9.2 C
România
20 septembrie 2021
Externe

Nor radioactiv peste Europa, avioanele americane incearca sa izoleze particulele de radiatii

Nor radioactiv peste Europa, detectat recent de autoritati. Particule suspecte, iod 131, care nu se gasesc in mod normal in natura, ar veni dinspre Norvegia, insa nu au fost facute publice date in acest sens. Potrivit agentiilor internationale de presa, deocamdata nu se stie de unde provine substanta radioactiva.

Una dintre ipotezele vehiculate este aceea ca Rusia ar fi efectuat un test nuclear in secret, insa informatia nu este sustinuta de dovezi. O alta ipoteza arata ca particulele ar proveni de la o companie farmaceutica. Statele Unite ar fi trimis avioane specializate pentru a survola Europa si a izola norul radioactiv, deocamdata fara succes.

Particulele radioactive de Iod 131 au fost descoperite, in luna ianuarie, in cantitate mic in nordul Norvegiei, la grnaita cu Rusia. Norul radioactiv se deplaseaza treptat in restul Europei, iar autoritatile au anuntat ca au detectat substanta abia recent.

Doza maxima de radiatii a avut loc in luna ianuarie, insa multe state au anuntat abia acum incidentul. Printre tarile afectate se numara Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franta si Spania. Prima tara in care au fost inregistrate radiatiile este Norvegia. Autoritatile precizeaza insa ca nu au raportat incidentul din ianuarie pentru ca doza de iod radioactiv din atmosfera era foarte mica si nu reprezenta un pericol pentru oameni sau mediu.

Substanta este regasita, de obicei, alaturi de alte materiale radioactive, dar nu si in acest caz. Cantitatea semnificativa detectata arata ca un incident s-a produs recent.

Stiri pe aceeasi tema

Ajutorul pentru persoanele self-employed din Marea Britanie va creste, a anuntat Boris Johnson

Teodora Badescu

Vladimir Putin i-a urat „multa sanatate” fostului agent Serghei Skripal, care a fost externat din spitalul din Salisbury (Marea Britanie)

Ioana Badulescu

Rusia a blocat la sol intreaga flota de avioane Suhoi Superjet 100

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult