Insula Mont Saint-Michel din Franta, un loc magic desprins din visul Arhanghelului Mihail
Turism

Mont Saint-Michel din Franta, o insula magica desprinsa din visul Arhanghelului Mihail

Mont Saint-Michel este o insula magica desprinsa dintr-un vis. Visul Arhanghelului Mihail. Mica insula stancoasa situata in zona de nord-vest a Frantei, a fost transformata intr-o cetate de coasta, iar astazi reprezinta o minune arhitecturala a Evului Mediu. Insula uimeste prin grandoarea si maretia sa.
 
Aici, pe o suprafata de aprox. 55.000 de mp este construita o manastire medievala franceza, care s-a pastrat intr-o stare foarte buna pana in zilele noastre. Abatia de pe Mont Saint-Michel functioneaza si astazi, aici locuind permanent aproximativ 50 de calugari benedictini.
 
Potrivit „Legendei de Aur”, biserica de pe stanca a fost construita la indemnul Arhanghelului Mihail. Porunca i-a dat-o in vis episcopului de Avranches, Sfantului Aubert. Se intampla in 708.
 
De atunci, marea se retrage in ziua Sf. Mihail, lasand loc de trecere spre insula Mont Saint-Michel. In ritmul mareelor, aici au fost aduse, din insulele Chausey, blocurile de granit necesare pentru constructie.
 
Reprezentand o fortificatie naturala, insula a rezistat in fata atacurilor vikingilor, timp de mai multi ani. Calugarii benedictini s-au stabilit aici in 966, fondand abatia a carei constructie a fost finantata de catre ducii de Normandia.

Incepand cu anul 966, ducii de Normandia, urmati de regii francezi, au sprijinit dezvoltarea abatiei benedictine. Au fost construite cladiri monastice magnifice, o sectiune fiind poreclita Marvel. Abatia a devenit un renumit centru care a atars unele dintre cele mai luminate minti din Europa.

Meterezele de la baza insulei au fost construite pentru a-i impiedica pe englezi sa-i cucereasca. Cladirile care urca pe strada abrupta a micului satuc au fost transformate, astazi, in muzee, hoteluri, restaurante si buticuri pentru turisti.

Golful Mont Saint-Michel a fost predispus la alunecari in ultimele doua secole. La aceasta problema s-au adaugat actiunile omului, precum agricultura si construirea unei cai navigabile catre manastirea de pe insula.

Pentru a descoperi intreaga insula, turistii au nevoie de circa patru ore sau pot ramane peste noapte la hotelurile de pe insula sau la cele care de pe uscat (la cca. 3-4 km distanta), mai ieftine.

In 1888, celebra bucatareasa Mere Poulard si-a deschis aici o pensiune, care dainuie si azi. Turistii ii apreciaza bucatele in mod deosebit.

Programul de acces in abatie este in perioada 2 mai – 31 august, intre orele 09.00-19.00, iar in perioada 01 septembrie – 30 aprilie, intre orele 09.30-18.00. Abatia e inchisa pe 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie.

Daca doriti sa vizitati insula Mont Saint-Michel, este bine sa tineti cont de flux si reflux. Drumul pe care se ajunge la aceasta insulita este acoperit la flux de mare, fiind practic marea in sine, la reflux.

 

Stiri pe aceeasi tema

Cum poti obtine finantare nerambursabila de pana la 70.000 de euro pentru infiintarea de pensiuni. Inscrierile incep in 3 mai 2017

Ioana Badulescu

Giethoorn, un sat venetian din Olanda, este exemplul perfect de comuniune om-natura

Cristiana Petrariu Bota

Sarbatoare pe Lacul Surduc din judetul Timis. Vezi programul evenimentelor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult