Breaking News

NOBEL 2016. Trei oameni de stiinta britanici au obtinut premiul Nobel pentru Fizica pentru descoperiri in materia cuantica

NOBEL 2016. Trei oameni de stiinta britanici au obtinut, astazim, premiul Nobel pentru Fizica pe anul 2016 pentru descoperiri legate de stari neobisnuite ale materiei cuantice. Este vorba despre trei oameni de stiinta britanici de la universitati din Statele Unite, respectiv David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz, informeaza Comitetul Nobel de la Stockholm.

În 2015, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat în comun lui Takaaki Kajita şi lui Arthur B. McDonald, „pentru descoperirea oscilaţiilor neutrinilor, ceea ce demonstrează că neutrinii au masă”.

Cei trei cercetatori au fost laureați cu premiul Nobel pe 2016 pentru descoperirile teoretice în domeniul „tranziţiilor de fază topologice şi a fazelor topologice ale materiei”, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe. Fizicienii distinsi cu premiul Nobel pentru Fizica pe 2016 au descoperit comportamente neobișnuite ale materiei solide și apoi au gândit calculele matematice care explică aceste proprietăți „ciudate”. Descoperirile au pavat drumul pentru a crea materiale noi cu proprietăți deosebite,

Descoperirile celor trei oameni de stiinta sunt legate de stări neobişnuite ale materiei cuantice, care se observă, de pildă, la nivelul fenomenului de superconductibilitate (fenomen în care rezistenţa electrică a unui material conductor devine zero, dacă temperatura sa este mai mică decât o anumită valoare specifică materialului, numită temperatură critică).

Cei trei oameni de ştiinţă au dezvoltat un cadru matematic, pentru a explica aceste proprietăţi ciudate. Descoperirile acestora duc la posibilitatea proiectării unor noi materiale, cu noi proprietăți.

În comunicatul de presă publicat pe site-ul Nobel Prize se precizează că oamenii de ştiinţă au dezvăluit secretele materiei exotice.

Din 1901 şi până acum, au fost 201 laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică. Printre cei mai cunoscuţi se numără Albert Einstein şi Marie Curie.

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi anunțați laureații la premiul Nobel pentru domeniile Medicină, Fizică, Chimie, Pace, Economie şi Literatură.

De altfel, laureatul premiului Nobel pentru Medicină a fost anunțat luni. Yoshinori Ohsumi, profesor la Institutul Tehnologic din Tokyo, a primit această distincție pentru descoperirile sale în domeniul mecanismelor autofagiei.

Related posts

Noul an scolar 2018-2019 a inceput! Elevii si prescolarii s-au intors la cursuri dupa o vacanta de aproape trei luni

Ioana Badulescu

Ministerul Educatiei a anuntat ca suspenda integral cursurile in sistemul de invatamant preuniversitar pe 25 ianuarie din cauza gripei

Lucy Ionesco

Prefectul Capitalei cere Parlamentului sa modifice de urgenta legea adunarilor publice. Cliseru: Nu mai trebuie acceptate mitinguri neautorizate

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult