6.5 C
România
16 octombrie 2021
Ordonanta 18/2018 pentru modificarea Codului fiscal si pentru declararea si plata asigurarilor sociale pentru persoanele ce obtin venituri extrasalariale - Explicatii
Economie

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. Indemnizatiile parlamentarilor, majorate de Guvern cu aproape 50%

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. OUG SALARIZARE BUGETARI. Ordonanta de urgenta (OUG) privind salarizarea bugetarilor va fi discutata miercuri, in sedinta de Guvern. Potrivit OUG, premierul Dacian Ciolos taie de la demnitari si da la parlamentari, odata cu majorarea salariilor bugetarilor de rand. Indemnizatiile parlamentarilor vor fi majorate de Guvern cu aproape 50%, prevede ordonanta potrivit careia 68 de demnitari vor inregistra scaderi de salarii. O scadere de o treime este prevazuta si pentru salariul presedintelui Klaus Iohannis, insa acest lucru nu se va intampla, chiar daca noul proiect al legii salarizarii intra in vigoare de la 1 august 2016. Detalii aflati mai jos.

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. OUG SALARIZARE BUGETARI. Potrivit noului proiect de OUG care reglementeaza salarizarea in sistemul bugetar, din luna august 2016 cel mai mic salariu din sectorul bugetar va fi de 1.250 de lei brut, iar cel mai mare va fi incasat de presedintele tarii si va fi de 12 ori mai mare. Numai ca salariul lui Iohannis nu va scadea, acelasi principiu urmand a fi aplicat si pentru alte categorii de bugetari, ceea ce inseamna ca toti bugetarii cu venituri salariale nete mai mari de 15.000 de lei brut pe luna isi vor pastra actualul nivel salarial.

Potrivit OUG privind salarizarea bugetarilor, salariile a 68 de inalti demnitari vor scadea fata de momentul actual, daca Guvernul va aproba ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetara, care va fi discutata maine. Pe de alta parte, prin ordonanta, Guvernul intentioneaza sa creasca indemnizatiile senatorilor si deputatilor cu aproape 50%, mult peste media restului bugetarilor.

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. OUG SALARIZARE BUGETARI. Un judecator sau procuror stagiar va avea indemnizatia lunara intre 4.459 si 5.743 lei, conform proiectului ordonantei de urgenta, ce va fi discutat maine in sedinta de guvern. Un medic primar va putea primi de la 3.459 pana la 4.307 lei, in timp ce un doctor de medicina legala va putea castiga aproape 8.000 lei, potrivit proiectului. Un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de baza de 3.470 lei

Guvernul precizeaza ca efortul financiar brut necesar implementarii proiectului de ordonanta de urgenta este de 2,344 miliarde lei, iar impactul net este de 1,503 miliarde lei.

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. De ec nu scade salariul presedintelui

Presedintele Klaus Iohannis are in prezent o indemnizatie de 21.540 de lei brut pe luna (adica putin peste 15.800 de lei net), acest nivel salarial fiind reglementat printr-o ordonanta data de Guvernul Ponta anul trecut (OUG 14/2015) prin care s-au majorat veniturile salariale a 48 de demnitari.

Iti recomandam si: SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei privind salarizarea bugetarilor, in vigoare de la 1 august 2016. DETALII

Noua Lege a salarizarii prevede salarii majorate pana in 2020. Prevederi proiect

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. OUG SALARIZARE BUGETARI. Potrivit noului proiect de OUG care reglementeaza salarizarea in sistemul bugetar, incepand cu luna august a acestui an cel mai mic salariu din sectorul bugetar va fi de 1.250 de lei brut, iar cel mai mare va fi incasat de presedintele tarii si va fi de 12 ori mai mare. Adica presedintele ar urma sa incaseze 15.000 de lei brut pe luna, echivalentul a aproape 10.700 de lei net, cu aproape o treime sub nivelul actual. De ce nu va scadea salariul presedintelui cu circa o treime, daca noul proiect al legii salarizarii prevede un nivel salarial mai scazut pentru aceasta functie?

„Proiectul prevede un raport de 1 la 12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu, dar totodata prevede ca, in cazul in care acest nivel este depasit in prezent de salariile proprii ale unor bugetari, respectivii raman cu salariul actual”, a explicat Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale „Cartel Alfa”.

Cu alte cuvinte, legea salarizarii, menita sa aduca echitate in sistemul salarizarii de la stat si sa reduca inechitatile in randul angajatilor, nu va putea nici de aceasta data sa fie aplicata in mod corespunzator, avand in vedere decalajele din lege versus situatia reala.

Iti recomandam: NOUA GRILA SALARIZARE PROFESORI – MEDICI – PREOTI. Proiectul privind noua grila de salarizare a aparut. Ce salarii vor avea bugetarii 

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. OUG SALARIZARE BUGETARI. Acelasi principiu se va aplica si pentru alte categorii de bugetari, ceea ce inseamna ca toti bugetarii cu venituri salariale nete mai mari de 15.000 de lei brut pe luna isi vor pastra actualul nivel salarial.

Din aceasta categorie mai fac parte, de exemplu: presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor (care castiga cate 21.540 de lei brut pe luna), vicepresedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor, secretarii si chestorii Senatului si ai Camerei Deputatilor, presedintii comisiilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor si liderii grupurilor parlamentare ale Senatului si Camerei Deputatilor (care castiga cate 19.055 de lei brut pe luna), dar si vicepresedintii comisiilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor (care primesc cate 15.214 lei brut pe luna).

NOUA LEGE A SALARIZARII 2016. OUG SALARIZARE BUGETARI. De asemenea, in aceeasi categorie ar mai intra primul ministru (care castiga 21.540 lei brut pe luna), viceprim-ministrul (cu un salariu actual de 20.000 de lei brut pe luna), ministrii (19.055 de lei brut pe luna), avocatul poporului (19.055 lei brut pe luna), seful Curtii de Conturi (19.055 de lei brut pe luna), seful Consiliului Concurentei (19.055 de lei brut pe luna) sau chiar consilierii prezidentiali (19.055 lei brut/ luna).

Totodata, lista nu se limiteaza doar la demnitari, avand in vedere ca, de exemplu, aceasta ar putea fi completata de o serie de angajati din subordinea unor ministere precum este cel al Afacerilor Interne. Cel mai mare salariu obtinut de un ofiter de politie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost de 11.968 de lei net, adica peste 16.600 de lei brut in luna februarie a acestui an.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

Comisia Nationala pentru pregatirea aderarii Romaniei la Zona Euro s-a reunit pentru prima data

Ioana Badulescu

Astra Asigurari intra in faliment. ANUNT OFICIAL

Cristiana Petrariu Bota

Ce bani va avea Romania pentru salarii si pensii? Pozitia Guvernului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult