Externe

Moldova se depopuleaza alarmant de repede

Moldova se afla în topul ţărilor cu cea mai îmbătrânită populaţie. Moldova se depopulează alarmant de repede. Tot mai mulţi părinţi plecaţi la muncă peste hotare îşi iau copiii în ţara care i-a adăpostit. În ultimii 15 ani, numărul şcolarilor din Republica Moldova a scăzut cu 290 000. ONU atenţionează că Moldova va ajunge, peste câteva decenii, în topul ţărilor cu cea mai dramatică scădere a numărului populaţiei.

Statisticile vizând plecarea copiilor din Moldova scot în evidenţă o tendinţă extrem de alarmantă: în 2006 şi 2007, în străinătate s-au stabilit aproximativ 400 de copii din Moldova. Situaţia s-a schimbat brusc în 2008, când, într-un singur an, din Moldova au plecat pentru totdeauna 300 de copii. În 2009, din ţară au plecat peste 900 de copii, iar din 2010 până în 2015 au plecat, anual, şi nu s-au mai întors peste 1 000 de elevi moldoveni.

Mai grav, în prima jumătate a acestui an, deja peste o mie de copii au emigrat împreună cu părinții lor – 400 dintre ei şi-au retras documentele din instituţiile de învăţământ în perioada 1 iunie – 10 iulie. Potrivit statisticilor oficiale, cei mai mulţi dintre elevii plecaţi din Moldova au între 11 şi 16 ani, iar destinaţiile principale sunt Canada, Italia, Rusia şi Israel.

Consecinţele îmbătrânirii

În ultimii 15 ani, numărul elevilor din Moldova a scăzut aproape de două ori – dacă în anul 2000 în Moldova erau peste 630 000 de copii care frecventau şcoala, în anul de studii 2014-2015, numărul acestora a ajuns la 340 000. Pentru a economisi bani, Ministerul Educaţiei a închis peste 100 de şcoli în ultimii ani.

Specialiştii locali au identificat câteva probleme grave cu care se va confrunta Republica Moldova în următorii ani, cea mai gravă fiind accelerarea procesului de îmbătrânire a populaţiei. Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de la Chişinău, Republica Moldova deja a atins coeficientul critic de îmbătrânire al populaţiei de 14,8% (dinamica este în creştere), în timp ce limita critică în majoritatea ţărilor europene este de 12%.

Potrivit previziunilor ONU, până în anul 2020, numărul populaţiei Republicii Moldova va scădea cu aproximativ 100 000 de persoane, iar până în 2050 – aproape cu un milion, din cauza ratei mici a natalității, comparativ cu cea a mortalității, dar şi a emigrației. În rezultat, va creşte ponderea populaţiei vârstnice (60 ani şi peste) în timp ce ponderea populaţiei tinere (0-14 ani) şi adulte (15-59 ani) se va diminua.

Conform scării G. Bojio-Garnier, dacă numărul populaţiei în vârstă de 60 ani şi peste, care revine la 100 locuitori, este mai mare de 12%, atunci se consideră că are loc fenomenul de „îmbătrânire demografică”. În anul 2014, aproape 15,2% din populaţia Moldovei avea peste 60 de ani (media la nivelul UE – 25 de 27%), însă conform previziunii în anul 2020 acest procent va ajunge la 18,2%, iar în 2050 – la 32%.

Cel mai bătrân efectiv al populaţiei după vârstă s-a creat în zona de nord a Moldovei, media estimată fiind de 18,3%. Cele mai afectate sunt raioanele Donduşeni, cu o pondere a populaţiei vârstnice de 24,3%, Drochia – 21,6%, Briceni – 21,4%, Edineţ – 21,1%, Râşcani – 20,4% şi Ocniţa – 19,8%.

Nu vor fi bani pentru pensii

Numărul populaţiei cu vârsta înaintată depăşeşte numărul copiilor, iar aceasta pune în pericol întregul sistem de asigurări sociale de stat în următorii ani. Astăzi, un salariat din Moldova asigură pensia unui bătrân – raport catastrofal, media normală fiind de trei salariaţi la un pensionar. Din cauza exodului masiv al moldovenilor în străinătate, autorităţile pierd oameni economic activi care contribuie la formarea bugetului asigurărilor sociale de stat, sursa principală de plată a pensiilor. În următorii ani, situaţia ar putea să se complice şi mai tare, deoarece în sistemul de pensii vor intra persoanele născute în anii 1948 -1950, care depăşesc numărul de pensionari din prezent.

Şi asta în condiţiile în care moldovenii au cele mai mici pensii nu doar raportat la Europa, ci şi la CSI. Conform unui studiu, peste aproximativ 20 de ani, Republica Moldova va avea de întreţinut mai bine de un milion de pensionari, adică o treime din totalul populaţiei. O altă treime va fi alcătuită din copii şi tineri care nu vor fi angajaţi şi respectiv, nu vor plăti contribuţii sociale. Prin semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE, autorităţile de la Chişinău s-au angajat să reformeze actualul sistem de pensionare şi garanţii sociale (moştenit din perioada sovietică), dar deocamdată nu s-a făcut nimic în acest domeniu.

Potrivit unui raport realizat de ONU cu privire la prospecţiunile populaţiei mondiale pe anul 2015, în Republica Moldova, numărul locuitorilor se va diminua cu până la 20,3% în următorii 35 de ani, situându-se pe locul al patrulea în clasamentul mondial printre ţările cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei până în 2050. Republica Moldova se află pe lista celor 48 de ţări, în care numărul de locuitori se va reduce în perioada 2015-2050, încadrându-se în grupul ţărilor în care populaţia se va diminua cu peste 15%, alături de Bulgaria, România, Ucraina, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Lituania, Letonia, Japonia.

În ceea ce privește fertilitatea, Moldova rămâne în topul mondial ar ţărilor cu cea mai mică rată a natalităţii – 1,27 copii per femeie fertilă, a şasea cea mai mică rată din lume. În 2025-2030, rata estimată e de 1,31 copii, a treia cea mai mică din lume, iar în 2045-2050 – 1,52 copii per femeie.

Stiri pe aceeasi tema

Trump a anulat summit-ul cu Kim Jong-Un: E nepotrivit sa avem avem o intalnire acum, avand in vedere furia si ostilitatea afisata in ultima declaratie

Ioana Badulescu

O clinica medicala din SUA ofera un tratament experimental pentru intinerire

Delia Ion

Grecia a adoptat un pachet de reforme atat de dur, incat statul ar avea nevoie de ajutor umanitar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult