Alina Bica a fost achitata in prima instanta in dosarul ANRP. Dorin Cocos a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare
Social

Noul Cod Penal, sub amprenta Alinei Bica. Acum spune ca nu l-ar mai face atat de liberal

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a facut o serie de dezvaluiri pentru postul de televiziune Romania TV. Alina Bica a vorbit despre Noul Cod Penal, pe care si-a pus amprenta, a facut referire si la justiţie, dar si la momentele grele prin care trece acum. Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, declara în luna februarie 2015, că fosta şefă antimafia regreta faptul că şi-a pus amprenta asupra Noul Cod Penal. Acum, după aproape jumătate de an petrecut în arest, Alina Bica spune că nu ar mai face codurile „atât de liberale”, scrie rtv.net.

„Cred că sunt coduri bune, vă spun cu mâna pe suflet. Sunt două chestii diferite, am făcut nişte coduri gândindu-mă la nişte procurori care, cu bună credinţă, interpretează nişte norme şi le-am făcut extrem de relaxate tocmai pentru a permite procurorului să fie egal în lupta pe care o duce cu persoana care săvârşeşte o infracţiune.

Niciodată nu m-am gândt, când am semnat ordonanțe de reținere, că sunt în postura lui Dumnezeu. Întotdeauna am interpretat textul în funcție de persoana care se afla de cealaltă parte a biroului. Dacă mă întrebaţi dacă ar mai fi acum să mai gândesc codurile, nu le-aş mai face atât de liberale. Aş impune mai multe garanţii persoanelor cercetate. Aş impune mai multe garanţii, pentru că ştiţi ce m-a şocat cel mai tare? Prima mea întâlnire cu procurorul. Nu m-a întrebat ce cred despre fapte, m-a întrebat dacă am apărător ales sau cheamă om din oficiu. Aş impune mai multe garanţii persoanelor cercetate”, a declarat Alina Bica.

Întrebată dacă a făcut ceva la comandă, fosta șefă DIICOT a negat acest lucru. „Nu! O spun cu mâna pe Biblie! Eu nu mint! Eu dacă am facut un lucru imoral, mi-l asum. Eu îmi asum și lucrurile imorale pe care le-am făcut. Cred că toți le facem în viață. De la faptul că ai mințit soțul sau pe mama acasă. Eu nu sunt un om mincinos”, a declarat Alina Bica.

Cu teama evidentă că s-ar putea întoarce după gratii, fosta şefă DIICOT merge pe sârmă şi abordează extrem de prudent fenomenul denunţurilor în masă. Dar, deşi găseşte utilă instituţia denunţurilor, susţine cu tărie că nu a apelat la ea.

„Vreau să vă spun un lucru, din punct de vedere legal nu există nicio reglementare nouă care să vizeze procedura denunţurilor. Nu ştiu de unde au apărut denunţătorii şi nici nu doresc să comentez aceste aspecte. Este libertatea fiecărui magistrat cum îşi investighează cauza.

Din punctul meu de vedere, libertatea este o chestiune, un cuvânt plin de semnificaţii. Nu contează dacă lanţul pe care îl ai la gleznă este de un metru sau de 10.000 de kilometri, pentru că atât cât ai lanţul, nu poţi fi liber, nu poţi fi liber moderat sau liber absolut. Eu sunt un om liber. În momentul în care am ceva de spus, spun, dacă nu am vrut să o fac, nu am făcut”, a precizat Alina Bica.

Alina Bica a explicat şi de ce a ales să nu facă niciun denunţ. „Eu nu am denunţat pe nimeni din două raţiuni: Nu am ce să denunţ, pentru că modul cum mi-am desfăşurat viaţa nu mi-a permis să iau la cunoştinţă şi să ţin pentru mine săvârşirea de fapte. Dacă am cunoscut un lucru, am pus pe hârtie şi am rugat pe cineva să investigheze. Doi la mână, imi asum lucrurile. Pe mine m-a educat tata într-un fel şi eu respect modul cu m-a educat tata”, a explicat fostă şefă antimafia.

Alina Bica promite că nu va lăsa fără răspunsuri întrebările pe care statutul de arestat la domiciliu a făcut-o să le ocolească. Doar că locul de unde o va face este sala de judecată a Înaltei Curţi, acolo unde va fi audiată curând în dosarul ANRP.

„O să discut când o să am o hotărâre finală în cauză şi voi putea să-mi exprim gândurile legat de ce am trăit pe anumite aspecte judiciare, dar nu pot şi nu doresc acum. Aş avea multe lucruri de spus, dar nu e momentul. Când voi fi audiată în sală voi putea să exprim liber”, a completat aceasta.

După ce îşi declamă ostentativ încrederea în justiţie, Alina Bica mai are puterea să facă haz de necazul în care a intrat. „Eu cred că oamenii ar trebui să aibă încredere în justiţie, că eu am încredere, o spun cu mâna pe Biblie şi trec şi testul poligraf. În cazul meu, procedural, justiţia a făcut ceea ce codul de procedură penală i-a spus să facă, iar în momentul în care aspectul procedural a permis să aibă altă procedură, a făcut-o. Eu nu m-am obişnuit cu gândul că, la final, lucrurile vor sta cum spun eu”, a mai spus Alina Bica.

„Dacă ar fi să o iau a doua oară de la capăt, cred că aş proceda la fel”

Dat fiind că, orice ai face, nu poţi scoate procurorul din ea, nu este nicio surpriză că, dacă ar avea oportunitaea opţiunii, Alina ar lua-o de la capăt. „Fără să fiu acuzată de făţărnicie sau populism, eu mi-am iubit meseria şi instituţia pe care am condus-o mai mult decât familia, din păcate. Tristeţea este că dacă ar fi să o iau a doua oară de la capăt, cred că aş proceda la fel. Aş lua-o de la capăt pentru că, nu ştiu, meseria pe care eu mi-am ales-o e atât de faină”, a conchis fosta şefă DIICOT.

Stiri pe aceeasi tema

Pilonul II de pensii se desfiinteaza. Ce se intampla cu banii celor care au cotizat si de cand se aplica masura

Ioana Badulescu

Curse aeriene anulate din cauza conditiilor meteo nefavorabile

Ioana Badulescu

Durata minima a concediului de odihna ar putea creste la 25 de zile lucratoare

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult