Economie

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Legea salarizarii, aplicata din decembrie 2015, nu din 2016

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Noua Lege a salarizarii bugetarilor se afla inca in lucru la Ministerul Muncii, insa potrivit unor surse, legea salarizarii ar putea fi aplicata de la 1 decembrie 2015 si nu din 2016 asa cum se stia initial. Si asta pentru ca anul 2016 va fi an electoral (doua randuri de alegeri, respectiv alegeri locale si alegeri parlamentare), iar legea interzice majorarile salariale in an electoral. In tot acest timp, economistii sustin ca Noul Cod Fiscal si Legea Salarizarii vor duce la cresterea deficitului iar BNR va reactiona, stimuland viteza de circulatie a banilor. In acest context, se estimeaza un leu apreciat pana la 4.28/euro in urmatorii doi ani.

Salariul mediu in 2016 ar putea ajunge la 1.939 de lei

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Potrivit profit.ro, Legea salarizării bugetarilor ar putea fi aplicată de la 1 decembrie 2015, nu din 2016, si asta deoarece cresterile salariale fiind interzise în an electoral. Potrivit proiectului privind noua Lege a salarizarii, cateva sporuri eliminate de Guvernul Boc ar putea fi reintroduse, iar primăriile și consiliile județene vor putea crește salariile cu 12% in 2015, chiar dacă nu se încadrează în buget.

Propunerile au fost discutate de sindicalisti si ministrul Muncii si acceptate de oficialii Guvernului. Astfel, s-a stabilit ca aplicarea de la 1 decembrie 2015 a Legii salarizării va egaliza salariile pe funcții similare din cadrul instituției, iar calculul grilei va pleca de la un salariu minim de 1.300 lei.

LEGEA SALARIZARII: Prevederi din noua lege a salarizarii, ce va fi elaborata pana la 1 octombrie 2015

„Am primit promisiuni ferme de la ministrul Muncii, Rovana Plumb, că Legea salarizării va intra în vigoare mai devreme, de la 1 decembrie, pentru că legea responsabilității fiscale interzice majorări în an electoral, și că va fi anulat, pentru 2015, plafonul impus de Finanțe care permitea creșterea cu 12% a salariilor în administrația puplică locală doar acolo unde se puteau încadra în buget”, a declarat, pentru profit.ro, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, după negocierile purtate cu reprezentanții Ministerului Muncii.

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: „Contează mult abordarea pe care o vor avea cei din învățământ, unde sunt cei mai mulți angajați. Dacă ei vor majorări începând din noiembrie, aceasta ar face imposibilă creșterea salariilor pentru noi toți, din 1 decembrie. Important este să fim solidari”, spune liderul sindical al funcționarilor publici. Potrivit afirmațiilor sale, la negocierile purtate cu Ministerul Muncii, s-a stabilit că aplicarea de la 1 decembrie 2015 a Legii salarizării va egaliza salariile pe funcții similare din cadrul instituției, iar calculul grilei va pleca de la un salariu minim de 1.300 lei. Fondul de premiere va crește de la 2 la 5 la sută, fiind acceptată și creșterea de 20 la sută a salariilor din grila veche de salarizare.

Legea salarizarii unitare: Soldatii si gradatii MApN vor avea o solda mai mare

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: ECONOMIST: Noul Cod Fiscal si Legea Salarizarii vor duce la cresterea deficitului

Romania intra intr-un nou ciclu economic de crestere, iar Noul Cod Fiscal si Noua Lege a Salarizarii vor avea impact semnificativ atat asupra investitiilor si consumului, cat si asupra echilibrelor din economie. „Ma astept ca deficitul de cont curent sa creasca si Banca Centrala sa reactioneze la prevederile acestui nou Cod Fiscal”, a spus joi Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, in cadrul unui seminar pe teme economice organizat de Finmedia. Potrivit economistului sef al BT, leul s-ar putea aprecia pana la 4,28 lei in 2017, iar cresterea economica ar urma sa urce la 4.8% in 2016 si 5.6% in 2017. Vezi prezentarea pe care Andrei Radulescu a avut-o joi la seminar.

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Romania are nevoie sa faca reforme nu doar cand ii cer asta reprezentantii Fondului Monetar. Nu doar Romania ci toate economiile emergente. Vestul face reforme, iar SUA este statul care se reformeaza cu o viteza uluitoare, a mai spus Radulescu.

LEGEA SALARIZARII: Revin sporurile pentru bugetari, eliminate la inceputul crizei din 2010

Economiei romanesti ii va merge bine pana la urmatoarea criza ciclica, aceasta putand veni tot din SUA, spre sfarsitul deceniului, crede economistul sef al BT. De ce e importanta economia americana pentru Europa si Romania? „Pentru ca PIB-ul SUA reprezinta circa 22% din cel mondial,iar 70% din PIB-ul american e reprezentat de consumul intern. Deocamdata, Statele Unite au o economie in revenire , iar daca astazi (joi), FED va incepe ciclul de crestere a dobanzii cheie, va fi semnalul cresterii randamentelor atat in State cat si in Europa. Este finalul banilor ieftini in economia mondiala”, mai spune Andrei Radulescu.

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: BNR va reactiona la noul cod fiscal si va mari dobanda cheie. Pentru ca, cu cat va accelera consumul si comertul (ca urmare a scaderii TVA de la inceputul lui 2016 si a cresterilor salariale), cu atat vor accelera importurile. Va creste deficitul iar BNR va reactiona, stimuland viteza de circulatie a banilor. „Ma astept ca BNR sa reduca tinta de inflatie la +/-2%”, mai spune Andrei Radulescu.

PIB de 150 miliarde EUR in 2014, locul 53 in lume si un grad ridicat de deschidere de peste 80%. Economia a intrat intr-un nou ciclu, dupa o ajustare severa (abia in 2014 PIB-ul real a revenit la nivelul din 2008). Ca incertitudini, Radulescu spune ca acestea sunt legate de politica FED, de tranzitia Chinei spre un nou model economic, de tensiunile geo-politice in Europa, dar si de riscul implementarii unor politici pro-ciclice si riscul politic pe plan intern.

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Marea Recesiune (cea mai severa criza economico-financiara mondiala din ultimele decenii, declansata in 2007 in Statele Unite) si consecintele acesteia (resimtite si in prezent in economia mondiala) au avut impact nefavorabil asupra dinamicii factorilor de productie (in special asupra capitalului), mai crede Radulescu.

Potentialului economiei interne a fost puternic dependent pana la declansarea crizei mondiale de factorul capital. Totodata, accelerarea contributiei capitalului la dinamica PIB potential in perioada 2005-2008 nu a rezultat in ameliorarea contributiei productivitatii totale ci dimpotriva, aceasta s-a deteriorat an/an, din 2004 pana in 2012. Nu in ultimul rand, factorul munca a avut contributie negativa la ritmul PIB potential pana in 2012, pe fondul restructurarilor ample din economie, a rigiditatii pietei fortei de munca (inclusiv a nealinierilor intre cerere si oferta), dar si a migratiei.

NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Dinamica PIB potential a intrat pe o tendinta ascendenta din 2014, iar, in scenariul nostru central ne asteptam la o accelerare pe termen mediu, pana la un nivel de peste 4.5% an/an in 2017, intr-o distributie relativ echilibrata a contributiei factorilor de productie.

Acest scenariu ia in considerare doar prevederile din Noul Cod Fiscal, nu si aspectele mentionate din Noua Lege a Salarizarii. In acest context, de evolutie a economiei la un ritm peste potential ne asteptam la posibilitatea reactiei politicii monetare pentru a contracara riscul de acumulare de derapaje si a contribui la cresterea durabila a economiei.

Stiri pe aceeasi tema

Cat aloca cele mai mari 10 companii din economia romaneasca pentru cheltuielile de personal

Cristiana Petrariu Bota

ANAF verifica neconcordante cu sumele declarate statului spre impozitare

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul a adoptat noi masuri fiscale pentru a ajuta datornicii sa-si plateasca restantele. Care sunt conditiile

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult