25 C
România
17 septembrie 2021
Colectiv
Breaking News

Nereguli grave dupa #Colectiv. Un raport atribuit Ministerului Sanatatii arata ca autoritatile au refuzat transferul in strainatate, iar infectiile nosocomiale nu au fost trecute in fisele pacientilor

Un raport publicat de Digi 24 si atribuit Ministerului Sanatatii scoate la iveala nereguli grave in modul in care autoritatile au gestionat situatia imediat dupa incendiul din clubul Colectiv. Potrivit documentului publicat de Digi 24, autoritatile de la Bucuresti au refuzat transferul pacientilor raniti in strainatate, in timp ce infectiile nosocomiale nu apar in fisele pacientilor internati in spitalele romanesti, acestea fiind descoperite in spitalele din strainatate. 

Astfel, transferul ranitilor din clubul Colectiv in strainatate a fost refuzat, acest lucru fiind posibil doar la presiunea publicului, iar infectiile nosocomiale ale pacientilor nu apar in fisele medicale de la spitalele din Romania, fiind descoperite de medicii din strainatate. Acestea sunt doar doua dintre nereguli, potrivit documentului despre care Digi 24 sustine ca a fost intocmit de Ministerul Sanatatii la inceputul anului 2017.

In timp ce Ministerul Sanatatii sustine ca raportul nu exista, fostul ministru Vlad Voiculescu a declarat, pentru Hotnews.ro, ca raportul exista: „Este raportul cu nr 9/3.01.2017 depus la registratura cabinetului MS si ulterior remis Directiei Asistenta Medicala MS. Si nu pot sa cred ca domnul Bodog, secretarii de stat si consilierii dansului nu stiu despre acesta.”

Romania avea in octombrie 2015 doar 10 paturi disponibile pentru pacienti cu arsuri grave, in conditiile in care dupa incendiul de la Colectiv au fost zeci de astfel de cazuri. Niciun spital din tara nu indeplinea insa conditiile pentru internarea marilor arsi, neexistand o zona de izolare protectiva pentru pacientii cu arsuri. Cu toate acestea, multi dintre ranitii grav au fost transferati la spitale din strainatate abia in urma presiunilor familiilor si a publicului.

Lipsa Planului Alb – bresa majora de siguranta a bolnavilor. Au fost spitale care au anuntat ca au declansat Planul Alb, dar la nivelul Directiei de Sanatate Publica nu exista o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existenta unui cadru medical care sa asigure eliberarea rapida de paturi de terapie intensiva. Realocarea urgentelor catre alte spitale care nu erau implicate in ingrijirea ranitilor – lucru care nu s-a intamplat. Mobilizarea masiva a cadrelor medicale a fost in mare parte spontana si mai putin datorita unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale si exersat prin simulari. Comunicarea s-a facut haotic, necontrolat, atat la nivel central, cat si la nivel de spitale„, se arata in raportul citat de Digi 24.

Dupa incendiu, multi dintre raniti s-au infectat cu bacterii din spitale: „Problema majora, lipsa zonei de izolare protectiva pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infectii. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. In foile de observatie ale pacientilor nu sunt buletine de gazometrie sanguina, nu se poate aprecia cati dintre pacienti au avut intoxicatie cu fum si arsuri ale cailor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon in primele ore dupa internare. Majoritatea celor decedati la club au avut concentratii ridicate de cianuri.”

„Bresa majora de siguranta a pacientilor. Analiza deceselor indica o rata ridicata de colonizare, rapid dupa internare, cu bacterii si germeni multirezistenti provenind din mediul spitalicesc”, se mai arata in document.

Alte probleme evidentiate in raport sunt „Comunicarea de criza cu familia. Sunt familii carora nu li s-a spus ca pacientul este in moarte cerebrala, iar asta a dus la tensiuni si acuzatii ulterioare.”

Documentul aminteste si ca au existat decese in timpul transportului pacientilor: „Probleme majore la transportul bolnavilor, inclusiv decese! Pentru cei decedati la transfer nu exista documente care sa ateste monitorizarea pe durata transportului si nici epicriza medicului care a constatat decesul.”

Ministerul Sanatatii sustine, intr-un comunicat dat publicitatii miercuri, ca „La Ministerul Sanatatii nu exista niciun Raport elaborat la inceputul anului 2017, care sa contina informatii privind interventia autoritatilor sanitare in cazul ‘Colectiv’. Un astfel de document nu se regaseste nici in Protocolul de predare-primire care a fost semnat de catre cei doi ministri in data de 5 ianuarie 2017, atunci cand coordonarea Ministerului Sanatatii a fost preluata de catre ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu.”

 

Stiri pe aceeasi tema

Renate Weber la RFI: Viorica Dancila este intr-adevar o persoana neconflictuala, dar nu e deajuns. Alegerile anticipate, o gluma. O solutie era ca Opozitia sa-si faca treaba

Ioana Badulescu

Furtuna violenta in cinci judete si in Bucuresti anuntata de autoritati. ANM: Intervalul critic va fi dupa ora 18.00. Arafat: Nu va fi ca la Timisoara

Ioana Badulescu

Punctul de pensie va creste in 2018, independent de Legea pensiilor, care vizeaza recalcularea a peste 5 milioane de dosare. Cand va ajunge proiectul in Parlament

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult