Noua Proclamatie de la Timisoara ajunge pe masa presedintelui Iohannis. Printre prevederi: Fara parlamentari in Guvern si depolitizarea functiilor publice
Social

Noua Proclamatie de la Timisoara ajunge pe masa presedintelui Iohannis. Printre prevederi: Fara parlamentari in Guvern si depolitizarea functiilor publice

Noua Proclamatie de la Timisoara va ajunge, la inceputul saptamanii viitoare, pe masa presedintelui Klaus Iohannis, documentul fiind inaintat prefectului de Timis, Mircea Bacala. Printre prevederile mentionate in noua Proclamatie de la Timisoara se numara depolitizarea functiilor publice, alegerea Avocatului Poporului de catre cetateni si obligatia ca membrii Guvernului sa nu fie si parlamentari, transmite publicatia BanatulAzi, care prezinta textul integral al actului.

Cine credea că lansarea Noii Proclamații de la Timișoara a fost doar un foc de paie s-a înșelat. Iată că zilele trecute, inițiatorii documentului, intitulat acum PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+, au finalizat munca de elaborare a formule pertinente, care să fie băgată în seamă de cei responsabili, până la nivel de Președinție.

Alături de inițiatorii din Timișoara, s-au implicat și specialiști în Drept din București și alte orașe din țară, pentru ca PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+ să fie coerentă și pe înțelesul tuturor.

Redăm mai jos textul complet al proclamației:
”PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+
Când STATUL DE DREPT este în pericol, avem datoria să îl apărăm! Prin adoptarea unor acte normative și contrare intereselor cetățenilor este evident că acest Guvern este ostil STATULUI DE DREPT. Pentru a-l putea apăra, legea trebuie să ne permită nouă, cetățenilor, să intervenim în mod legitim în domeniul procesul decizional.

Vrem:
1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanța 13.
2. Transparență în administrație prin e-guvernare.
3. Avocatul Poporului să fie ales direct de cetățeni.
4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională.
5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs.
6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari.
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților.
8. Fără penali în demnităție și funcțiile publice.
(Timișoara, 8 Februarie 2017)

Citeste si: Mihai Chirica, PSD Iasi: Respingerea OUG 14 in Parlament ar fi o sinucidere in masa si o lovitura letala pentru PSD

Politistii, jandarmii si pompierii anunta proteste ample si nu exclud sa ceara societatii civile sa le sustina manifestatiile

Pentru ca oricine să înțeleagă necesitatea aplicării celor 8 puncte, Proclamația este judicios argumentată de cei care au lucrat la elaborarea sa:

ARGUMENTE
1. Niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo ”Ordonanța 13”. ”Ordonanța 13” este un termen generic care definește orice act arbitrar al autorității statului, fără o fundamentare care să țină cont de realitățile sociale și de consensul general al societății. ”Ordonanța 13” înseamnă o inversare a valorilor fundamentale ale statului de drept.

2. Transparență în administrație prin e-guvernare. E-guvernarea presupune publicarea din oficiu (obligatorie și imediată), pe internet, a tuturor actelor administrative ale instituțiilor finanțate din bani publici.

3. Avocatul Poporului să fie ales direct de cetățeni. Alegerea directă a avocatului poporului de către cetățeni îi conferă acestuia legitimitate și reprezentativitate, oferind astfel cetățenilor și posibilitatea de a-l revoca atunci când acesta își încalcă atribuțiile.

4. Cetățenii să poată sesiza direct Curtea Constituțională. Controlul de constituționalitate a legilor și a ordonanțelor de urgență să se realizeze și la inițiativa directă și neintermediată a cetățenilor, într-un număr de 100.000 de persoane cu drept de vot, similar cu pragul cerut de Constituție pentru o inițiativă legislativă. În aceste circumstanțe, Curtea Constituțională trebuie să aibă prerogativa de a suspenda aplicarea ordonanțelor/legilor asupra cărora a fost sesizată.

5. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor doar prin concurs. Cu excepția funcțiilor din structurile guvernamentale – care prin natura lor sunt politice – toate celelalte funcții publice să fie ocupate doar prin concurs de competențe, transparent și nearbitrar.

6. Membrii Guvernului să nu fie și parlamentari. Exercitarea în același timp și de aceeași persoană a unei funcții executive și legislative constituie o încălcare a principiilor fundamentale de separare a puterilor în stat. Totodată, este afectată eficiența exercitării prerogativelor asumate.

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a guvernanților. Acest lucru ar reprezenta expresia egalității depline a tuturor cetățenilor în fața legii, indiferent de calitatea acestora. Ne referim strict la cercetarea penală nu la arest și la membrii guvernului nu la parlamentari – care în prezent pot fi cercetați fără aviz.

8. Fără penali în demnităție și funcțiile publice. Existența unei condamnări penale afectează credibilitatea demnitarilor și a funcționarilor publici, precum și încrederea în instituțiile publice. Nicio persoană care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să nu mai poată candida, respectiv, să nu mai poată fi numită într-o funcție sau demnitate publică. În cazul în care condamnarea apare pe parcursul exercitării mandatului, persoana respectivă trebuie să fie demisă imediat după pronunțarea hotărârii judecătorești. O persoană condamnată penal redobândește dreptul de a ocupa o funcție sau demnitate publică numai după reabilitarea judiciară.”

PROCLAMAȚIA ROMÂNIA 2017+ a fost înaintată în cursul zilei prefectului de Timiș, Mircea Băcală, care a promis că va trimite documentul Președintelui României, Klaus Iohannis. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare.

Textul Proclamației a fost citit, din nou, în cursul serii, protestatarilor din Piața Operei. Și pentru a-i conferi și mai multă greutate inițiatorii au strâns semnături de la manifestanții de la Timișoara, proces care va continua în următoarele zile, la proteste, dar și în afara lor. Cine vrea poate semna și acasă și doar să ne predea lista. Lista nu trebuie să aibă toate pozițiile ocupate. Ea poate fi descărcată de pe pagina de Facebook Timișoara Civică sau Initiativa Timisoara.

Text-Foto: BanatulAzi.ro. Vezi video pe site-ul BanatulAzi.ro

Related posts

Problema RADET, discutata de primarul Razvan Sava la Guvern

Lucy Ionesco

Roxana Cogianu, pe lista sportivilor dopati data publicitatii de hackerii rusi

Lucy Ionesco

Angajatii de la Ministerul Transporturilor si-au primit salariile, dupa greva spontana de joi

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult