-1.1 C
România
7 decembrie 2023
Salariul minim brut pe tara va lua in calcul doar studiile si nu se va raporta la vechimea in munca. Proiectul, adoptat in sedinta de Guvern
Economie

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salariile bugetarilor, discutata cu sindicalistii

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salariile bugetarilor este discutata, luni dimineata, intre sindicalisti si reprezentantii de la Ministerul Muncii. Asta dupa ce guvernantii au anuntat ca noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor ar urma sa fie adoptata pana la 1 iunie 2016. Documentul prevede indexari in trepte, care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, incepand cu salariul minim de 1.250 de lei, programat sa urce la acesta cifra in luna mai. 

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016Propunerea principiala a Guvernului, in acceptiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare „in sus”, in limita resurselor bugetare existente, care sa permita o minima reglare a piramidei salariale. Ministerul Muncii sustine ca nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci si de salariatii cu functii superioare care sunt la inceputul carierei si abia intra in sistemul bugetar, care trebuie sa fie „cat de cat motivati”.

Sindicalistii s-au declarat nemultumiti de planurile Guvernului privind noul proiect al ordonantei de urgenta privind salarizarea bugetarilor, calificand-o drept o ”carpeala” care va muta inechitatile ”un pic mai sus”, cu alte cuvinte salariile vor ramane cam tot pe acolo.

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Sindicalistii s-au intalnit luni dimineata cu ministrul Muncii, Dragos Pislaru, pentru a discuta posibile formule pentru eliminarea inechitatilor din sistem. Aceasta este prima intalnire de lucru a principalilor lideri sindicali si noul ministru al Muncii, dupa ce vineri au stat de vorba si cu premierul.

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Dacian Ciolos a propus o noua ordonanta de urgenta pentru majorarea salariilor mici, de la 1.250 de lei, cat este salariul minim pe economie din mai, pana la 2.500 de lei. Intre 400.000 si 500.000 de oameni ar beneficia de aceasta OUG.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016. Noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor va fi adoptata la 1 iunie 2016

NOUA LEGE A SALARIZARII, din nou in atentia Guvernului. Va fi o noua ORDONANTA DE SALARIZARE!

NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Sindicalistii nu au fost de acord cu aceasta propunere. S-au opus inclusiv ideii de ordonanta de urgenta. Ei au cerut o lege a salarizarii, care sa elimine inechitatile din sistem, in caz contrar ameninta cu proteste. Discutiile vor continua pana pe 15 mai cand ar urma sa fie gata proiectul ordonantei de urgenta. Masurile ei se vor aplica din vara.

NOUA LEGE A SALARIZARII NU EXCLUDE INECHITATILE SALARIALE

Federatia Sindicala Hipocrat anunta ca proiectul salarizarii, discutat vineri la Guvern, nu rezolva problemele, iar daca inechitatile nu vor fi excluse, ar putea fi reluate protestele, se arata intr-un comunicat de presa.

„Federatia Sindicala Hipocrat considera ca proiectul discutat ieri, 22 aprilie, nu rezolva problemele de fond ale personalului medical. Prin urmare, protestele, in acest moment suspendate, au toate sansele sa fie reluate. Proiectul prezentat nu va fi in masura sa rezolve nici inechitatile salariale create in interiorul sectoarelor de activitate intre aceleasi categorii de personal si nici nu poate garanta faptul ca intra si intersectorial se promoveaza principii echitabile de recunoastere a pregatirii profesionale si a importantei muncii depuse de fiecare salariat in parte”, transmit reprezentantii Federatiei Sindicale Hipocrat.

Acestia mai arata ca exista o neliniste in cadrul membrilor de sindicat, pe motiv ca revendicarile care au generat pichetarile si protestele nu au sanse prea mari sa fie solutionate. „Calendarul de proteste a fost doar suspendat, nu anulat”, a declarat Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

Iti recomandam si: Noua Lege a salarizarii are cel putin 10 variante! Cum e posibil asa ceva? Uite ce prevedea ultima Ordonanta

Detalii despre motivele care au dus la retragerea proiectului privind salarizarea

SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei privind salarizarea bugetarilor, in vigoare de la 1 august 2016. DETALII

Liderii de sindicat prezenti vineri la Consiliul National Tripartit s-au declarat nemultumiti de planurile Guvernului privind noul proiect al ordonantei de urgenta privind salarizarea bugetarilor, calificand-o drept o ”carpeala” care va muta inechitatile ”un pic mai sus”.

Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Sanitas, a afirmat ca in Sanatate ”situatia este exploziva, risca sa iasa de sub control”. El a explicat ca nu se poate ”sa o luam pe bucati” pentru ca nu se poate duce in fata oamenilor sa le explice faptul ca majorarile salariale sunt doar pentru unii. ”Deci si eu o numesc o carpeala”, a concluzionat el, adaugand ca votul a fost de principiu sa se continue discutiile tehnice.

Vicepresedintele „Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a subliniat ca prin noul proiect inechitatile din sectorul bugetar se vor muta din zona de jos ”un pic mai sus”.

Ordonanta de urgenta care va reglementa sistemul salariilor bugetarilor va fi pusa in dezbatere publica la 15 mai, iar noua abordare se va concentra pe salariile de baza, nu pe sporuri si indemnizatii, a declarat ministrul Muncii, Dragos Paslaru, vineri, dupa sedinta Consiliului National Tripartit.

Ministrul a explicat ca ordonanta trebuie sa aiba la baza principiul solidaritatii si principiul neutralitatii intre familiile ocupationale si ca noua abordare se va concentra pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii.

„Discutam de o suma care nu ar putea sa rezolve toate inechitatile din sistem si trebuie sa fim cu totii constienti de acest lucru. Este un proces in care nu va fi posibil ca toata lumea sa fie multumita. Si atunci, se pune problema, cu aceste resurse putine pe care le avem, ce putem sa facem? Si avem optiunea sa incercam sa carpim pe ici, pe colo toata grila de salarizare, cum a fost incercat deja si nu am avut un mare succes, sau avem optiunea sa ne concentram resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele”, a argumentat Pislaru.

Propunerea principiala a Guvernului, in acceptiunea ministrului Muncii, este decomprimarea bazei de salarizare „in sus”, in limita resurselor bugetare existente, care sa permita o minima reglare a piramidei salariale.

Ministrul a adaugat ca nu este vorba numai de bugetarii care au studii medii, ci si de salariatii cu functii superioare care sunt la inceputul carierei si abia intra in sistemul bugetar, care trebuie sa fie „cat de cat motivati”.

Related posts

Banca Mondiala: Cele mai sarace regiuni din Romania vor fi mai bogate decat “regiunile cu crestere redusa” din Italia, Spania, Portugalia si Grecia

Ioana Badulescu

Salariile medicilor, majorate cu 25% din 2017

Lucy Ionesco

Romania si tarile din Europa de Est, asaltate de produse din Polonia. In timp ce lanturile internationale se concentreaza pe online, polonezii deschid magazine traditionale

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult