In cadrul celei de-a patra Gale Smart City Industry Awards (SCIA) organizate la Bucuresti, municipiul Iasi a castigat marele premiu al evenimentului: titlul de Best Smart City Project.
Evenimentul, organizat de Asociatia Romana pentru Smart City, a mai acordat premiile speciale Mayor of the Year, Best Smart City Company, CEO of the Year, City Manager of the Year, Partner of the Year, Most Active Member si Smart City Industry Best Mass Media Suporter. „Toti care am concurat meritam aceste premiu, toti cei care am inteles ca Romania trebuie sa se schimbe intr-o tara normala, racordata la Europa si la restul lumii. Aceasta cale, smart, trebuie sa o urmam cu totii. Ca primari avem mai multe sarcini si trebuie sa fim atenti la nevoile celor pe care ii reprezentam. Intre tehnologie si oameni trebuie sa alegem oamenii, care au insa nevoie de tehnologie. Poate ar trebui reformat si conceptul: un oras trebuie sa fie si «smart» (destept – n.r.) si «wise» (intelept – n.r.)”, a declarat primarul Mihai Chirica, prezent la eveniment.
In cadrul Galei SCIA, municipalitatea ieseana a castigat si premiul la categoria Smart Government, subcategoria Digital City, pentru proiectul „Un nou inceput”. Proiectul, deja demarat de Primaria Municipiului Iasi, urmareste implementarea unui program de mobilitate urbana bazat pe tehnologii digitale pentru a imbunatati experienta de calatorie cu transportul public a cetatenilor si protectia mediului.
Municipiul Iasi a castigat si un premiu la categoria Smart Citizen, subcategoria Citizen Engagement, pentru proiectul Iasi Smart City (iasismartcity.ro), dezvoltat in parteneriat cu Comunitatea de Inteligenta Artificiala din Iasi.
In cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030, la care Primaria Municipiului Iasi a aderat. Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asume valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
SCIA este un eveniment anual conceput pentru a recunoaste si promova ideile, proiectele, persoanele, institutiile guvernamentale, asociatiile si companiile implicate in industria smart city din Romania. Obiectivul principal al evenimentului este de a incuraja inovarea si competitivitatea in administratia publica si de a stimula performanta in guvernare, urmand ca locuitorii sa simta o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
Editia a IV-a a evenimentului a fost dedicata proiectelor in curs de implementare. In concurs au putut inscrie proiecte antreprenori si startup-uri, companii relevante din domeniu (integratori, IoT, mobilitate, energie, mediu etc.), institutii guvernamentale (ministere, departamente, directii etc.), primarii si consilii judetene, companii de utilitati din sectorul public, organizatii neguvernamentale, asociatii si institutii, consortii publice sau private, centre de cercetare si inovare si institutii academice si universitare. La editia din acest an a evenimentului au fost inscrise 103 proiecte.