6.5 C
România
16 octombrie 2021
Social

Muzeul National Bran va fi inchis de Ministerul Culturii. Ar putea urma si alte institutii care adapostesc colectii valoroase

Muzeul National Bran va fi inchis de Ministerul Culturii in vara. Institutia, cu 6 de decenii de functionare in spate, adaposteste colectii valoroase, insa Ministerul Culturii a decis sa-i puna lacat in luna august a acestui an. Explicatiile sunt vagi: cladirea Muzeului National Bran a fost retrocedata, chiria este prea mare, iar statul roman nu-si permite s-o mai plateasca. Situatia este similara cu cea a Muzeului National al Literaturii, in consecinta ne-am putea astepta la inchiderea altor muzee.

Muzeul National Bran functioneaza in cladirea Vamii Medievale Bran, care din luna august va trece in administrarea privata a familiei de Habsburg, care detine si Castelul Bran. Asa s-a ajuns ca muzeul sa fie desfiintat. Cele aproape 10.000 de obiecte culturale din Muzeul Bran ar urma sa fie expuse fie in Castelul Bran, fie la Muzeul de Istorie din Brasov.

Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Nicolae Pepene, sustine ca este foarte trist ca se inchid muzeele.

„Prin contractul de retrocedare se ştie de ani buni că clădirea Vămii Medievale va trece în administrarea privată a Castelului Bran. Pentru spaţiul muzeului se plătea chirie până acum şi s-a ajuns la concluzia că nu are vizibilitatea dorită, ţinând cont că obiectele de patrimoniu erau scoase din cotextul istoric, nemaifiind expuse în castel după ce acesta a fost retorcedat (n.r.- către familia de Habsburg, în mai 2006)”, a spus Pepene.

Citeste si: Cele mai frumoase locuri din Transilvania. Galerie foto

„Am discutat săptămâna trecută cu repezentanţii Ministerului Culturii să păstrăm patrimoniul regal la Bran, în Castelul Bran, şi am fost de acord, deoarece Regina Maria a cupărat obiectele de patrimoniu pentru castel. Această predare a obiectelor se va face cu obligaţia din partea administratorului castelului de a le proteja cu personal calificat şi de a le valorifica prin expoziţii. După momentul desfiinţării, problema este ca aceste piese de patrimoniu să nu ajungă împrăştiate prin ţară. Am cerut ca toate aceste fonduri preluate de la Bran să fie constituite într-o colecţie distinctă, numită «Colecţia Castelului Bran». Pentru mine, ca istoric, este foarte trist. Eu doresc să se deschidă, nu să se închidă muzee”, a adăugat Pepene.

Muzeul Bran a fost înfiinţat în 1957, iar până în 1991 a fost administrat de autorităţile locale judeţene, fiind apoi preluat de Ministerul Culturii.

Stirea despre inchiderea Muzeului Bran, trecuta neobservata sub tirada de stiri despre inchiderea Antena 3

Informatia privind inchiderea Muzeului Bran a trecut neobservata, desi a fost data inca de saptamana trecuta. Tirada de stiri despre inchiderea Antena 3 si declaratia presedintelui Iohannis pe aceasta tema au eclipsat total stirea despre inchiderea unui muzeu.

Iata cum comenteaza Mircea Vasilescu acest subiect in Adevarul.

“O ştire de săptămâna trecută anunţa că Muzeul Naţional Bran se închide definitiv. N-a stârnit prea multe ecouri. Spaţiul a fost ocupat de declaraţiile preşedintelui Iohannis despre Antena 3. Ar fi trebuit să acordăm mai multă atenţie închiderii unui muzeu decât unor vorbe cel puţin neinspirate ale unui preşedinte care, altminteri, vorbeşte rar. Pe termen lung, situaţia muzeelor e mult mai importantă decât soarta Antenei 3”, scrie Mircea Vasilescu.

Citeste si: Palatul regal din Mamaia, locul iubit de Regina Maria. FOTO

“Aparent, nu prea avem ce discuta despre închiderea Muzeului Naţional Bran. Datele sunt simple: clădirea a fost retrocedată, chiria e prea mare, iar statul român nu-şi permite s-o mai plătească. Aşa s-a întâmplat şi cu Muzeul Naţional al Literaturii. Va urma şi închiderea altor muzee?

Cred că ar fi nevoie de o altă abordare a problemei, nu “de la caz la caz”. Este vorba despre o parte însemnată a patrimoniului cultural naţional şi, din această perspectivă, faptul că e în proprietatea statului sau a unor persoane private trece pe planul al doilea. Există modele din care ne putem inspira. În multe ţări europene există stimulente fiscale şi administrative pentru proprietarii de clădiri vechi, care sunt obligaţi să le întreţină la anumite standarde. Există şi muzee private. Franţa – din al cărui model ne tot inspirăm de atâta amar de ani, cu mai mult sau mai puţin succes – are foarte multe astfel de muzee. Şi există o propunere legislativă în Senatul francez pentru a sprijini (prin scutire de TVA şi de alte taxe) funcţionarea acestor muzee. Nu ne putem gândi şi noi la ceva asemănător?”.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

Nastem si noi azi?! E vocea medicului roman, care se aude de zeci de ani in maternitatile din Romania

Ioana Badulescu

A murit Elisabeta Lasconi Rosca, una dintre cele mai cunoscute scriitoare din Romania

Cristiana Petrariu Bota

Nicusor Constantinescu, retinut de DNA pentru plati ilegale catre asociatii si fundatii

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult