15.9 C
România
18 septembrie 2021
Breaking News Politica

Monica Macovei considera ca s-ar impune un referendum pe tema justitiei: Modificarile la Codul Penal sunt o lovitura de stat impotriva democratiei si un act de tradare nationala

„Eu nu aş aplica aceste texte de lege şi mi-ar fi ruşine să fiu un judecător sau un procuror care se supune acestor Coduri Penale”. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, care consideră că s-ar impune un referendum pe tema justiţiei.

Monica Macovei spune că „adoptarea acestor modificări la Codul Penal şi la cel de Procedură Penală acum câteva zile este o lovitură de stat împotriva justiţiei şi a democraţiei şi un act de trădare naţională a românilor şi a României”.

Atenţionată că sunt cuvinte foarte dure, eurodeputata a replicat: „Este foarte dur ceea ce au făcut ei (…). Au făcut aceste modificări pentru a se scăpa pe ei (…). Nu este pentru drepturile omului, n-are nici o legătură, este o minciună”.

Fostul ministru al Justiţiei sugerează că magistraţii nu ar trebui să aplice noile Coduri Penale: „Să vedem ce fac judecătorii şi procurorii. Eu nu aş aplica aceste texte de lege şi mi-ar fi ruşine să fiu un judecător sau un procuror care se supune acestor Coduri Penale”.

La observaţia RFI că un astfel de refuz ar însemna să încalce legea, Monica Macovei a răspuns: „Ar însemna să încalce legea, dar asta este lege? Adică trebuie totuşi să nu fim formalişti, să spunem asta este legea, cât e ea de proastă şi cât încalcă statul de drept. Să ne amintim de comunism, când eram în dictatură, pentru că practic, trăim aceleaşi vremuri, când o mână de oameni decideau legile şi cei care se opuneau au devenit dizidenţi politici şi au adus democraţia”.

Ar trebui organizat un referendum pe tema justiţiei? „Da, ar trebui un referendum pe tema acestor modificări, dar să reţinem că mai avem un referendum din 2009, cu maximum 300 de parlamentari, care nu s-a pus niciodată în practică, deşi a fost validat de CCR şi era obligaţia Parlamentului din 2009, toate Parlamentele de atunci, era obligaţia lor să-l transpună în lege şi n-au făcut-o. Şi n-au păţit nimic”, conchide eurodeputata.

Stiri pe aceeasi tema

Spitalul mobil de la Letcani, jud. Iasi, ar urma sa primeasca primii pacienti cu coronavirus pe 16 octombrie

Cristiana Petrariu Bota

Victor Ponta: A fost nevoie sa moara oameni ca sa ingropam aceasta uriasa afacere de coruptie. Nu-i asa, domnule presedinte?

Bogdan

Orban: Dragnea si Tariceanu sunt ultimii oameni care pot promova valorile familiei traditionale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult