Ministrul Justitiei Tudorel Toader
Social

Noua Lege a justitiei a ajuns in Parlament, cele trei proiecte reduc masiv din prerogativele presedintelui Romaniei

Noua Lege a justitiei a ajuns, miercuri, in Parlament, in ciuda criticilor din Justitie si a avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pachetul care modifica legile Justitiei a ajuns in Parlament, insa cele trei proiecte reduc masiv din prerogativele presedintelui Romaniei.

Transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie autonomă, răspunderea magistraţilor şi eliminarea preşedintelui României din procedura numirii procurorilor şefi sunt doar câteva dintre modificările propuse de Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei le-a cerut parlamentarilor PSD şi ALDE să îşi asume proiectul de lege, pe care nici măcar nu l-au văzut până astăzi. Opoziţia a susţinut că puterea actuală doreşte subordonarea Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a prezentat modificările pe care le-ar dori prin viu grai. Nimeni n-a avut forma scrisă a proiectului, nici măcar cei de la PSD şi ALDE. Încă de la început, Tudorel Toader a afirmat că nu va ţine cont de critici.

Proiectul lui Tudorel Toader ii ia masiv din prerogative presedintelui Romaniei: Il scoate din procedura de numire a procurorilor-sefi si ii reduce libertatea de miscare la numirea sefilor Curtii Supreme

Cele trei proiecte pentru modificarea legilor Justitiei depuse miercuri in Parlament de ministrul Tudorel Toader reduc semnificativ prerogativele presedintelui Romaniei. Astfel, proiectul privind modificarea legii 303/2004, asa cum a fost publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, il scoate definitiv pe presedinte din procedura de numire a procurorilor-sefi (Parchetul General, DNA, DIICOT). Acelasi proiect ii interzice sa refuze mai mult de o propunere pentru sefia Curtii Supreme.

Proiectul de lege depus la Comisia speciala a Parlamentului pentru unificarea legislatiei modifica radical articolul 54 din Legea 303/2004, care prevede modalitatea de numire a sefilor de parchete. Actuala legislatie arata ca Procurorul General, seful DNA, seful DIICOT si adjunctii acestora „sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM”. Propunerea lui Tudorel Toader este ca numirile sa fie facute de Sectia pentru procurori din CSM, la propunerea Ministrului Justitiei. In acest fel, presedintele Romaniei e scos din ecuatia numirii.

Proiectul lui Toader adauga trei noi articole in lege, care detaliaza modul in care ministrul Justitiei ar urma sa faca selectia procurorilor pe care ii propune CSM pentru sefia parchetelor. Potrivit modificarilor, pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, ministrul Justiției va trebui sa formuleze cel puțin două propuneri motivate de numire.

O alta amputare a prerogativelor presedintelui este prevazuta la procedura de numire a conducerii Curtii Supreme. Articolul 53 din legea in vigoare arata ca preşedintele Romaniei nu poate refuza propunerile de la CSM decat motivat, dar fara a exista o limita a numarului de refuzuri. Propunerea lui Tudorel Toader limiteaza numarul de refuzuri la unul singur.

De asemenea, presedintele Romaniei nu va mai avea printre prerogative numirea sefilor de sectii de la Curtea Suprema. Acestia vor fi numiti de CSM – Secția pentru judecători, la propunerea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și nu au fost sancţionaţi disciplinar.

 

Articole asemănătoare

Cutremur in judetul Buzau. Vezi anuntul INFP

Lucy Ionesco

REZIDENTIAT 2016. Anunt privind bibliografia pentru rezidentiat- Ministerul Sanatatii

Lucy Ionesco

Regele Mihai se simte mai bine, dar starea sa de sanatate este in continuare grava

Lucy Ionesco