Noul CA al BNR a redus dobanda-cheie la 2,5% pe an

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 7, 2015 14:26

Noul CA al BNR a redus dobanda-cheie la 2,5% pe an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) continua relaxarea politicii monetare, ducand dobanda-cheie la 2,5% pe an, miscare dealtfel asteptata de jucatorii de pe piata financiara. Astfel, noul Consiliu de Administratie (CA) al BNR a decis in sedinta de marti reducerea nivelului dobanzii cheie la 2,5% pe an de la 2,75% incepand cu data de 8 ianuarie.

Totodata, BNR a decis mentinerea nivelului rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale bancilor. Guvernatorul va sustine un briefing de presa la ora 15, ocazie cu care va detalia masurile adoptate marti. Masurile erau anticipate de analisti, ele ne-constituind o surpriza majora.

HotWeek.ro iti recomanda si: Cresterea economica a Romaniei, revizuita de INS pe trimestrul III

 

Membrii CA al BNR au mai decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale. Astfel, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobânzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75 la sută pe an de la 5,25 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25 la sută pe an.

Nu in ultimul rand, BNR a reiterat ca va gestiona adecvat lichiditatea din sistemul bancar

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.