-4.6 C
România
26 ianuarie 2022
NOUL COD RUTIER 2015 - 2016.
Viata bate filmul

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. CAUCIUCURI DE IARNA 2015, CE RISTI FARA ELE. AMENZI NOUL COD RUTIER

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Noul Cod Rutier vine cu amenzi si sanctiuni pentru soferii care nu isi echipeaza masinile cu cauciucuri de iarna, insa legea circulatiei prevede sanctiuni drastice pentru şoferii neatenți și indisciplinați. Daca obisnuiesti sa vorbesti la telefon in timp ce conduci, daca nu porti centura de siguranta sau daca depasesti limita de viteza risti sa fii dur sanctionat, potrivit prevederilor din NOUL COD RUTIER.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Dar sa le luam pe rand. Daca inca nu ti-ai pus cauciucuri de iarna, ar fi bine sa o faci, pentru ca altfel risti sa fii amendat. Suntem deja in prag de Mos Nicolae si in zonele montane stratul de zapada nu este de neglijat, astfel ca anvelopele de iarna sunt obligatorii daca ajungi acolo. In cazul în care veti fi prinşi pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei, veti fi drastic sancţionaţi, scrie rtv.net.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Anvelopele de iarna sunt obligatorii oricand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data din calendar. Legea cauciucurilor de iarnă obligatorii a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2011, insa cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an incepand cu data de 1 noiembrie, deşi s-a creat o confuzie în acest sens. In propunerea legislativa din 2010 a fost mentionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, insa s-a renuntat la el, in conditiile in care se poate la fel de bine sa ninga in lunile octombrie sau aprilie.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.

Citeste si: COD RUTIER 2015 – PERMISE AUTO 2015: Modificari la permisul de conducere. Cum obtii permisul auto din 5 octombrie 2015

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și, respectiv, „zăpadă”.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016 – SANCTIUNI PENTRU VORBITUL LA TELEFON SAU DEPASIREA LIMITEI DE VITEZA

Potrivit noului Cod Rutier, dacă vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, riscă amenzi în cuantum de 1.600 de lei, la fel ca şi în cazul în care vor fi depistaţi că nu poartă centura de siguranţă, de zece ori mai mult decât amenzile de până acum, transmite site-ul a1.ro.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Te-ar putea interesa si: LEGEA SALARIZARII UNICE SE APLICA IN 2016 SAU IN 2017? Noua GRILA DE SALARIZARE nu poate fi aplicata pentru ca nu sunt bani. Legea Salarizarii va fi modificata din nou

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an.

În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Noul Cod Rutier mai prevede că dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

NOUL COD RUTIER 2015 – 2016. Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.

Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4.000 de lei.

Stiri pe aceeasi tema

MPFM SEZON 4. Bianca: Laurica este o mahalagioaica strambacioasa de etnie!

Bogdan

BRAVO AI STIL 15 MARTIE 2017. Denisa vs Marisa, ironii pe banda rulanta

Delia Ion

Mirela Boureanu Vaida, rugata de fani sa revina la Mireasa pentu Fiul Meu. Comentariile, postate la cea mai noua fotografie cu micuta Carla

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult