-4.6 C
România
26 ianuarie 2022
Externe

Nicolae Timofti cere Rusiei retragerea trupelor din Transnistria

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a cerut din nou Rusiei sa-si retraga fortele militare si stocurile de munitii din Transnistria. Solicitarea a fost formulata in cadrul unei conferinte internationale dedicate politicii de neutralitate, care s-a desfasurat la Ashabad, capitala Turkmenistanului, o fosta republica sovietica din Asia Centrala.

„Am fost nevoiti sa constatam ca statutul nostru de neutralitate nu a fost si nu este respectat de catre Federatia Rusa, care isi mentine trupele in regiunea transnistreana, desi la Reuniunea OSCE de la Istanbul, in 1999, s-a angajat sa si le retraga’, a declarat presedintele moldovean.

„Reiterez pe aceasta cale pozitia Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizarii retragerii stocurilor de munitii si a fortelor militare ale Federatiei Ruse de pe teritoriul tarii noastre. De asemenea, pledam pentru transformarea operatiunii de pacificare din zona de securitate in una civila sub mandat international’, a adaugat liderul de la Chisinau.

In acest context, liderul de la Chisinau a spus ca Republica Moldova incearca sa utilizeze conceptul de neutralitate intr-o maniera care sa permita contracararea riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale. „Principiul de neutralitate nu este aplicabil in raport cu organizatiile criminale, extremismul, terorismul si incalcarile dreptului international. Toate statele lumii, inclusiv cele neutre, trebuie sa se solidarizeze si sa faca front comun impotriva actiunilor teroriste care atenteaza la cele mai importante valori ale umanitatii’, a adaugat Nicolae Timofti.

Stiri pe aceeasi tema

Comemorare a victimelor atacului de la Londra intr-o ceremonie la Westminster Abbey

Ioana Badulescu

Proteste ample la Londra impotriva vizitei lui Trump in Marea Britanie. Langa Parlament a fost ridicat Baby Trump

Ioana Badulescu

UE acorda fonduri pentru o tabara de imigranti in Franta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult