Mormantul lui Arsenie Boca, profanat. Un barbat a sapat la mormantul parintelui de la Manastirea Prislop
Social

Mormantul lui Arsenie Boca, profanat. Un barbat a sapat la mormantul parintelui de la Manastirea Prislop

Mormantul lui Arsenie Boca a fost profanat, azi noapte, de un barbat in varsta de 46 de ani. Acesta a fost prins in noaptea de vineri spre sambata in timp ce sapa la mormantul lui Arsenie Boca de la Manastirea Prislop, judetul Hunedoara.

Cel mai probabil, barbatul intentiona sa fure moastele parintelui Arsenie Boca. El a sapat la mormantul parintelui Arsenie Boca de la Manastirea Prislop o groapa adanca de o jumatate de metru, pe o lungime de aproape 2 metri si jumatate. Barbatul care a profanat mormantul lui Arsenie Boca este din judetul Maramures si a fost retinut de politisti.

Parintele Arsenie Boca este considerat ca sfantul necanonizat al Ardealului, iar la mormantul acestuia de la Manastirea Prislop vin zilnic mii de pelerini. In zilele sfarsitului de saptamana, numarul celor care se roaga la mormant ajunge si la 30.000 de persoane.

Barbatul a fost surprins in timp ce sapa la mormantul lui Arsenie Boca chiar de personalul de la Manastirea Prislop, care a si chemat imediat politia.

Rugaciunea parintelui Arsenie Boca

„Politistii care s-au deplasat la fata locului au constatat ca cele sesizate se confirma, pe suprafata mormantului fiind sapata o groapa cu dimensiunile de aproximativ 240/100 cm si o adancime de 50 de cm. In urma activitatilor intreprinse, politistii au stabilit ca suspect de comiterea faptei este un barbat in varsta de 45 de ani, din judetul Maramures”, a precizat, sambata dimineata, Inspectoratul Judetean de Politie Hunedoara.

In cauza s-a intocmit un dosar de cercetare penala pentru savarsirea infractiunii de profanare de morminte. Politistii continua cercetarile sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Hateg, pentru se stabili cu exactitate imprejurarile in care a fost comisa fapta.

Despre Arsenie Boca si mormantul parintelui de la Manastirea Prislop

Mormantul Parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul de la Manastirea Prislop, localitatea Silvasu de Sus, judetul Hunedoara. Acest loc de pelerinaj, le depaseste cu mult pe toate celelalte care au legatura cu parintele Arsenie Boca, duhovnicul cu viata sfanta al romanilor, precum: Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus; Manastirea Sinaia; Izvorul parintelui Arsenie Boca; Chilia parintelui Arsenie Boca; Biserica din Draganescu.

Sfantul Efrem cel Nou – Rugaciunile la Sf. Efrem fac minuni si-i ajuta grabnic pe cei in necaz

Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, de catre Sfantul Nicodim cel Sfintit, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita. Parintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Manastirii Prislop, vreme de 41 de ani el pastrand stranse legaturi cu acest loc, fiind staret, duhovnic si zugrav de icoane.

Mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfantului Ioan de la Prislop. Mormantul parintelui Arsenie Boca este cuprins de o liniste angelica.

[ot-caption title=”Mormantul parintelui Arsenie Boca” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/06/mormant-arsenie-boca.jpg”]

Parintele Arsenie Boca s-a nascut in localitatea Vata de Sus, in judetul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910. Parintii acestuia, Iosif si Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Tanarul incepe scoala primara in satul natal si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu”, din Brad.

In anul 1929, Zian se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar in anul 1939 termina Academia de Arte Frumoase, din Bucuresti. Pe langa studiile teologice, el urmeaza si cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic.

Cele mai intelepte sfaturi ale parintelui Arsenie Boca despre viata si moarte

Terminand studiile, intra in obstea de la Manastirea Brancoveanu, din Sambata de Sus. In anul 1939, tanarul Zian isi petrece toata primavara in Sfantul Munte Athos. In data de 3 mai 1940, tanarul frate Zian este tuns in monahism, el primind numele de Arsenie. Viata lui duhovniceasca va fi recunoscuta si de cei din jurul sau. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar in cele din urma protosinghel (15 august 1949).

La numai doi ani de la intrarea in monahism, in anul 1942, calugarul Arsenie este hitotonit preot, fiind randuit staret in Manastirea Brancoveanu. In anul urmator, el isi sapa o pestera in munte, numita astazi Chilia Parintelui Arsenie Boca, aflata la izvorul vaii Sambata. In anul 1945, parintele este anchetat de Securitate, la Ramnicu Valcea, iar in urmatorul an, la Brasov. Slujba de Izvorul Tamaduirii, savarsita in ziua de 7 mai 1948, este ultima slujba sarbatorita la Sambata. In acelasi an, este anchetat la Fagaras.

In data de 25 noiembrie 1948, mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal pe parintele Arsenie Boca la Manastirea Prislop, unde il randuieste staret. Parintele Arsenie Boca slujeste ca staret al Manastirii Prislop vreme de doi ani. In anul 1950, manastirea primeste o obste de maici, iar parintele este randuit duhovnic.

In iarna anului 1951, parintele este arestat de securisti si dus la Canal, pentru un an de zile. Intors la Prislop, parintele va fi foarte retras, evitand convorbirile si iesirile in public. Dupa o noua ancheta, la Timisoara, parintele este arestat vreme de sase luni.

In anul 1959, parintele este scos din manastire. Ajuns in Bucuresti, parintele lucreaza pe la mai multe biserici, pictand in fresca, apoi se angajeaza la Atelierul de pictura al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor. In anul 1968, cand parintele Arsenie Boca iese la pensie, incepe pictura bisericii parohiale din localitatea Draganescu, de langa Bucuresti.

Intre anii 1969-1989, maicile din Manastirea Prislop sunt alungate, acestea adunandu-se in Sinaia, sub indrumarea parintelui Arsenie. Parintele Arsenie Boca adoarme in Domnul la data de 28 noiembrie 1989, in Sinaia, el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in data de 4 decembrie.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi, precum si chilia sapata in stanca si izvorul, de langa Manastirea Brancoveanu. La mormantul celui numit „Sfantul Ardealului”, cu ocazia parastasului de 22 de ani, s-au adunat peste treizeci de mii de pelerini.

Stiri pe aceeasi tema

Centre medicale si banci de celule stem, amendate pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata serviciilor medicale furnizate de maternitati private

Ioana Badulescu

Ministerul Transporturilor are planuri mari pentru Portul Constanta

Ioana Badulescu

Scrisoare catre ANAF: Nu ne nenorociti, am mancat inca 3 controale antifrauda

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult