-3.2 C
România
1 decembrie 2020
Externe

Nicolae Timofti cere Rusiei retragerea trupelor din Transnistria

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a cerut din nou Rusiei sa-si retraga fortele militare si stocurile de munitii din Transnistria. Solicitarea a fost formulata in cadrul unei conferinte internationale dedicate politicii de neutralitate, care s-a desfasurat la Ashabad, capitala Turkmenistanului, o fosta republica sovietica din Asia Centrala.

„Am fost nevoiti sa constatam ca statutul nostru de neutralitate nu a fost si nu este respectat de catre Federatia Rusa, care isi mentine trupele in regiunea transnistreana, desi la Reuniunea OSCE de la Istanbul, in 1999, s-a angajat sa si le retraga’, a declarat presedintele moldovean.

„Reiterez pe aceasta cale pozitia Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizarii retragerii stocurilor de munitii si a fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul tarii noastre. De asemenea, pledam pentru transformarea operatiunii de pacificare din zona de securitate in una civila sub mandat international’, a adaugat liderul de la Chisinau.

In acest context, liderul de la Chisinau a spus ca Republica Moldova incearca sa utilizeze conceptul de neutralitate intr-o maniera care sa permita contracararea riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale. „Principiul de neutralitate nu este aplicabil in raport cu organizatiile criminale, extremismul, terorismul si incalcarile dreptului international. Toate statele lumii, inclusiv cele neutre, trebuie sa se solidarizeze si sa faca front comun impotriva actiunilor teroriste care atenteaza la cele mai importante valori ale umanitatii’, a adaugat Nicolae Timofti.

Stiri pe aceeasi tema

MAE a emis o atentionare de calatorie in Ungaria. E Cod Rosu de canicula!

Cristiana Petrariu Bota

Un fost premier slovac va deveni consilier al unui presedinte ucainean

Corina Alexandru

Vona Gabor, liderul Jobbik: Ii respectam pe refugiati, dar nu-i vrem. Ungaria le apartine ungurilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult