Incepand cu anul 966, ducii de Normandia, urmati de regii francezi, au sprijinit dezvoltarea abatiei benedictine. Au fost construite cladiri monastice magnifice, o sectiune fiind poreclita Marvel. Abatia a devenit un renumit centru care a atars unele dintre cele mai luminate minti din Europa.
Meterezele de la baza insulei au fost construite pentru a-i impiedica pe englezi sa-i cucereasca. Cladirile care urca pe strada abrupta a micului satuc au fost transformate, astazi, in muzee, hoteluri, restaurante si buticuri pentru turisti.
Golful Mont Saint-Michel a fost predispus la alunecari in ultimele doua secole. La aceasta problema s-au adaugat actiunile omului, precum agricultura si construirea unei cai navigabile catre manastirea de pe insula.
Pentru a descoperi intreaga insula, turistii au nevoie de circa patru ore sau pot ramane peste noapte la hotelurile de pe insula sau la cele care de pe uscat (la cca. 3-4 km distanta), mai ieftine.
In 1888, celebra bucatareasa Mere Poulard si-a deschis aici o pensiune, care dainuie si azi. Turistii ii apreciaza bucatele in mod deosebit.
Programul de acces in abatie este in perioada 2 mai – 31 august, intre orele 09.00-19.00, iar in perioada 01 septembrie – 30 aprilie, intre orele 09.30-18.00. Abatia e inchisa pe 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie.
Daca doriti sa vizitati insula Mont Saint-Michel, este bine sa tineti cont de flux si reflux. Drumul pe care se ajunge la aceasta insulita este acoperit la flux de mare, fiind practic marea in sine, la reflux.