Mugur Isarescu
Economie

Mugur Isarescu: Un guvern tehnocrat poate face fata, daca i se da un mandat clar

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca un guvern tehnocrat, cu un premier tanar, poate fi o solutie pentru actuala criza politica, insa cu un mandat clar si limitat la pastrarea stabilitatii macroeconomice, la asigurarea cresterii economice si la organizarea de alegeri linistite si corecte, informeaza Agerpres.

„Sansele unui guvern tehnocrat inteleg ca sunt mari. In asemenea perioade, proba noastra este trecutul. Desigur, nu poti sa iei trecutul si sa il extrapolezi. (…) Dar in trecut, in parametri dati de o criza politica, de potentialul unor tensiuni sociale mai puternice si nevoia de alegeri, eu cred ca un guvern de tehnocrati poate face fata, daca i se da un mandat clar si limitat. Nu poti sa le ceri orice! Cateva obiective: alegeri clare, linistite, pastrarea stabilitatii macroeconomice si crestere economica. Desigur si cu ambitia de a mai face ceva si pentru mediul de afaceri, pentru ca stabilitate macro cu tensiuni micro nu este un lucru de durata. Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci intr-un an electoral. (…) Eu cred ca este un lucru perfect fezabil”, a subliniat Isarescu, citat de Agerpres.

Mugur Isarescu a comparat actuala situatie cu cea din 2000, cand a condus un Guvern de tehnocrati timp de un an, iar rezultatele au fost pozitive, desi nu exista stabilitate, si nici crestere, inflatia si deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finantarea lipsea total. „De bine de rau am revenit la un minim de crestere economica, dezechilibrele s-au limitat si alegerile au fost libere si corecte. De ce nu ar fi si in 2015, daca exista intelegere si consens politic de sprijinire a acestui Guvern cu obiective clare”, a subliniat guvernatorul BNR.

In ceea ce priveste posibilitatea ca premierul tehnocrat sa provina din interiorul BNR, Isarescu a spus ca este posibil, daca partidele politice solicita acest lucru, insa trebuie sa fie un tanar.

„Sa fie tanar, nu mai poate oricine! Cererile din piata sunt, in definitiv, pentru tineri! Alta generatie, alte aspiratii”, a precizat Mugur Isarescu.

Referitor la protestele anuntate pentru luni seara la sediul bancii centrale, guvernatorul a spus ca este deschis la discutii cu protestatarii.

„Au mai fost aici si de fiecare data nu am respins dialogul, dimpotriva! Daca au cereri clare, vom incerca sa dialogam cu dansii, intr-o maniera care ne dorim sa fie cat mai civilizata, si noi facand efortul sa nu fim extrem de tehnici, sa coboram pana unde se poate cobori, insa fara a vulgariza, explicatiile, discutiile si limitele pe care le are banca centrala”, a mai spus seful Bancii Nationale.

Stiri pe aceeasi tema

Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business

Cristiana Petrariu Bota

Salarii majorate pentru specialistii implicati in proiecte de cercetare pe baza de contracte de finantare din fonduri publice

Ioana Badulescu

Bucuresti – un oras care incalca Constitutia si construieste in nestire, defrisand spatiile verzi

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult