Externe

Noul ambasador al Romaniei in Rep. Moldova: Romania ramane cel mai solid si onest partener al Chisinaului

Noul ambasador al Romaniei in Rep. Moldova, Daniel Ionita, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Romania ramane cel mai solid si onest partener al Chisinaului pe traseul sau european si a subliniat ca atat partenerii europeni, cat si Statele Unite, asteapta acum un angajament serios din partea Rep. Moldova fata de programul de reforme.

Intr-o conferinta in care si-a prezentat prioritatile mandatului sau, noul ambasador al Romaniei la Chisinau a precizat ca Romania poate fi un model de integrare europeana pentru Republica Moldova, de la care se asteapta o promovare credibilă si vizibila a reformelor, transmite Europa Libera. Bucurestiul este interesat de stabilitatea Republicii Moldova si de mentinerea cursului european al acesteia, a adaugat Ionita, al carui mandat incepe in contextul in care a intrat in vigoare Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, iar la Chisinau se afla o misiune de experti ai FMI pentru discutii legate de incheierea unui posibil memorandum.

Diplomat de cariera si fost secretar de stat pentru afaceri strategice in cadrul Ministerului de externe de la Bucuresti, Daniel Ionita a mai precizat ca are ca obiective principale sustinerea parcursului european al Moldovei si reconectarea strategica, politica si fizica a acesteia la spatiul european.

„România rămâne pe mai departe cel mai solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său european. Atât partenerii europeni cât și SUA așteaptă acum un angajament serios al Chișinăului față de programul de reforme. Este nevoie de fapte, nu de declarații. Republica Moldova trebuie să-și recâștige poziția de cel mai avansat partener estic. Eforturile Republicii Moldova trebuie să meargă acum spre profunzime, spre punerea în aplicare a angajamentelor de reformă, spre fixarea în ADN-ul instituțional al Republicii Moldova a reperelor esențiale politice, dar și economice sau administrative”, a spus ambasadorul.

„În ceea ce ne privește pe noi, suntem pregătiți să livrăm o primă tranșă a creditului de 150 de milioane de euro, asistență rambursabilă, atunci când vor fi îndeplinite toate condițiile. Aș sublinia faptul că urmărim cu mare atenție procesul de condiționalități. Până acum, credem că au fost parcurși pași importanți. Este necesar, și cred că acest aspect este cunoscut foarte bine de autoritățile Republicii Moldova, de îndeplinire a tuturor condițiilor, în speță de încheiere a unui acord la nivel tehnic cu FMI. Din câte am observat, negocierile au început. Personal manifest un optimism precaut referitor la posibilitatea finalizării cu succes a acordului la nivel tehnic la finalul acestei vizite”, a adaugat Daniel Ionita.

Pe lângă agenda europeană a Republicii Moldova, ambasadorul Daniel Ioniță spune că va avea în atenție dosarul regiunii transnistrene. În opinia sa, orice soluție în procesul de reglementare trebuie să pornească de la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Daniel Ioniță notează că pornind de la aceste obiective și-a schițat mai multe direcții de acțiune:

„Dosarul energetic este unul important, dosarul referitor la infrastructură este de asemenea important. Asistența nerambursabilă, sunt de exemplu acele proiecte de succes reprezentate de extensia SMURD-ului în Republica Moldova. Și bursele pentru elevi și studenți sunt importante. Asistența tehnică trebuie să continue. Avem mecanisme de lucru care trebuie să funcționeze, avem experți care sunt dispuși să lucreze cu autoritățile din Republica Moldova pentru promovarea tuturor aspectelor legate de reformă. Avem proiecte care s-au dovedit a fi de succes și care vor continua. Mă refer aici la doar două- microbuzele școlare și programele de renovare a școlilor și grădinițelor”, a mai precizat Daniel Ionita, citat de Europa Libera.

Stiri pe aceeasi tema

Coreea de Nord a lansat o racheta balistica de la Pyongsong, la sud de Phenian, catre est. Trump a fost informat „in timp ce racheta era inca in aer”

Cristiana Petrariu Bota

O autostrada suspendata s-a prabusit la Genova, in Italia. Zeci de persoane au murit, vehiculele au fost zdrobite de bucatile de pod cazute

Ioana Badulescu

Emmanuel Macron este nou presedinte al Frantei dupa ce a obtinut 65% din voturi

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult