FMI atrage atentia asupra riscurilor care planeaza asupra economiei mondiale si sistemului financiar
Breaking News

Negocierile cu FMI au intrat intr-un punct mort. Discutiile privind un nou acord cu FMI, abia in primavara

Negocierile dintre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si Guvernul Romaniei au intrat intr-un punct mort, urmatoarele discutii referitoare la un nou acord abia in primavara, potrivit informatiilor profit.ro. Negocierile intre Guvern si FMI sunt blocate in prezent, surse oficiale precizand pentru profit.ro ca creditorii internationali sunt nemultumiti de estimarea pentru 2016 a un deficit bugetar care depaseste limita maxima admisa, de 3% din PIB.

Delegatia FMI este dispusa sa revina in Romania pentru a discuta cu Guvernul despre posibilitatea incheierii unui nou acord abia in luna martie, dupa ce se vor asigura ca deficitul nu va urca peste 3% din PIB.

Pentru acest lucru, FMI vrea sa vada cum se inchide bugetul pe acest an si care va fi nivelul incasarilor la buget in primul trimestru al anului viitor, dupa aplicarea din ianuarie a masurilor de relaxare fiscala, mai sustin sursele profit.ro.

Ce spune ministrul Finantelor

„La intalnirile recente ne-am concentrat pe buget, pe rectificare, pe problemele curente”, a spus joi ministrul Finantelor Eugen Teodorovici. Nu au existat acum discutii privitoare la noul acord, insa , spune ministrul Finantelor, FMI s-a aratat foarte deschis cu privire la incheierea lui.

Premierul Victor Ponta declara luna trecuta ca, desi Guvernul nu mai are nevoie de niciun imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), un nou acord de tip preventiv „este bun”, pentru „cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara”, potrivit Mediafax.

„Este un subiect important, pe care il voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea sa-l discutam si cu restul partidelor din opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, si cu presedintele Romaniei si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice”, a declarat premierul Victor Ponta, intrebat de jurnalisti despre posibila incheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

Premierul a adaugat ca Guvenul „nu mai are de dat niciun dolar catre FMI” si ca nu mai are nevoie de „niciun dolar imprumut de la FMI”, dar un acord cu institutiile financiare internationale, intr-o regiune „atat de tulburata in care doar Romania merge foarte bine”, este bun.

„Conteaza in primul rand o decizie politica, dupa care ne apucam de negociat”, a spus Ponta, adaugand ca Romaniei nu ii trebuie linie de finantare si ca acesta ar fi un acord prevenitv pentru „cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara” si in al doilea rand pentru reforme structurale pe care premierul vrea sa le continue.

Ponta a mai spus ca, dupa ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili si conditiile concrete pentru un nou acord cu FMI.

„Probabil ca punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor fortelor politice a unui asemenea nou acord”, a precizat Ponta.

Declaratiile premierului vin in contextul in care ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca Romania va cere in mod oficial FMI incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar.

Economia Romaniei a fost sustinuta din 2009 de o serie de acorduri de finantare cu FMI si Comisia Europeana, iar ultimul dintre acestea s-a incheiat in aceasta luna.

El a mai aratat ca deficitul bugetar pentru 2016 este estimat in prezent la 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in considerare majorarile de salarii din sectorul public planificate.

Daca se tine cont si de majorarile salariale, deficitul bugetar va fi inca sub nivelul de 3%, a precizat Teodorovici.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), de tip preventiv, a expirat in 26 septembrie, in conditiile in care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizata cu succes inca din luna martie 2014, ca urmare a divergentelor dintre autoritatile romane si oficialii institutiei in privinta fiscalitatii. Acordul cu FMI si Comisia Europeana, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. 

Stiri pe aceeasi tema

Filmul „Ana, mon amour” in regia lui Calin Peter Netzer a castigat Ursul de Argint pentru montaj la Berlin

Cristiana Petrariu Bota

Statistica: Cifra de afaceri din industrie a crescut in primele noua luni din 2019 cu 5,7%

Cristiana Petrariu Bota

Clotilde Armand, prima reactie la imaginile cu presupusa frauda de la Sectorul 1

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult