-1.3 C
România
1 decembrie 2020
CCR discuta sesizarea lui Iohannis privind reorganizarea teritoriala a Romaniei pe 3 octombrie
Social

Noua HARTA a Romaniei! Ce inseamna regionalizarea si descentralizarea

Desi romanii nu stiu mai nimic despre descentralizare si regionalizare, in curand vom avea o noua harta a Romaniei. O harta la care autoritatile inca lucreaza, dar care va fi gata cel mai probabil la sfarsitul anului 2013. 

Actuala harta a Romaniei cuprinde 2.859 de comune, 320 de orase si 103 municipii. Cheltuielile administratiei locale ating, in prezent, suma de 56 mld. lei (la nivelul anului 2012), iar dupa ce se vor infiinta noile regiuni, suma ar putea creste semnificativ.

Proiectul de lege privind descentralizarea va fi adoptat de Guvern prin asumarea raspunderii in data de 14 noiembrie, urmand a intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, a anuntat, luni, premierul Victor Ponta.

“In ziua de 14 noiembrie vom avea sedinta de guvern, in care adoptam proiectul legii descentralizarii. Va pleca imediat la Parlament, cu propunerea ca prezentarea legii descentralizarii sa fie facuta in data de 19, marti, conform calendarului si dupa aceea sa poata fi parcurse si celelalte proceduri constitutionale si legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat Victor Ponta.

Proiectul privind descentralizarea, realizat de Ministerul Dezvoltarii, prevede transferul unor institutii centrale de la ministere catre consiliile judetene si consiliile locale. Documentul prevede masuri generale, precum modul in care sint stabilite bugetele institutiilor descentralizate, pe baza standardelor de cost.

Descentralizarea = Ruperea de comunism

In opinia vicepremierului Liviu Dragnea, descentralizarea reprezinta „un pact ferm de rupere a Romaniei de comunism”, iar cei care se opun descentralizarii sunt „comunisti sau au atitudine comunista”

La inceputul acestui an, vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca se lucreaza la noua impartire si ca, cel mai probabil, fiecare noua regiune va avea mai multe capitale. In ciuda acestei declaratii menite a calma tensiunile din teritoriu, lupta pentru suprematie in cadrul nou-createlor entitati se da din ce in ce mai vizibil.

Liviu Dragnea declara atunci ca infiintarea regiunilor nu va presupune desfiintarea judetelor, desi este posibil sa se renunte la prefecturi si la o serie de alte institutii ale caror atributii se vor suprapune. Asta in conditiile in care regiunile vor prelua competente si de la ministere, si de la judete.

„De exemplu, drumurile nationale, cu exceptia celor europene, ar putea fi transformate in drumuri regionale si administrate de regiuni”, a explicat el. Dragnea a mai anuntat si noul termen-limita pentru finalizarea proiectului: sfarsitul acestui an.

Romanii nu prea stiu cu ce se mananca descentralizarea

Numai ca un recent sondaj de opinie realizat de GeoPOL arata ca 34% dintre romani nu stiu nimic despre regionalizare, iar 67% din cei care au auzit despre proiect nu sunt de acord cu desfiintarea judetelor. Totodata, 53% din subiectii sondajului considera ca regionalizarea va duce la aparitia unor lideri politici locali foarte puternici, iar 44% spun ca aceasta va duce la cresterea birocratiei si a cheltuielilor publice.

Cum va arata Romania

România va fi împărţită în opt sau nouă regiuni de dezvoltare până la sfârşitul acestui an, iar şefii acestora vor fi desemnaţi de actualii consilieri locali şi judeţeni şi nu prin vot direct de către cetăţeni. „Nu avem timp să facem alegeri libere”, a explicat planul regionalizării Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Pastram acesti sapte Poli de crestere, cu bani dedicati pentru ei. Toate resedintele de judet vor fi categorisite ca poli de dezvoltare, celelalte orase si municipii din regiune vor fi definite ca si centre de dezvoltare zonala, iar comunele vor fi stimulate prin programe sa se asocieze”, a explicat ministrul Dezvoltarii Regionale Liviu Dragnea.

 

Stiri pe aceeasi tema

CFR Cluj – Steaua 0-1 (0-0). Victorie mare a campioanei, in urma unei evolutii entuziasmante

Bogdan

Cardul de sanatate, folosit de pensionari in locul tichetelor de calatorie CFR

Cristiana Petrariu Bota

Scutul Antiracheta de la Deveselu a intrat sub comanda NATO

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult