21.9 C
România
22 septembrie 2023
Amnistia fiscala promovata de Guvern ar ajuta firmele lui Liviu Dragnea si Sebastian Ghita
Economie

Noi masuri pentru investitii in educatie si sanatate si facilitati menite a atrage specialistii

Noi masuri pentru realizarea investitiilor finantate din fonduri publice in educatie si sanatate, o serie de facilitati pentru atragerea specialistilor in aceste domenii si in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale si locale, precum si pentru a incuraja incadrarea in munca a somerilor, au fost luate miercuri de Guvern, printr-o Ordonanta de urgenta. Actul normativ adoptat pune in aplicare masuri asumate prin Programul de Guvernare, urmand sa fie incluse la finantare in bugetul pentru acest an.

Programul national de dezvoltare locala, extins cu 9500 de obiective de investitii, majoritatea in domeniul educatiei

Astfel, Executivul a extins categoriile de investitii care pot fi finantate in cadrul Programului national de dezvoltare locala, punandu-se mai mult accent pe domeniile invatamant si sanatate.

Prevederile legale se refera la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea, dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar, respectiv crese, gradinite, scoli generale, licee, colegii nationale, precum si alte unitati de invatamant preuniversitar, infiintate potrivit legii; a unitatilor sanitare, inclusiv a spatiilor afectate desfasurarii activitatii unor cabinete medicale de permanenta; respectiv realizarea, modernizarea, reabilitarea de poduri, podete, pasaje sau punti pietonale. De asemenea, se pot construi, moderniza, reabilita sau extinde sistemele de iluminat public stradal, cu prioritate in mediul rural.

Pentru obiectivele de investitii aflate in finantare la 31 decembrie 2016, care constituie etapa I a Programului national de dezvoltare locala, se vor asigura fonduri, conform legii, pana la finalizarea acestora.

Incepand cu anul 2017, se instituie etapa a II-a a Programului national de dezvoltare locala, in cadrul caruia se va asigura finantarea a 9500 de obiective de investitii noi introduse in program, in domeniile care se refera la realizarea investitiilor publice in infrastructura locala, prevazute la art.7 din OUG nr.28/2013.

Dintre acestea, 2500 sunt crese si gradinite, iar 2000 sunt unitati de invatamant preuniversitar, care necesita efectuarea de lucrari, pentru obtinerea autorizatiilor de functionare si pentru desfasurarea in bune conditii a procesului educational. Pentru aceste lucrari se asigura finantarea multianuala, pana la finalizarea acestora.

Incepand cu anul 2017, prin subprogramul ”Institutii de invatamant superior de stat”, derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, prin Compania Nationala de Investitii C.N.I. S.A., se va asigura cu prioritate finantarea a 30 de spatii cu destinatia de camine pentru studentii institutiilor de invatamant superior de stat, pana la finalizarea acestora.

Anunt pentru parinti! Stimulentul de insertie a fost majorat in ultima sedinta de Guvern

Vezi ce alte masuri a mai adoptat Guvernul in ultima sedinta

Related posts

Cu cat se imprumuta Ministerul Finantelor de la bancile comerciale in octombrie

Lucy Ionesco

MASINI SECOND HAND. Topul judetelor in care se gasesc cele mai ieftine autoturisme second-hand

Delia Ion

Legea in cazul firmelor executate silit de ANAF trebuie modificata, sustin functionarii publici

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult