-4.1 C
România
19 ianuarie 2022
EXPEDITIE PE MARTE
IT/Stiinta

NASA va trimite o expeditie umana pe Marte pana in anul 2033

NASA a conceput un plan concret care contin cinci etape la finalul carora vor fi trimisi oameni pe Marte. Planul este insa unul de durata si este influentat de sumele alocate pentru realizarea acestui proiect dar si de necunoscutele pe care le presupune explorarea unui spatiu necunoscut.

Este primul plan concret al unei vizite pe Marte lansat de NASA, la cinci decenii distanat de momentul in care primul om a pasi pe Luna.

La prima vedere, pare ambitia noului presedinte al SUA, Donald Trup care, de altfel, a si emis un mandat pentru NASA in care se impune ca obiectiv al unei vizite umane pe Marte pana in anul 2033. La o saptamâna dupa anuntul presedintelui, NASA a raspuns cu cel mai detaliat plan din câte au existat vreodata pentru o misiune pe Marte, unde se descriu cele cele cinci faze ale proiectului.

In momentul de fata, suntem in faza 0, care presupune efectuarea de teste pe Statia Spatiala Internationala si elaborarea parteneriatelor cu companii private.

Faza I va incepe in 2018 si se va termina in 2025 si va include lansarea si testarea a sase rachete de tip SLS. Aceste rachete vor furniza componente pentru DSG (Deep Space Gateway), o noua statie spatiala care va fi construita in apropierea Lunii pentru a ajuta astronautii in drumul lor catre Marte.

Faza II presupune lansarea transportului DST (Deep Space Transport) spre statia Lunii in anul 2027, iar in 2028 si/sau 2029, astronautii vor locui in acest transport pentru mai bine de 400 de zile.

In 2030, faza III va avea in vedere reaprovizionarea DST si a echipajului cu ajutorul unei rachete SLS.

Faza IV, desigur, va insemna calatoria in sine pe Planeta Rosie care va avea loc in anul 2033.

Cea mai evidenta dificultate a Agentiei Spatiale Americane este bugetul redus, fiind doar 0,5% din bugetul total al Statelor Unite. Ca o comparatie, bugetul era mai mult de 4% in timpul misiunilor Apollo.

O alta problema va fi sanatatea astronautilor, care vor trai un timp indelungat in izolare, fara nicio posibilitate de intoarcere in cazul unei urgente, odata ce parasesc statia spatiala lunara.

De asemenea, NASA este in competitie cu doua firme private, anume Boeing si SpaceX, care spera sa ajunga primele pe Marte, cu SpaceX propunându-si chiar sa ajunga pe planeta vecina in anul 2022.

Stiri pe aceeasi tema

Parcul de joaca EnergyGround, conceput de elevi din Romania si Norvegia, produce energie in urma activitatilor sportive

Cristiana Petrariu Bota

MedLife a transmis in direct prima operatie pe creier din Romania cu ajutorul realitatii virtuale VR 360

Cristiana Petrariu Bota

Apple si Google vor sa intre pe piata auto. Intre timp, iPhone 6 si 6 Plus inregistreaza vanzari fabuloase

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult