Breaking News

Motivele pentru care Marea Britanie vrea sa plece din Uniunea Europeana

Indiferent de rezultatele summitului crucial care a început joi la Bruxelles, cetăţenii britanici sunt cei care vor avea ultimul cuvânt atunci când va veni vorba de rămânerea sau nu a ţării lor în Uniunea Europeană. Care sunt motivele pentru care Marea Britanie vrea sa plece din Uniunea Europeana? Le Figaro a identificat cinci dintre acestea, pe care le puteti citi mai jos.

Amintim ca premierul britanic David Cameron a convocat referendumul privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana pentru data de 23 iunie 2016. Sondajele de opinie dau un avantaj de 3 – 4% ramanerii in UE, dar circa 15% sunt nehotarati si pana in luna iunie optiunile se pot schimba semnificativ.

1. Controlul imigraţiei

De mai mulți ani, se simte în Marea Britanie un sentiment de „prea plin”. Ideea a fost susținută de partidul suveranist UKIP dar preluată şi de conservatori. Mai mult de jumătate din imigrație provine din Uniunea Europeană, în special din Est – Polonia, România, Țările Baltice. Euroscepticii cred că, dacă ar ieşi din UE, Marea Britanie ar putea redobândi în cele din urmă controlul asupra frontierelor și politicii de migrație.

Iti recomandam si: Marea Britanie va organiza un Referendum privind apartenenta la UE pe 23 iunie 2016

ROMAN IN MAREA BRITANIE. Cum te poti angaja intr-un aeroport care deserveste Londra

2. Restaurarea suveranității naționale

Parlamentul, simbolul suveranităţii şi „mama tuturor parlamentelor”, este sacru în conştiinţa britanicilor. Ei văd foarte prost sacrificiul impus de aderarea la UE, prin care 70% din textele legale aplicabile provin de la Bruxelles. De asemenea, ei resping supremația Curții Europene de Justiție sau a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

3. Părăsirea navei care ia apă

Criza din zona euro pare că nu se termină niciodată. Salvarea Greciei costă miliarde de euro – deşi adevărul este că Regatul Unit nu a participat la această schemă. Vasele cu migranţi se scufundă. Toate hrănesc în mintea britanicilor viziunea eșecului proiectului european şi a unui continent în derivă.

4. Eliberarea de reglementările de la Bruxelles

Dacă multinaționalele sunt în mare măsură în favoarea menținerii în UE, IMM-urile se plâng de barierele și reglementările impuse de Bruxelles. Fermierii critică constrângerile politicii agricole comune. Pescarii suferă şi ei de restricții. Directiva privind timpul de lucru de 48 de ore pe săptămână este enervantă, mai ales pentru medicii de spital. Ca să nu mai vorbim de standardele și limitările impuse de UE pentru bonusurile bancherilor.

Prima pozitie a Romaniei privind acordul dintre UE si Marea Britanie – RFI

Romanii din Marea Britanie nu-si cunosc drepturile, desi fac muncile cele mai dificile – Ben Judah, jurnalist britanic

5. Deschiderea pentru afaceri cu lumea

E adevărat că prezenţa în UE asigură Regatului Unit accesul liber pe cea mai mare piață din lume. Dar euroscepticii cred că Marea Britanie ar putea câştiga mai mult în afara cadrului UE. Ei ar dori propriile parteneriate cu China, India, cu economiile emergente din Asia și America Latină. Plus relația specială cu membrii Commonwealth.

Articole asemănătoare

RUSIA are parte de noi sanctiuni de la UE. VEZI LISTA

Lucy Ionesco

Noul statut al magistratilor a fost votat in Camera Deputatilor de coalitia PSD-ALDE-UDMR

Ioana Badulescu

CRIZA IMIGRANTILOR: Comitetul de Urgenta, convocat de vicepremierul Oprea pe tema imigrantilor

Lucy Ionesco