Externe

Nor radioactiv peste Europa, avioanele americane incearca sa izoleze particulele de radiatii

Nor radioactiv peste Europa, detectat recent de autoritati. Particule suspecte, iod 131, care nu se gasesc in mod normal in natura, ar veni dinspre Norvegia, insa nu au fost facute publice date in acest sens. Potrivit agentiilor internationale de presa, deocamdata nu se stie de unde provine substanta radioactiva.

Una dintre ipotezele vehiculate este aceea ca Rusia ar fi efectuat un test nuclear in secret, insa informatia nu este sustinuta de dovezi. O alta ipoteza arata ca particulele ar proveni de la o companie farmaceutica. Statele Unite ar fi trimis avioane specializate pentru a survola Europa si a izola norul radioactiv, deocamdata fara succes.

Particulele radioactive de Iod 131 au fost descoperite, in luna ianuarie, in cantitate mic in nordul Norvegiei, la grnaita cu Rusia. Norul radioactiv se deplaseaza treptat in restul Europei, iar autoritatile au anuntat ca au detectat substanta abia recent.

Doza maxima de radiatii a avut loc in luna ianuarie, insa multe state au anuntat abia acum incidentul. Printre tarile afectate se numara Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franta si Spania. Prima tara in care au fost inregistrate radiatiile este Norvegia. Autoritatile precizeaza insa ca nu au raportat incidentul din ianuarie pentru ca doza de iod radioactiv din atmosfera era foarte mica si nu reprezenta un pericol pentru oameni sau mediu.

Substanta este regasita, de obicei, alaturi de alte materiale radioactive, dar nu si in acest caz. Cantitatea semnificativa detectata arata ca un incident s-a produs recent.

Stiri pe aceeasi tema

Vladimir Uglev, inventatorul noviciok: Am un pacat pe constiinta. Nu stiu cum n-a murit Navalnii, poate nu a baut tot ceaiul

Cristiana Petrariu Bota

Donald Trump a depus juramantul de investitura cu mana stanga pe doua Biblii. Ziua, marcata de proteste anti-Trump

Delia Ion

Raportul privind prabusirea avionului Malaysia Airlines in Ucraina va fi publicat de Olanda in octombrie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult