NASA a dat publicitatii imagini cu cometa 2I/Borisov, venita din afara Sistemului nostru Solar
IT/Stiinta

NASA a dat publicitatii imagini cu cometa 2I/Borisov, venita din afara Sistemului nostru Solar

NASA a dezvaluit noi fotografii cu un obiect misterios venit din alt Sistem Solar. In imagini apare Cometa 2I/Borisov, al doilea obiect din afara Sistemului nostru Solar detectat vreodata de cercetatori. Cometa 2I/Borisov se va afla cel mai aproape de Terra pe 28 decembrie, un eveniment asteptat cu emotie de oamenii de stiinta, care vor putea afla mai multe despre corpurile interstelare. Vezi video mai jos.

Prima imagine, realizata de telescopul Hubble, arata cometa 2I/Borisov trecand prin sistemul nostru solar, in drumul sau spre spatiul interstelar. A doua fotografie surprinde cometa in timpul ce se afla in cel mai apropiat punct fata de Soare.

Elementul central al imaginilor il reprezinta culoarea de un albastru stralucitor, instantaneu surprins de Telescopul spatial Hubble in timp ce urmarea cometa prin spatiu.

Cometa 2I/Borisov a fost observata pentru prima data in luna august de Gennady Borisov, un astronom amator din Crimeea, cel care i-a dat si numele. Descoperirea a provocat un val de emotie in randul comunitatii stiintifice din intreaga lume. Acesta este cel de-al doilea obiect interstelar cunoscut care a vizitat Sistemul nostru Solar, dupa celebrul Oumuamua, despre care cercetatorii nu stiu ce este cu precizie.

Pentru a marca apropierea maxima de Terra, o echipa de astronomi si fizicieni de la Universitatea Yale, SUA, a realizat, pe 24 noiembrie, cea mai detaliata imagine a cometei Borisov, care arata cum se formeaza coada acesteia pe masura ce se apropie de Soare.

Coada cometei este de 14 ori mai mare decat diametrul Terrei Potrivit estimarilor, coada cometei are o lungime de aproximativ 160.000 de kilometri. Diametrul Terrei este de 12.742 de kilometri, ceea ce inseamna ca aceasta coada a cometei Borisov este de 14 ori mai mare.

Articole asemănătoare

Revolutie in medicina: S-a inventat un bandaj injectabil care opreste sangerarile interne

Delia Ion

Agentia Spatiala Britanica dezvolta avionul spatial! Durata unui zbor Londra-Sydney, care astazi este de 22 de ore, s-ar putea reduce la doar 4 ore

Ioana Badulescu

Masinile electrice vor deveni mai ieftine decat cele pe combustibil in urmatorii ani

Delia Ion