-6.4 C
România
22 ianuarie 2022
SALARIZARE 2016. SALARII PROFESORI: Solutii in grila de salarizare propuse de Guvern pentru a evita greva de pe 1 iunie
Social

Normele metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, modificate in acord cu legislatia europeana

Procedurile privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale au fost puse în acord cu legislatia europeana în domeniu. Normele metodologice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României au fost aprobate in sedinta de Guvern de joi. Astfel, se asigura implementarea corespunzătoare a reglementărilor europene în domeniu, transpuse prin Legea nr. 16/2017. Normele metodologice aprobate de Guvern stabilesc si sancțiunile aplicate de către inspectorii de muncă.

Actul normativ detaliază elementele caracteristice unei detașări transnaționale de care Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, vor ține cont pentru a stabili dacă o întreprindere exercită efectiv activități semnificative, altele decât cele interne de gestionare și/sau administrative, în statul membru de stabilire, altul decât România sau pe teritoriul Confederației Elvețiene, sau dacă un salariat este detașat temporar pe teritoriul României. Aceste elemente sunt luate în considerare de către inspectoratele teritoriale de muncă și în cadrul controalelor efectuate la întreprinderile stabilite în România care detașează salariați în cadrul prestării de servicii transnaționale.

Normele metodologice aprobate de Guvern stabilesc, totodată, sancțiunile aplicate de către inspectorii de muncă în cazul în care constată neîndeplinirea condițiilor privind detașarea transnațională. Pentru faptele definite drept contravenții de către Legea 16/2017, legate îndeosebi de netransmiterea declarației în limba română privind detaşarea salariaţilor proprii, nerespectarea obligațiilor de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă documentele solicitate și nerespectarea obligației de a desemna o persoană care să asigure legătura cu autoritățile competente naționale, normele metodologice prevăd amenzi cuprinse între 5.000 și 9.000 de lei. De asemenea, este considerată contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei transmiterea de date incomplete sau eronate în declarația în limba română privind detașarea transnațională a salariaților proprii, pe care întreprinderile stabilite pe teritoriul unui stat membru sau al Confederației Elvețiene au obligația să o transmită.

Dacă aspectele constatate nu sunt de competența Inspecției Muncii, inspectoratele teritoriale de muncă informează autoritățile competente.

Dacă în cadrul cooperării administrative sunt solicitate informații din domeniul de competență al altor instituții publice din România, Inspecția Muncii solicită acestor instituții punerea la dispoziție a informațiilor necesare, pentru a fi comunicate autorității solicitante.

Inspecția Muncii poate furniza, ca urmare a primirii unei cereri motivate de informații din alte state membre, prin intermediul sistemului de informare a pieței interne (IMI), informațiile și/sau documentele solicitate referitoare la salariații detașați de pe teritoriul României, persoanele juridice înregistrate pe teritoriul României, agenții de muncă temporară autorizați pe teritoriul României, statele de plată a drepturilor salariale ale salariaților detașați și dovezile aferente de plată, foile colective de prezență si contractele individuale de muncă.

Inspecția Muncii, în calitate de autoritate solicitată, primește prin intermediul sistemului IMI decizia prin care a fost aplicată o sancțiune financiară administrativă unei întreprinderi stabilite în România. Normele metodologice aprobate astăzi detaliază pentru fiecare situație în parte procedura și termenele de comunicare a deciziilor prin care este impusă o sancțiune financiară administrativă.

Stiri pe aceeasi tema

Protest in Bucuresti pentru cazul doctoritei Camelia Smicala, careia i-au fost luati copiii de catre autoritatile din Finlanda

Ioana Badulescu

Conducerea RADET a demisionat, se ia in calcul intrarea in insolventa a regiei de termoficare

Cristiana Petrariu Bota

Prevederea privind obligativitatea ca educatorii si invatatorii sa absolve studii universitare a fost abrogata de Senat

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult