8.5 C
România
25 septembrie 2021
IT/Stiinta

NASA a descoperit opt planete care orbiteaza in jurul aceleiasi stele in constelatia Dragonul

NASA a descoperit opt planete care orbiteaza in jurul aceleiasi stele in constelatia Dragonul. Cercetatorii de la agentia spatiala americana au descoperit in premiera opt planete care orbiteaza in jurul aceleiasi stele, o stea indepartata numita Kepler-90, aflata la o distanta de 2.545 de ani lumina de Pamant, in constelatia Dragonul.

Este prima stea in jurul careia orbiteaza la fel de multe planete ca si in jurul soarelui nostru, iar cercetatorii cred ca este prima din multele care vor fi descoperite.

Cercetatorii stiau din 2013 ca sapte planete orbiteaza in jurul stelei, dar cu ajutorul „Google Artificial Intelligence”, care a analizat datele obtinute de telescopul Kepler al NASA, a fost descoperita a opta planeta.

Christopher Shallue, inginer software senior la Google AI in California, si Andrew Vanderburg, astronom si profesor la Universitatea Texas, din Austin, au invatat un computer sa faca diferenta intre imaginile de pisici si de caini.

Ei au rafinat abordarea de a identifica exoplanete in baza de date a telescopului Kepler plecand de la fluctuatiile de lumina care se produc cand o planeta trece prin fata stelei. „Reteaua neurala”, cum a fost denumit computerul, a invatat sa identifice astfel de modificari folosind semnale care au fost verificate si confirmate in catalogul de planete al lui Kepler. In 96% din cazuri, aceasta a identificat exoplantele.

De la lansarea sa in 2009, Kepler a urmarit peste 150.000 de stele intr-o parte a cerului pentru a stabili candidatele la statutul de exoplanete, plecand de la scaderea stralucirii stelelor atunci cand potentiale planete trec prin fata lor. Kepler a adunat o baza de date de 35.000 de posibile semnale indicand planete.

Stiri pe aceeasi tema

Restrictiile impuse de Trump in SUA, criticate de companiile din Silicon Valley

Cristiana Petrariu Bota

Renate Weber, interviu HotWeek: Romania trebuie sa investeasca in digitalizare, scoala nu se mai poate face ca pe vremuri. In lume se investete enorm in cercetare si in noua tehnologie

Cristiana Petrariu Bota

SRI: Virusul Tinba v3 i-ar putea ataca pe romanii cu card bancar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult