Mugur Isarescu
Economie

Mugur Isarescu: Aderarea la euro va consfinti intrarea Romaniei in randul economiilor puternice ale Europei

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi ca singura varianta economica a Romaniei pentru viitor este adoptarea monedei euro, lucru care va consfinti faptul ca economia noastra se va alinia la standardele economiilor europene.

Isarescu a subliniat ca Romania nu are alta optiune legala sau economica si ca procesul de aderare la moneda unica va trebui sa vina natural si ca o confirmarea a progreselor economice ale tarii noastre dar sia  dorintei de stabilitate economica pe termen lung.

„Adoptarea euro va consfinti si faptul ca economia romaneasca se va alinia la standardele economiilor europene in mare masura. Desigur, Europa se redefineste, dar ne redefinim si noi odata cu Europa. Trebuie sa facem acest lucru si o spunem cu claritate ca suntem parte a acestui proces de constructie si redefinire, de reforma la nivel european. inca o data, nu avem alternativa nici legala si, spun eu, nici economica, la procesul de aderare la moneda unica”, a spus Mugur Isarescu.

Isarescu a precizat ca odata cu aderarea la Uniunea Europeana ne-am angajat sa adoptam si moneda unica europeana, iar acesta este o obligatie legala.

„Discutiile pe care le-am initiat si le sustinem in continuare se refera la maniera in care trebuie facuta aceasta aderare, la sublinierea faptului ca aderarea, intrarea in zona euro este un proces complex, nu reprezinta o simpla schimbare de bancnote, in esenta este o decizie politica si un proces politic, dar are si multe multe componente sociale, chiar culturale si ca trebuie facuta la momentul potrivit. In plus, trebuie sa fie bine pregatita pentru a fi de succes si mai mult de cat atat, trebuie sa dezvoltam acea capacitate de analiza si sa invatam din experienta altor state”, a mentionat Isarescu.

Romania ar putea fi in masura sa adere la zona euro in urmatorii opt ani, dar la randul sau zona euro are nevoie sa isi imbunatateasca modul in care functioneaza, a declarat saptamana trecuta Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

„In contextul unei imbunatatiri a modului de functionare a zonei euro, credem ca am putea adera la euro in prima parte a urmatorului deceniu”, a declarat Daianu la un eveniment gazduit de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Stiri pe aceeasi tema

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. Negocieri dure intre Guvern si sindicalisti pe legea salarizarii

Cristiana Petrariu Bota

Germanii, mai bogati ca niciodata, in umbra crizei elene

Cristiana Petrariu Bota

Impozitul pe venit nu mai e retinut la sursa pentru angajati, profesii independente, jocuri de noroc

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult