Noul sef al ANAF: Marii contribuabili au pondere in taxe de 43% in Romania, pe cand in Germania, Franta sau Marea Britanie este de 65-75%
Economie

NOUL COD FISCAL 2017: Taxe si impozite eliminate sau reduse de la 1 ianuarie

NOUL COD FISCAL 2017: O serie de taxe si impozite vor fi eliminate sau reduse incepand de la 1 ianuarie 2016, ceea ce va aduce si ieftiniri, potrivit prevederilor din noul Cod Fiscal. Principala ieftinire este cea a preturilor la benzina si motorina, dupa scaderea TVA-ului si eliminarea supraaccizei.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, noul Cod Fiscal prevede o reducere a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 20 la 19%, eliminarea impozitului pe constructii speciale (taxa pe stalp) de 0,5% din active, precum si scoaterea supraaccizei pe benzina de 7 eurocenti in eechivalent lei, introdusa in 2013.

NOUL COD FISCAL 2017. Si CFR Calatori are o veste buna la inceput de an: de la 1 ianuarie, pretul biletelor pentru transportul cu trenul scade, dupa reducerea TVA de la 20% la 19%.

Ieftinirea pretului la carburanti este cea mai asteptata masura ca urmare a aplicarii noului Cod Fiscal. Dupa reducerea TVA de la 20 la 19 procente si a eliminarii taxei de 7 centi pe litru, analistii preconizeaza o scadere de aproape 10% a preturilor la benzina si motorina, în urma reducerii TVA-ului de la 20 la 19 procente.

NOUL COD FISCAL 2017. În medie, scăderea TVA-ului şi scoaterea supraaccizei vor duce la ieftinirea carburanţilor cu circa 50 de bani pe litru. De exemplu, dacă în urmă cu doar câteva zile un litru de benzină costa 5,37 lei, acum ar trebui să scadă undeva la 4,80 lei. La fel, un litru de motorină costa la sfârşitul anului 2016 aproximativ 5,35 lei, iar acum ajunge la 4,85 lei. Pe final de an, piaţa a asistat la revenirea preţului carburanţilor, în contextul în care şi barilul de petrol s-a tranzacţionat la maximul anului.

NOUL COD FISCAL 2017: Mai sunt şi alte măsuri fiscale aplicate de la 1 ianuarie. De exemplu, se introduce un regim special de TVA pentru agricultori. Astfel, aceştia vor fi scutiţi de TVA, însă vor plăti o compensaţie în cotă forfetară, ce reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un fermier. Procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru 2018 şi 8% începând cu anul 2019.

NOUL COD FISCAL 2017: De asemenea, de la 1 ianuarie s-a introdus plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate. Baza lunară de calcul asupra căreia se aplică respectiva cotă individuală de contribuţie nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.

Iti recomandam si: ANAF a stabilit procedura pentru contribuabilii care se sustrag de la obligatia depunerii declaratiilor

TAXA AUTO 2017. ANAF a decis cum se poate recupera taxa de poluare

Articole asemănătoare

Ministerul Finantelor: Romanii isi vor putea amana ratele la banci pentru 9 luni. Masura se aplica persoanelor fizice si juridice

Lucy Ionesco

In contextul epidemiei de coronavirus, Auchan si Leroy Merlin vor amenaja in Romania un centru de spitalizare pentru persoane noncritice

Lucy Ionesco

ANAF sustine ca nu a derulat niciun control privind „averea” presedintelui Iohannis

Lucy Ionesco