NOUL COD FISCAL – IMPOZIT PE PROFIT: Scolile private vor plati impozit pe profit. Prevederea este cuprinsa in noul COD FISCAL, iar potrivit acesteia, incepand de anul viitor, singurele institutii de invatamant privat ale caror venituri vor fi neimpozabile vor fi cele de invatamant superior.
Potrivit art 15, sunt considerate neimpozabile, veniturile „obtinute si utilizate, in anul curent sau in anii urmatori, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale” de institutiile de invatamant particular superior acreditate. Vechiul Cod Fiscal prevedea ca „institutiile de invatamant particular acreditate, precum si cele autorizate” sunt scutite de la plata impozitului pe profit „pentru veniturile utilizate, in anul curent sau in anii urmatori”.
NOUL COD FISCAL – IMPOZIT PE PROFIT: De precizat ca numarul de institutii de invatamant privat prescolar, primar, gimnazial si liceal este unul extrem de redus in comparatie cu cel universitar. Insa probabil ca guvernantii au considerat ca se va majora considerabil „costul” obtinerii unei diplome universitare de la o institutie de invatamant superior privata daca ar introduce impozit pe venit si pentru veniturile obtinute de acestea.
NOUA LEGE A SALARIZARII vs NOUL COD FISCAL: Legea salarizarii, aplicata din decembrie 2015, nu din 2016
NOUL COD FISCAL – IMPOZIT PE PROFIT: Potrivit INS, in 2014, reteaua invatamantului prescolar cuprindea 1187 gradinite si 568.659 copii inscrisi, insa in sectorul privat activau doar 310 gradinite si 16.739 copii inscrisi. De asemenea, la nivelul invatamantului primar si gimnazial, existau 4.045 unităti scolare, dintre care 3984 publice, numai 61 apartinand sectorului privat. In 2014, reteaua invatamantului liceal era formata din 1605 licee, 97,9% din totalul elevilor inscrisi in invatamantul liceal frecventand unitati scolare publice si numai 2,1% licee private. In acelasi ani, 80.000 de studenti (din totalul de 540.000) frecventau cursurile unei universitati private, aproximativ 15% din total. Guvernul promite ca va respecta legea si ca va acorda 926 lei de elev scolilor private.
GRILA SALARIZARE 2015 – 2016. GRILA SALARIZARE INVATAMANT: Salarii profesori in 2016. Noua lege a salarizarii
NOUL COD FISCAL – IMPOZIT PE PROFIT: De mentionat este si faptul ca Legea Educatiei Nationale, publicata in ianuarie 2011, prevede la articolul 9 ca „statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat. De asemenea, statul asigura finantarea de baza pentru invatamantul profesional si liceal acreditat, de stat, particular si confesional, precum si pentru cel postliceal de stat. Finantarea se face in baza si in limitele costului standard per elev sau per prescolar, dupa metodologia elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului”.
NOUL COD FISCAL – IMPOZIT PE PROFIT: Acest articol nu a fost niciodata aplicat, existand insa promisiunea ca 2016 sa fie primul an in care invatamantul privat sa beneficieze de sumele de care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit sa beneficieze inca de acum 5 ani. La mijlocul lunii iulie, ministrul educatiei, Sorin Campeanu, a anuntat ca „in invatamantul privat obligatoriu sunt 35.194 de copii. Din septembrie, pentru prima data, invatamantul privat obligatoriu va primi suma de 32,6 milioane de lei. Acest lucru trebuia rezolvat mai demult, mai ales ca este prevazut in Legea educatiei”. Suma primita pe elev de scolile private va fi insa de numai 926 lei, asta desi, potrivit statisticii Ministerului Educatiei, costul mediu per elev, pe an, in invatamantul obligatoriu este de 2.500 de lei.