13.1 C
România
21 septembrie 2021
Pretul energiei electrice a explodat! Cauza, cresterea consumului sau manipulare de piata? Efectul poate fi devastator pentru unele companii
Breaking News

Noile contracte pentru energie pot fi incheiate pana la 31 martie 2021, a decis ANRE, prelungind astfel termenul

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a prelungit pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare a energiei pe piata concurentiala, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentantii institutiei.

Anuntul vine in conditiile in care piata de electricitate a devenit complet liberalizata incepand de la 1 ianuarie 2021, ceea ce inseamna ca romanii nu mai platesc preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ci trebuie sa compare si sa-si aleaga de pe piata libera oferta care li se potriveste cel mai bine.

Liberalizarea inseamna ca preturile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achizitiona toata cantitatea de energie de pe bursa.

In acest context, cei sase milioane de consumatori care au ramas in piata reglementata au doua posibilitati: fie nu fac nimic, raman cu vechile contracte si platesc automat preturi numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera (concurentiala).

Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociatiei Energia Inteligenta arata ca, la inceputul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu stiau ca piata va fi liberalizata de la 1 ianuarie.

Recomandari pentru consumatori

In acest context, specialistii recomandau consumatorilor sa renunte la contractele pe care le au in prezent si care le vor aduce facturi mai mari si sa caute in piata libera oferte cu preturi si conditii mai bune. Ei pot sa-si pastreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licentiati.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomanda acelasi lucru. „Oamenii ar trebui sa se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de preturi, si sa-si aleaga oferta cea mai buna”, a spus Virgil Popescu. El a precizat ca, totusi, va cere Consiliului Concurentei sa verifice daca preturile de serviciu universal nu sunt cumva majorate artificial.

La randul sau, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a aratat ca este foarte important ca oamenii sa incheie contracte pe piata concurentiala, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de conditii mai avantajoase. Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scazut pentru cei care au incheiat contracte noi, dupa liberalizarea pietei gazelor la 1 iulie 2020.

In primul rand, consumatorii trebuie sa stie daca nu sunt cumva deja in piata concurentiala, pentru ca a existat si pana acum aceasta posibilitate. Daca pe factura scrie „factura piata concurentiala”, ei nu au nimic de facut, pentru ca nu mai sunt in situatia de a plati automat preturi de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.

Oamenii mai trebuie sa stie ca nu va ramane nimeni fara curent daca nu semneaza noi contracte. In plus, ei isi pot schimba oricand contractele.

Romania era ultima tara din Uniunea Europeana care nu liberalizase pana acum piata de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislatia europeana, iar Romania a cerut mai multe derogari de-a lungul anilor, fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.

 

Stiri pe aceeasi tema

INUNDATII LA CORBU, JUDETUL CONSTANTA. Imagini apocaliptice, drumul dintre Navodari si Corbu este blocat. GALERIE FOTO

Cristiana Petrariu Bota

Reducere TVA de la 19% la 16% din 2020. Proiectul aduce si alte modificari la Codul fiscal

Cristiana Petrariu Bota

Codul Penal, adoptat de Senat. Proiectul va primi vot final la Camera Deputatilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult