Externe

Negocieri Brexit. Boris Johnson si Ursula von der Leyen au convenit asupra unei declaratii comune privind negocierile pentru Brexit

MAREA BRITANIE – Premierul britanic Boris Johnson si presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o discutie telefonica, sambata, cu scopul de a ajunge la un acord comercial post-Brexit. Potrivit unor surse UE, discutia dintre Boris Johnson si Ursula von der Leyen „nu a schimbat jocul”, dar nici nu a fost „inutila”, ambele parti manifestandu-si interesul de a gasi solutii la punctele sensibile, intr-un ultim efort de a ajunge la un acord privind comertul si securitatea.  

Negociatorul sef al UE, Michel Barnier, va merge zilele urmatoare la Londra pentru a purta discutii cu omologul sau britanic, David Frost, ca mai apoi cele doua parti sa poarte discutii pe tema acordului post-Brexit la Bruxelles.

Noile runde de discutii au fost convenite dupa discutia telefonica avuta sambata dupa-amiaza intre premierul britanic si presedintele Comisiei Europene. Surse din UE au declarat ca discutia de ieri „nu a schimbat jocul”, dar nici nu a fost „inutila”, ambele parti manifestandu-si interesul de a gasi solutii la punctele sensibile.

Von der Leyen a scris pe Twitter: „Un telefon bun cu Boris Johnson cu privire la stadiul actual al negocierilor”

„In timp ce s-au facut progrese, raman lacune semnificative. Am convenit ca este important sa gasim un acord ca baza solida pentru o relatie strategica”, a scris presedintele Comisiei Europene pe Twitter.

Boris Johnson ceruse anterior un acord pana la summit-ul european din 15 octombrie. Aceasta data era termenul limita pentru gasirea si implementarea unui acord post-Brexit.

Discutia dintre Boris Johnson si Ursula von der Leyen vine dupa inca o saptamana de negocieri conduse de negociatorul european Michel Barnier si omologul sau britanic David Frost. Mai multe subiecte sensibile impiedica inca semnarea unui acord intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, precum guvernarea viitorului acord sau problema eterna a garantiilor cerute de UE, precum si problema pescuitului, un subiect extrem de sensibil.

Vezi aici cele mai noi stiri din Marea Britanie

Au ramas lacune semnificative

Potrivit unei declaratii comune publicate dupa discutia de sambata, Johnson si von der Leyen „au convenit asupra importantei gasirii unui acord, ca baza solida pentru o relatie strategica UE-Marea Britanie in viitor.

„Au fost de acord cu evaluarea ambilor negociatori sefi ca s-au facut progrese in ultimele saptamani, dar s-a subliniat ca au ramas lacune semnificative, in special, dar nu numai in domeniile pescuitului si guvernarea noului acord”.

Potrivit declaratiei, atat partea britanica, cat si cea a Comisiei Europene au recomandat negociatorilor sefi „sa lucreze intens pentru a incerca sa remedieze aceste lacune”. „Au fost de acord sa poarte discutii in mod regulat pe aceasta tema”, se mai arata in document.

Declaratia comuna poate fi consultata pe site-ul Comisiei Europene.

Stiri pe aceeasi tema

Donald Trump, dupa ce a folosit termenul „tari de rahat” cu referire la state din Africa: Statele Unite ii respecta profund pe africani

Ioana Badulescu

Donald Trump a depus juramantul de investitura cu mana stanga pe doua Biblii. Ziua, marcata de proteste anti-Trump

Delia Ion

Referendum in Marea Britanie privind apartenenta la UE, pe 23 iunie 2016

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult