BANCA ROMANEASCA
Economie

National Bank of Greece a confirmat ca va vinde in scurt timp Banca Romaneasca

National Bank of Greece a anuntat ca va pune in vanzare majoritatea activelor detinute in tarile din Balcani certificand astfel ca, in foarte scurt timp, Banca Romaneasca detinuta de NBG isi va schimba proprietarul. Vestea nu surprinde foarte mult piata bancara din Romania de vreme ce acest lucru se stia de mai mult timp. Singura necunoscuta este in acest moment numele bancii care va achizitiona Banca Romaneasca, principalii competitori fiind Banca Transilvania si OTP Bank.

Leonidas Fragiadakis, directorul general al National Bank of Greece a anuntat in cursul zilei de marti ca banca pe care o conduce este pe punctul de a incheia un amplu proces de restructurare care a vizat majorarea capitalului dar si reducerea prezentei peste hotare.

Banca Romaneasca a ramas in acest moment cea mai mare divizie a NBG din afara Greciei dupa ce s-a finalizat vanzarea subsidiarelor din Bulgaria si Grecia. National Bank of Greece este a doua cea mai puternica banca din Grecia, tranzactiile facute de NBG urmand sa influenteze intreaga economie a statului elen.

„Suntem foarte aproape de anuntarea unui cumparator pentru Banca Romaneasca (subsidiara NBG din Romania). Vanzarea va fi finalizata in urmatoarele luni si va majora capitalul si nivelul lichiditatilor grupului”, a afirmat Leonidas Fragiadakis, adaugand ca tranzactia este consiliata de Credit Suisse.

Pe langa achizitionarea bancii, cumparatorul va rambursa si un imprumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Romaneasca l-a luat de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichiditatilor grupului.

Pe langa subsidiara din Romania, Fragiadakis a explicat ca NBG va vinde si operatiunile mai mici din Serbia, Albania si Cipru.

‘Peste 90% din restructurarea NBG a fost finalizata. Procesele de vanzare a subsidiarelor sunt in derulare’, a precizat directorul general al bancii elene.

La inceputul acestui an, NBG a vandut o participatie de 99,1% la subsidiara sa din Bulgaria – United Bulgarian Bank (UBB) – si la divizia de leasing – Interlease EAD – catre grupul bancar belgian KBC, pentru 610 milioane de euro. De asemenea, in luna iunie a anului trecut NBG si-a vandut divizia din Turcia, Finansbank, catre Qatar National Bank pentru 2,7 miliarde de euro. Totodata, au fost vandute divizia de private equity NBGI, complexul hotelier Astir Palace si subsidiara din Africa de Sud. Toate aceste tranzactii au majorat indicele de adecvare a capitalului Tier-1 cu 750 puncte de baza, iar NBG va trece fara probleme viitoarele teste de stres din Europa, a declarat Fragiadakis.
Acesta a adaugat ca banca se va concentra pe piata interna pentru a ajuta la redresarea economiei.

Saptamana trecuta, compania olandeza de asigurari EXIN a anuntat achizitionarea unei participatii de 75% in divizia de asigurari a National Bank of Greece (NBG), pentru 718 milioane de euro.

Stiri pe aceeasi tema

Generatia Covid din Marea Britanie va inregistra un nivel triplu de somaj la sfarsitul anului 2020, avertizeaza The Resolution Foundation

Ioana Badulescu

Daca nu primesti bon fiscal, poti sa nu achiti ce ai cumparat. Darius Valcov: 3 minute ii ia unui comerciant sa scrie un anunt

Corina Alexandru

FORMULARUL 394, „simplificat” de ANAF de la 9 la 18 pagini

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult