-2.4 C
România
5 decembrie 2021
Breaking News

Noua carte de identitate electronica – Cum va arata si ce informatii va contine actul care preia si functiile cardului de sanatate

Noua carte de identitate electronica, care ar urma sa preia si functionalitatea cardului de sanatate, a fost facuta publica, miercuri, in cadrul unei dezbateri organizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Noul document ar putea fi disponibil din 2018, dar nu va fi obligatorie preschimbarea, in momentul aparitiei acestuia.

Cardul electronic de identitate va prelua şi funcţiile cardului de sănătate. Noul act va fi inscripţionat faţă-verso, va conţine data naşterii şi semnătura olografă.

„Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice”, s-a menționat în cadrul dezbaterii.

Potrivit MAI, noua carte electronica de identitate va fi mai mica decat actuala versiune, similar permisului de conducere sau unui card bancar. Costurile emiterii nu au fost stabilite inca, insa in majoritatea statelor UE taxa pentru noul „buletin” este intre 15 si 20 de euro.

Persoanele care nu doresc cardul electronic cu cip pot opta pentru cardul de identitate simplu.

Noutatile aduse de noul card electronic de identitate

Proiectul de lege acorda posibilitatea eliberarii unei carti de identitate simple sau a cartii electronice de identitate inainte de implinirea varstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre parinti. Astfel, vor putea fi eliberate carti de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

In cazul in care o persoana refuza eliberarea unei carti de identitate electronice din motive religioase sau de constiinta, aceasta poate opta pentru cartea de identitate simpla.

Cartea electronica de identitate ar urma sa asigure si functionalitatea cardului de sanatate, ceea ce elimina necesitatea detinerii unui card de sanatate.

 

Stiri pe aceeasi tema

Simona Halep devine prima romanca lider mondial WTA, dupa ce s-a calificat in finala turneului WTA de la Beijing

Ioana Badulescu

Catedrala Notre Dame din Paris, mistuita de flacari! Istoric: Asistam la prabusirea celui mai vizitat monument istoric din lume

Cristiana Petrariu Bota

Craciun si Revelion cu restrictii, vizitele la rude trebuie incheiate pana la ora 23.00

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult