21.1 C
România
26 septembrie 2022
Noul sef al ANAF: Marii contribuabili au pondere in taxe de 43% in Romania, pe cand in Germania, Franta sau Marea Britanie este de 65-75%
Economie

Neplata la buget a contributiilor si impozitelor retinute de patroni devine infractiune pedepsita cu inchisoarea

Neplata la buget a contribuţiilor şi impozitelor reţinute de patroni devine infracţiune pedepsită cu închisoarea. În acest moment, 157.798 de angajatori, care plătesc salarii la 2 milioane de angajaţi, sunt pasibili cu închisoarea, subliniaza jurnalistii de la Ziarul Financiar.

Toate contribuţiile şi impozitele datorate conform „revoluţiei fiscale“ de angajat, dar colectate de angajator devin subiect de infracţiune penală dacă nu sunt plătite de patroni.

Neplata către bugetul de stat a im­po­­zitelor reţinute la sursă re­de­vi­ne infracţiune şi de pe­dep­seşte cu în­chi­soa­­rea de la unu la şase ani, pre­vede un proiect de ordo­nan­­ţă de urgenţă pu­bli­cat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Aceasta este practic pie­­sa lipsă din „revoluţia fis­cală“ prin care con­tri­bu­ţi­ile sociale sunt trecute la an­gajaţi, astfel angajatorii de­vin nu­mai „încasatori“ ai im­po­­zi­te­lor şi contribuţiilor care trebuie achi­tate către bugetul de stat, sub sancţiu­nea pedepsei cu închisoarea.

Potrivit proiectului, con­sti­tuie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani nereţinerea sau neîncasarea, re­ţi­nerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi ne­plata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadenţă, a im­po­zitelor şi con­tribuţiilor prevăzute în anexa le­gii – o anexă cu nu mai puţin de 32 de poziţii de taxe şi con­tribuţii care vor intra sub incidenţa vi­itorului act normativ. Intră de pildă, sub in­ci­den­ţa actului nor­ma­tiv, impo­zi­tul pe ve­nitul din salarii şi asi­mi­­late sala­ri­ilor, impo­zi­­tul pe veni­tu­rile din pen­­sii, im­­pozitul pe veni­turile din drep­turile de pro­prie­tate inte­lec­tuală etc. Ches­tiunea TVA şi a im­po­zitului pe profit nu fac parte din noile regle­mentări.

O listă cu 32 de impozite şi contribuţii da­to­rate bugetului a căror neplată va fi sanc­ţionată cu închisoarea însoţeşte proiectul de modificare a Legii 241/2005 de combatere a evaziunii fiscale. „România devine un imens zăngănit de că­tuşe“, crede consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Related posts

Conducerea BNR se schimba, a anuntat Mugur Isarescu: De la anul nu voi mai fi guvernatorul BNR

Ioana Badulescu

Proprietarul clinicii Regina Maria cumpara reteaua de magazine Profi

Delia Ion

Declaratii noi introduse de Fisc in 2018. Printre ele, cea privind neconcordantele intre veniturile declarate si cele existente in evidenta fiscala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult