Noi imagini cu avionul ucrainean doborat de Iran pe 8 ianuarie. VIDEO. Doua rachete au lovit aeronava in 23 de secunde

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 15, 2020 12:07

Noi imagini cu avionul ucrainean doborat de Iran pe 8 ianuarie. VIDEO. Doua rachete au lovit aeronava in 23 de secunde

Au aparut noi imagini cu avionul ucrainean doborat de Iran pe 8 ianuarie 2020. Inregistrarea a fost publicata de cotidianul The New York Times, care precizeaza ca autenticitatea imaginilor a fost verificata. Aeronava a fost lovita de doua rachete in 23 de secunde, potrivit inregistrarii, prima lovind cabina pilotilor, iar a doua unul dintre motoare. 

In avionul operat de Ukraine International Airlines se aflau la bord 176 de oameni, insa niciunul nu a supravietuit. NYT precizeaza ca a verificat autenticitatea imaginilor care arata, pentru prima data, ca doua rachete au lovit avionul apartinand companiei Ukraine International Airlines.

Rachetele au fost lansate de la o baza militara iraniana, aflata la o distanta de aproximativ 12 kilometri de avion. Potrivit informatiilor cunoscute anterior, prima racheta a lovit aproape de cabina pilotilor, iar a doua in zona unui motor.

Sursa citata mentioneaza ca noile imagini aduc dovezi cu privire la motivul pentru care emitatorul avionului a incetat sa mai functioneze, la cateva secunde dupa ce a fost lovit de al doilea proiectil.

O analiza anterioara a cotidianului a confirmat ceea ce Iranul a recunoscut abia cateva zile mai tarziu: rachete iraniene au doborat avionul in care se aflau cei 176 de oameni.

Cum incidentul s-a intamplat la cateva ore dupa ce Iranul a atacat doua baze militare ale SUA din Irak, Teheranul a precizat ca soldatii au crezut ca este vorba despre o riposta americana si oamenii sai au au avut doar cateva secunde la dispozitie ca sa ia o decizie.

Cele doua rachete au lovit avionul la o distanta de 23 de secunde, dar niciuna nu l-a doborat imediat. Noile imagini arata aeronava in flacari, intorcandu-se catre aeroportul de pe care a decolat. La cateva minute a explodat si s-a prabusit, fiind insa foarte aproape sa cada peste satul Khalaj Abad.

Imaginile publicate marti de NYT au fost filmate de catre o camera de supraveghere a unei cladiri din satul Bidkaneh, aflat la circa 6,5 kilometri de locul din care au fost lansate rachetele.

O persoana care a publicat imagini cu doborarea avionului a fost retinuta
Marti, autoritatile iraniene au anuntat ca zeci de persoane au fost arestate de catre Garzile Revolutionare din Iran in cadrul investigatiei.

Agentia de stat Fars a anuntat ca a fost retinuta si o persoana care a postat pe internet imagini in care se vede cum o racheta a lovit avionul ucrainean. Rezultatele anchetei vor fi facute publice, a mai transmis presa de la Teheran, fara sa dea si alte detalii.

De vineri, protestele au reizbucnit in Iran, dupa ce guvernul iranian a recunoscut ca avionul ucrainean la bordul caruia se aflau si cetateni iranieni a fost doborat accidental de armata iraniana.

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a transmis insa marti ca la originea tragediei se afla actiunile SUA: „Statele Unite au generat acest incident”.

Evaluarea Pentagonului este ca atacul a fost accidental, in contextul in care artileria antiaeriana iraniana era activa de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak. Iranul atacase baze din Irak in care sunt stationati militari americani dupa ce armata SUA l-a asasinat la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.