Noua lege a pensiilor a fost adoptata, miercuri, in Parlament, cu o larga majoritate de 193 de voturi ‘pentru’ si un singur vot impotriva. Din septembrie 2021 se va schimba formula de calcul a pensiilor, care vor fi recalculate dupa noua formula. Principiul este ca acolo unde calculele dau o suma mai mica, pensia se pastreaza, nu scade. Mai mult, legea pensiilor prevede ca pensiile sub 2.000 de lei nu vor mai impozitate. Legea pensiilor merge la promulgare la Klaus Iohannis.
Prin acest act, Guvernul sustine ca se va ajunge chiar la o dublarea a pensiilor, in cazul celor mai norocosi, dar nu acum, ci abia peste 3 ani. Pana atunci, varstnicii s-au ales cu promisiunea majorarii punctului de pensie in fiecare an, iar mai multe categorii de salariati se vor putea retrage din activitate, mai devreme, dar in anumite conditii.
Din septembrie 2021, se va schimba formula de calcul a pensiilor. Acestea vor creaste odata cu rata inflatiei, la care se va adauga si jumatate din cresterea salariului mediu brut pe economie. Iar noua formula ii va ajuta pe cei care contribuie mai mult sa primeasca o pensie mai mare.
Pensiile vor fi recalculate dupa noua formula inclusiv pentru perioadele in care contributiile celor cu salarii mari erau plafonate. In acest fel, pensiile vor creste sustin cei de la Ministerul Muncii, iar principiul este ca acolo unde calculele ar duce la o suma mai mica, pensia actuala se pastreaza, nu scade.
De exemplu, Ministerul Muncii promite ca in viitor un medic cu o pensie de 1.980 de lei va ajunge sa aiba aproape 4.700 de lei. O profesoara care acum are, in medie, 1.500 de lei, va primi o pensie de 3.000 de lei.
Camera Deputatilor a aprobat legea pensiilor, dupa ce deputatii au admis, in plenul de ieri un amendament al UDMR, initial respins de Comisia de munca, care prevede ca cei care sufera de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare.
Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, contributia de asigurari sociale de sanatate a fost eliminata pentru toate categoriile de pensionari.
Mai mult, legea pensiilor prevede ca pensiile sub 2.000 de lei nu vor mai impozitate. Potrivit initiativei, Legea pensiilor va intra in vigoare in septembrie 2019. Conform proiectului, calculul unui punct de pensie se va face dupa o formula standard.
„Pensia va fi egala cu numarul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinta, impartit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cat va insemna punctul de pensie atunci, impartit la 25, deci da cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numarul de puncte inseamna suma punctajelor anuale. Deci se inmultesc acestea – nr. de puncte si cu valoarea punctului de referinta. Si am luat si un exemplu, ca sa fie si mai usor de priceput pentru toata lumea – 40 de puncte, sa zicem, ori 75, care este VPR-ul, exista o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am facut pana acum, pensiile se dubleaza in cei 4 ani”, a fost explicatia oferita de Lia Olguta Vasilescu, fostul ministru al Muncii.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul Legii pensiilor.