Noul an scolar 2018-2019 a inceput! Elevii si prescolarii s-au intors la cursuri dupa o vacanta de aproape trei luni
Breaking News Social

Noul an scolar 2018-2019 a inceput! Elevii si prescolarii s-au intors la cursuri dupa o vacanta de aproape trei luni

Luni, 10 septembrie, a inceput noul an scolar, elevii si prescolarii revenind la cursuri dupa o vacanta de aproape trei luni. Noul an scolar 2018-2019 va avea 34 de saptamani, cu o saptamana in minus fata de cel anterior, fiind structurat pe doua semestre si patru vacante. Noul an scolar vine si cu probleme, pentru ca elevii care ajung acum in clasa a VI-a par o generatie “de sacrificiu”. Dupa ce anul trecut au primit manualele noi de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) cu cateva luni intarziere, nici anul acesta multi nu vor avea carti din primele zile. 

Conform estimarilor MEN, aproximativ 2,9 milioane de copii vor invata in anul scolar 2018-2019. Semestului I incepe pe 10 septembrie 2018 si se incheie pe 1 februarie 2019, iar semestrul al II-lea incepe pe 11 februarie 2019 si se incheie pe 14 iunie 2019.

Prima vacanta este cea de iarna, intre 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019, apoi cea intersemestriala, intre 2 – 10 februarie 2019, vacanta de primavara este programata in perioada 20 aprilie – 5 mai 2019, iar vacanta de vara va incepe pe 15 iunie si se va incheia pe 15 septembrie 2019. Prescolarii si elevii claselor primare vor avea parte de o saptamana in plus de vacanta, intre 27 octombrie si 4 noiembrie 2018.

Elevii de clasa a XII-a vor incheia anul scolar in data de 31 mai 2019, iar cei de clasa a VIII-a, in data de 7 iunie 2019.

Anul scolar 2018-2019 va avea 34 de saptamani, cu o saptamana in minus fata de anul scolar anterior.

Programul „Scoala altfel” va avea o durata de 5 zile consecutive si se va derula in functie de alegerea fiecarei institutii in perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019.

Noul an scolar, cu probleme pentru o parte dintre elevi

Astazi a inceput noul an scolar si, din nou, o parte dintre elevi (cei care ajung acum in clasa a VI-a) par o generatie “de sacrificiu”. Dupa ce anul scolar trecut au primit manualele noi de la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) cu cateva luni intarziere, nici de data aceasta multi nu vor avea carti din primele zile. In localitati din multe judete scolile nu au primit manualele promise de minister, iar conducerile unitatilor de invatamant nici nu au idee cand vor ajunge cartile scolare.

Cu toate acestea, Editura Didactica si Pedagogica (transformata recent in societate pe actiuni cu capital de stat, din regie autonoma), subordonata MEN, a informat ministerul ca toate cele 1,6 milioane de manuale comandate pentru clasa a VI-a au ajuns in depozitele de carte ale inspectoratelor scolare judetene.

In teren, situatia este tot-usi alta. In multe judete, ca de exemplu Arad, Arges, Bacau, Bihor, Constanta, Caras-Severin, Dambovita, Prahova, Timis, dar si in Capitala, scolile nu au primit manualele de clasa a VI-a, pentru care Ministerul Educatiei a platit peste 3 milioane de lei.

Ministerul Educatiei sustine ca au fost editate manualele pentru 14, din cele 16 materii de clasa a VI-a.

In multe unitati de invatamant, din cauza lipsei de personal auxiliar, cadrele didactice au fost nevoite sa stearga praful de pe mobilier, sa spele ferestrele sau chiar sa zugraveasca salile de clasa pentru noul an scolar. In tot acest timp, dascalii trebuie sa pregateasca si materiale didactice, suportand costurile.

Conform estimarilor MEN, aproximativ 2,9 milioane de copii vor invata in anul scolar 2018-2019.

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis, raspuns la scrisoarea lui Tariceanu: Nu dispun de competente legale pentru a-i inlatura pe sefii DNA si ICCJ

Cristiana Petrariu Bota

PENSII 2017. Punctul de pensie se va mari in a doua jumatate a anului. Precizari oferite de ministrul de Finante, Viorel Stefan

Ioana Badulescu

Societatea Nationala de Medicina Familiei, semnal de alarma: Centrele de permanenta reprezinta o sansa la viata a pacientilor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult