5.9 C
România
23 septembrie 2021
Noul Cod Silvic a fost promulgat de presedinte. Printre prevederi: Furtul de arbori intra sub incidenta penala indiferent de prejudiciu
Breaking News Politica

Noul Cod Silvic a fost promulgat de presedinte. Printre prevederi: Furtul de arbori intra sub incidenta penala indiferent de prejudiciu

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni noul Cod Silvic, care prevede o serie de modificari prin care ar trebui sanctionate mai aspru taierile ilegale si violentele impotriva padurarilor. 

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament si promulgat de presedinte, furtul de arbori intra sub incidenta penala indiferent de prejudiciu. De asmenea, tirurile sau camioanele cu care sunt transportati arborii taiati ilegal vor putea fi confiscate, iar taierile la ras vor fi interzise in rezervatiile naturale. O alte prevedere a legii spune ca avizul de transport va deveni obligatoriu si pentru rumegus, biomasa, coaja arborilor si orice rest de lemn.

„Nu rezolva problema combaterii taierilor ilegale. Este o simpla cosmetizare, nu o reforma reala a politicilor forestiere nationale”, sustine ONG-ul WWF, intr-o scrisoare transmisa presedintelui, in urma cu o saptamana.

„In spatele unor cuvinte si tehnici legislative mestesugite, este cosmetizat si pastrat acelasi sistem greoi si necompetitiv, compus din sarcini administrative inutile care tolereaza si protejeaza in continuare furtul cu acte in regula. Continuam sa „aparam padurile cu ciocanul de marcat”, cu un sistem de control si o birocratie excesive, care si-au demonstrat ineficienta in ultimii 30 de ani”, sustin reprezentantii World Wide Fund.

WWF i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Codul Silvic si sa-l retrimita Parlamentului.

Intr-o scrisoare transmisa presedintelui, reprezentantii ONG-ului sustineau ca:

Este instituit un prag (aberant) de 10 m3 pentru a sanctiona ca infractiune silvica transporturile materialelor lemnoase care nu sunt insotite de documente specifice de transport din care sa rezulte cu certitudine legalitatea provenientei acestora. Este practic anulata eficientizarea sistemului de combatere a taierilor ilegale si, mai mult, este vulnerabilizata securitatea personalului silvic care are atributii de paza a padurilor. Astfel, pentru a stabili infractiunea, personalul de pe teren este din nou obligat sa-i surprinda pe hotii de lemne in flagrant.

Se incrimineaza ca infractiune silvica orice taiere fara drept, dar nu se stabileste un prag rezonabil si nu se defineste in mod clar „taierea fara drept”. Aceste prevederi vor actiona ca un „tigru de carton”: fie vor fi inaplicabile si nu vor descuraja hotii de lemne, fie risca sa genereze abuzuri care nu vor avea alt efect decat ingreunarea activitatii instantelor de judecata.
Responsabilitatea valorificarii superioare a lemnului din padurile aflate in proprietate publica este transferata sub forma unei „dorinte” pentru viitor si esalonata intr-un mod care nu este credibil. Dezvoltarea infrastructurii forestiere (aspect esential pentru obtinerea acestui deziderat) nu este sustinuta legal si nici nu sunt precizate responsabilitati clare pentru proprietarii si administratorii de paduri.

“Supraincarcarea” ca mod de operare nu este sanctionata ca infractiune silvica. Cantitatile declarate ce rezulta din documentele specifice de transport nu sunt conforme cu realitatea (N.B. cu luarea in considerare a unor tolerante de masurare rezonabile) si, totusi, ele nu sunt definite ca “recoltare ilegala” a lemnului. Este in continuare incurajata “disparitia” lemnului din padure, neplatit si nefiscalizat. Este sustinut furtul cu acte in regula intrucat “provenienta materialelor lemnoase”, asa cum este acum definita, reprezinta doar sursa localizata de unde acestea au fost obtinute/locul de recoltare si nu contine nicio referinta asupra cantitatilor exprimate pe tipuri de materiale lemnoase.

Dezincrimineaza taierea fara drept/ilegala a padurilor din afara fondului forestier national, cu impact mai ales asupra ariilor naturale protejate. Conform Rezultatelor Inventarului Forestier National, sunt peste 500.000 ha de paduri in afara fondului forestier national, care in prezent sunt cele mai expuse riscurilor de degradare a ecosistemelor forestiere.

Stiri pe aceeasi tema

BUGET 2016. Care sunt ministerele care primesc cei mai multi bani de la buget

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Ciolos, reactie la criza din Turcia: Singura cale este intoarcerea la ordinea constitutionala

Cristiana Petrariu Bota

Oana Mizil, amenintare voalata la adresa lui Victor Ponta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult