24.5 C
România
17 septembrie 2021
Admiterea la liceu s-ar putea face pe baza de examen organizat la nivelul fiecarui liceu, fara sa se mai ia in calcul media de absolvire a claselor V-VIII
Examene

Nomenclatorul domeniilor si programelor de studii universitare pentru noul an universitar 2018 – 2019 a fost aprobat de Guvern

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre privind nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi al structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019. Ministerul Educatiei precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca actul normativ presupune modificarea unor specializări, conform rapoartelor Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), introducerea de noi specializări evaluate de ARACIS şi actualizarea unor structuri ale instituţiilor de învăţământ superior, la cererile acestora, depuse în perioada 28 iulie 2017 – 28 ianuarie 2018.

În urma adoptării acestei Hotărâri de Guvern este introdusă o nouă specializare/un nou program de studii universitare de licenţă – Management şi audit de mediu în domeniul de licenţă Ştiinţa mediului.

Acul normativ certifică şi înfiinţarea a opt programe noi pentru studii de licenţă, iar pentru 105 specializări/programe de studii universitare de licenţă din 40 de instituţii de învăţământ superior au fost operate modificări ale capacităţii de şcolarizare, conform rapoartelor ARACIS.

Tot pe baza rapoartelor ARACIS, 36 de specializări/programe de studii universitare de licenţă din 18 instituţii de învăţământ superior (16 de stat şi două particulare) sunt acreditate.

În plus, la solicitarea acestora şi în baza hotărârilor senatelor universitare, opt facultăţi îşi modifică denumirea, iar Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu îşi schimbă structura.

Potrivit hotararii, este stabilita schimbarea statutului unei universităţi particulare autorizate care devine universitate particulară acreditată, după aprobarea Legii nr. 227/2017 privind înfiinţarea Universităţii „Adventus” din Cernica, urmare a acreditării Institutului Adventist din Cernica – Ilfov.

Potrivit actului normativ, 35 de specializări din cadrul a opt instituţii de învăţământ superior (şase de stat şi două particulare) intră în lichidare, la propunerea instituţiilor de învăţământ superior, prin decizii adoptate în senatul universitar şi comunicate Ministerului Educaţiei Naţionale. Începând cu anul universitar 2018 – 2019, pentru aceste specializări nu se mai organizează admitere.

În acelaşi timp, la decizia Ministerului Educaţiei Naţionale, în baza raportului de monitorizare specială nr. 267/DGIU/04.12.2017, Universitatea „Tibiscus” din Timişoara intră în lichidare cu toate programele de studii universitare, începând cu anul universitar 2018 – 2019.

Nomenclatorul domeniilor şi al programelor de studii universitare include domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, locaţiile geografice de desfăşurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de învăţământ sau limbă de predare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi. Acestea sunt propuse de agenţiile de evaluare a calităţii care au evaluat fiecare program.

Evaluarea externă a calităţii este realizată de ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR).

Stiri pe aceeasi tema

REZULTATE LA BAC, AFISATE LA LICEE! Sunt 56 de medii de 10. Ce note au luat elevii la Bac

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Educatiei: 517 scoli functioneaza in Scenariul Rosu, iar elevii invata in sistem online

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Educatiei: CNEE a publicat rezultatele evaluarii proiectelor de manuale scolare, prima sesiune

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult