei in Republica Moldova. Proiectele vizau modificarea modalitatii de declarare a averii de catre persoanele cu functii de raspundere și restructurarea CNI.

Seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a reactionat imediat. El a spus ca Uniunea Europeana este dezamagita de faptul ca pachetul de legi privind reforma Comisiei Nationale de Integritate nu a intrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat de Guvern. „Sunt foarte dezamagit. Reforma Comisiei Nationale de Integritate este o prioritate fundamentala pentru Uniunea Europeana si pentru asistenta noastra. Este important ca aceasta lege sa ajunga cat mai curand in Parlament”, a mentionat Tapiola.

Urmeaza restante la achitarea pensiilor si salariilor

In legatura cu situatia creata, ex-ministrul moldovean al Finantelor, Veaceslav Negruta, a explicat ca autoritatile moldovene au la dispozitie cel mult 6 – 8 saptamani pentru a evita un colaps intern. Riscul ca Guvernul sa nu-si mai poata onora platile interne este major. Potrivit lui Negruta, autoritatile ar trebui urgent sa intocmeasca un plan anti-criza, sa relanseze invitatia la negocieri pentru FMI, sa rectifice Bugetul de stat pentru 2015 și sa amane activarea garantiei eliberate de Guvern (fata de Banca Nationala) pentru salvarea celor trei banci in deriva.

„Timp este foarte putin. Sunt 6 – 8 saptamani cel mult pentru a evita, prin actiuni coordonate si energice, un colaps definitiv in ceea ce priveste platile interne. Deputatii nu trebuie sa plece in vacanta pana nu rectifica bugetul”, sustine Veaceslav Negruta.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Catalin Ivan: Viorica Dancila n-o sa conduca nicio secunda Guvernul, Dragnea va fi si la Camera Deputatilor si la Guvern si la partid

Ioana Badulescu

Recesiunea ameninta mai multe state importante. Printre acestea se numara Marea Britanie, Germania, Italia si SUA

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Sanatatii are informatii ca un alt pacient ar fi fost ars la Spitalul Floreasca

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult